Vesna Spreitzer (1975-2016) Foto: MMC RTV SLO
Vesna Spreitzer (1975-2016) Foto: MMC RTV SLO
Vesna Spreitzer
Vesna Spreitzer je bila dolgoletna novinarka Radia Maribor in Radia Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

Vesna je bila skoraj dve desetletji sodelavka radijske novinarske ekipe in dejavna predvsem na področju kulture. Po končani I. Gimnaziji v Celju je – še med študijem na Univerzi v Mariboru – svojo poklicno pot začela v radijski hiši pod Pekrsko gorco. Tu je našla podporo, da je lahko odkrila svoje talente, dotlej skrito moč ustvarjanja in izoblikovala svoj značaj, predvsem pa se naučila novinarskih veščin.

Med začetke njenega dela spada redaktorstvo in voditeljstvo oddaje za mlade Ni frke, vse je kul. Od leta 2007 je bila redaktorica Otroškega radijskega studia, oddaje, v kateri ustvarjajo otroci, vir njenega navdiha. Z njimi je delala tako, kot je bilo po njenem prepričanju treba – podpirala je njihovo ustvarjalnost. Prav tu in pri terenskem delu je začutila stik s poslušalci.

Leta 2004 je na Radiu Maribor zasnovala tedensko oddajo o kulturi Kultura zdravi, umetnost lajša in bila njena urednica. Vsa leta je aktivno spremljala osrednji kulturni dogodek v Mariboru – Borštnikovo srečanje, z leti pa je rastla tudi Vesnina umetnost, ki je našla izraz v pesmih, kratki prozi in zgodbicah za otroke.

Vesna je svojo mladost preživela v železarskem naselju v Štorah in je gotovo tudi zato med prioritete svojega življenja in dela uvrstila preprostost in skrb za sočloveka in okolje. Zavedala se je dejstva, da ekologija ni več le skrb za Zemljo, temveč je postala duhovna razsežnost. Zato se je v zadnjih letih ustvarjanja na Radiu Maribor preizkušala tudi v oddajah Radijski klub, katerih rdeča nit so bile duhovne vrednote. Optimizem, ki je vel iz njenih zapisov, pa človeštvu sporoča, da je treba verjeti v boljši svet in da je zametek spremembe v nas samih. Zvočna igra in intimne pripovedi, ki jih je oblikovala za radijsko predvajanje – najprej na Radiu Maribor, pozneje pa tudi na programu ARS –, so bili njeno napajališče, združeno z zavedanjem, da je soodgovorna za ohranjanje in širjenje kulture. Želela nam je vsaj za trenutek osvetliti pot k razumevanju in sprejemanju, v svetu včasih tako hladnih odnosov našega časa …

Človekovo dojemanje sveta, klic k človečnosti, vrednote, duhovna rast, lepši svet, boljše življenje in prijazno okolje so poudarki, ki so prepletali Vesno, njeno življenje, prispevke in oddaje. Prav zaradi njene zmožnosti in sposobnosti, da zna in zmore v tem svetu potrošništva in materialnih dobrin izluščiti vrednote in jih posredovati soljudem, je Vesna tisti nekdo, ki bo vedno imel prostor v naših srcih.