Johnson je priznal, da se je zaradi dejstva, da ni nikoli obiskoval univerze, kot minister večkrat počutil kot iz drugega planeta, ko so njegovi kolegi govorili o ocenah na Cambridgeu. Foto: EPA
Johnson je priznal, da se je zaradi dejstva, da ni nikoli obiskoval univerze, kot minister večkrat počutil kot iz drugega planeta, ko so njegovi kolegi govorili o ocenah na Cambridgeu. Foto: EPA
Nekdanji notranji in zdravstveni minister je politiko zamenjal za literaturo. Foto: EPA

Johnson je za knjigo This Boy samo v treh dneh osvojil kar dve priznani nagradi: Ondaatjevo in Orwellovo nagrado. V svojem prvencu opisuje svoje odraščanje, ko je kot sin samohranilke, ki je umrla zelo mlada in sina pri njegovih 12 letih poverila pet let starejši hčerki Lindi, iskal svoj prostor pod soncem v zahodnem Londonu. Sestra Linda tako postane nadomestna mama, ki se udeležuje večerov staršev, četudi je še sama šolarka, zgodbo povzema Guardian.

Sue MacGregor, ena od članic žirije za nagrado Book Prize, je njegove spomine opisala kot "zgodbo, v kateri ni niti sledi samopomilovanja, temveč je napisana z veliko miline in dobrega humorja, ko govori o tem, kako je odraščati v povojni Britaniji kot član revne samohranilske družine. To je hkrati zelo globoko osebno in državno pomembno branje."

Najbolj presunljive vrstice v prvencu opisujejo dogajanje po materini smrti. "Moja nesposobnost, da bi jokal, me je preganjala," piše v prvi v osebi. Na vprašanje, ali so solze končno prišle ob pisanju knjige, priznava, da je večkrat jokal. "To ni bil hlipajoč jok, vendar pa je bila prisotna 'vlaga'."

Johnson se je iz laburističnega politika v pisatelja "spreobrnil" pred tremi leti, ko je zapustil položaj premierja v senci, povod za slovo od politike pa je bil poleg razmer v politiki tudi grd konec njegovega drugega zakona.

Na vprašanje, ali ga je presenetilo tako hitro priznanje v pisateljskih vodah, priznanje, kakršnega marsikateri avtor sploh nikoli ne doživi. "Hm, to je zelo prijetno presenečenje. Že od začetka sem bil dovolj domišljav, da sem mislil, da pišem nekaj, kar bodo ljudje cenili. In vsi, ki sem jim pokazal knjigo, od agentov, založnikov do drugih, so bili istega mnenja. Vendar pa je od tega do nagrad in kritiškega priznanja velik korak," je med drugim dejal 64-letnik.

Sledi zgodba o vzponu v politiki
Medtem ko prva knjiga osvaja različne nagrade, Johnson že pridno piše drugo, ki nosi naslov Please Mr. Postman. Zgodba se nadaljuje, ko je pri 18. letih dobil službo poštarja, in se konča v njegovih poznih 30. letih, ko mu je delovanje v sindikatu odprlo vrata v politiko. Leta 1971 se je pridružil laburistični stranki, v naslednjih desetletjih pa je zasedel številna ključna politična mesta. Novopečeni pisatelj pričakuje, da bo sledil vsaj še tretji del spominov, ki bo, tako kot prva dva, nosil naslove pesmi njegove najljubše skupine The Beatles.