Leipziški knjižni sejem se bo končal v nedeljo. Foto: EPA
Leipziški knjižni sejem se bo končal v nedeljo. Foto: EPA
Na sejmu se predstavlja 2000 založnikov. Foto: EPA

Na sejmu se predstavlja tudi Slovenija. Na slovenski stojnici bo predstavljena najnovejša produkcija slovenskih avtorjev po izboru založnikov ter slovenska in prevedena dela avtorjev v fokusu. Posebej predstavljeni bodo avtorji Gabriela Babnik, Aleš Debeljak in Goran Vojnović, ki jih JAK skupaj z mrežo Traduki vabi na sejem in bodo vključeni v mednarodni program. Na povabilo mreže Traduki se bo sejma ob izidu nemškega prevoda svojih pesmi udeležila tudi Stanka Hrastelj.

Na sejmu tudi razprava o Ukrajini
Politično noto letošnjemu sejmu bo dala tudi razprava o dogajanju v Ukrajini. V Leipzigu po napovedih direktorja sejma Oliverja Zilleja tako med drugim pričakujejo ukrajinskega avtorja Jurija Andruhoviča, dobitnika nagrade za evropsko razumevanje leta 2006, ki bo na sejmu spregovoril o političnih razmerah v Ukrajini.

Država v gosteh je Švica
Švica se želi, potem ko so se februarja na referendumu Švicarji izrekli za omejitev priseljevanja iz EU-ja, na sejmu predstaviti kot odprta in raznolika država. "V Leipzigu imamo priložnost pokazati, da obstaja tudi drugačna Švica," je dejal vodja švicarskega združenja založnikov in knjigotržcev Dani Landolf. V Leipzigu se bo predstavilo okoli 70 švicarskih založb ter več kot 80 avtorjev, ki bodo pokrili vsa štiri govorna področja Švice - nemško, francosko, italijansko in retroromansko.

Ob sejmu bo potekal tudi program Leipzig liest (Leipzig bere), na katerem bo sodelovalo 3000 avtorjev, dogodki pa se bodo vrstili na kar 410 lokacijah.

Uradno odprtje sejma je bilo že v sredo zvečer, ko so tudi podelili nagrado za evropsko razumevanje indijskemu pisatelju Pankaju Mišri. Sejem se bo končal v soboto.