Z 61 deli je to največja razstava na Madžarskem, posvečena Modiglianiju, ki je večinoma ustvarjal v Parizu. Predstavljena bodo glavna obdobja in slogovni preobrati v njegovem ustvarjanju ter njegov odnos do sodobnikov. Foto: EPA
Z 61 deli je to največja razstava na Madžarskem, posvečena Modiglianiju, ki je večinoma ustvarjal v Parizu. Predstavljena bodo glavna obdobja in slogovni preobrati v njegovem ustvarjanju ter njegov odnos do sodobnikov. Foto: EPA
Amadeo Modigliani
Amedeo Modigliani (1884-1920) se je sicer rodil v italijanskem pristaniškem mestu Livorno, vendar je večino svoje kratke kariere ustvarjal v Parizu, ki je bil tedaj umetniško središče sveta. Umrl je pri 35 letih zaradi tuberkuloznega meningitisa. Foto: Wikipedia

Z 61 deli je to največja razstava na Madžarskem, posvečena umetniku, ki je večinoma ustvarjal v Parizu. Predstavljena so glavna obdobja in slogovni preobrati v njegovem ustvarjanju ter njegov odnos do sodobnikov.

Laszlo Baan
, direktor Madžarske narodne galerije, je dejal, da se s sočasnima razstavama Modigliani in Picasso - preobrazbe 1895-1972 galerija vpisuje na svetovni zemljevid muzejev, ki gostijo dela priznanih umetnikov. Kot je dodal, bo na Modiglianijevi razstavi na ogled tudi velika fotografija studia Pabla Picassa z Modiglianijevim portretom, ki ga je Picasso kupil zaradi velikega občudovanja.

Avtorja najdražje prodanih umetnin na dražbah
Lani so Picassove Ženske iz Alžira prodali za 179,3 milijona dolarjev, s čimer je umetnina postala najdražja slika, kar so jih kdaj prodali na dražbi. Modiglianijev Ležeči akt pa so prav tako lani prodali za 170,4 milijona dolarjev, s čimer je zasedel drugo mesto.


Amedeo Modigliani
(1884-1920) se je rodil v Livornu na severu Italije ter se leta 1906 nastanil v Parizu, najprej na Montmartru in nato na Montparnassu. Iz njegove tragične usode je nastala legenda, ki je pripomogla k priljubljenosti njegovega dela. Tako kot številni drugi njegovi sodobniki je životaril v slabih razmerah in življenje brezpogojno zapisal umetnosti. Umrl je v starosti 35 let zaradi tuberkuloznega meningitisa.

Znamenite mandljaste oči
Njegov opus v največji meri obsega portrete in akte, znan pa je predvsem po značilnih portretih z mandljastimi očmi. Kot občudovalec Paula Cezanna, Pabla Picassa in Constantina Brancusija je bil Modigliani blizu mnogim umetnikom svojega časa, kot so Chaim Soutine, Juan Gris in predvsem Moise Kisling, pri čemer mu je uspelo ohraniti povsem svojevrsten slog.

Razstavo v budimpeški galeriji pripravljajo v sodelovanju z več evropskimi muzeji in galerijami, na ogled bo do 2. oktobra.