Baziliki svetega Benedikta iz 14. stoletja je po potresu ostalo zgolj pročelje. Foto: EPA
Baziliki svetega Benedikta iz 14. stoletja je po potresu ostalo zgolj pročelje. Foto: EPA
false
Iz cerkva in muzejev so doslej rešili že več kot 1500 umetniških del. Foto: EPA

Škoda, ki je nastala na kulturni dediščini v osrednji Italiji, je namreč ocenjena na kar tri milijarde evrov. Odgovorna za varstvo kulturne dediščine v osrednji italijanski pokrajini Umbriji Marica Mercalli je tako mednarodno skupnost zaprosila za pomoč. "Soočamo se z zgodovinsko katastrofo. Brez pomoči iz tujine nam ne bo uspelo. Potrebujemo denar in ljudi, ki bi nam pomagali," je bila konkretna.

Med drugim je Mercallijeva še posebej pozvala na pomoč pri obnovi bazilike svetega Benedikta v umbrijskem kraju Norcia, saj je od cerkve iz 14. stoletja po potresu ostalo zgolj pročelje, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Milanski časopis Corriere della Sera je že pozval podjetnike in premožne meščane, naj prispevajo sredstva za obnovo cerkva, muzejev in knjižnic. Tako bi lahko premožnejši pomagali in vrnili nekaj skupnosti, je poudaril komentator Pierluigi Battista.

Za zgled je lahko italijanski podjetnik v svetu mode t. i. "kralj kašmirja" Brunello Cucinelli, ki je lastnik istoimenske modne znamke iz Umbrije, saj je že napovedal finančni prispevek za obnovo benediktinskega samostana v Norcii.

Iz uničenih cerkva in muzejev so doslej rešili že več kot 1500 umetniških del, minister za kulturo Dario Franceschini pa je ob tem obljubil, da bodo reševanju umetnosti namenili vso pozornost. V Rimu so doslej prejeli več kot pet tisoč sporočil o škodi, je poročalo ministrstvo.

Foto: EPA