Kultura
Joaquin Phoenix
Phoenixa so nekoč že snubili, da bi vstopil v DC-jev kanon: studio mu je ponujal vlogo zlobnega Lexa Luthorja, a je na koncu ni sprejel (na koncu jo je dobil Jesse Eisenberg, ki se v njej ni ravno izkazal). Še pred tem je imel priložnost, da bi postal Marvelov Doktor Strange, a je tudi tisto vlogo zavrnil. Foto: AP
Odred odpisanih
Jared Leto je pred premiero odreda odpisanih v vsakem intervjuju razlagal, kako "metodološko" se je pripravljal na vlogo (soigralcem je pošiljal žive podgane, uporabljene kondome in podobno). Na koncu je imel v filmu vsega skupaj morda 15 minut pred kamero. Foto: Blitz film
Vijoličasta obleka, zeleni lasje, sociopatska blaznost: to so glavne lastnosti Jokerjevega lika. Foto: AP

Dodaj v

Jared Leto in Joaquin Phoenix - odslej kar dva "uradna" Jokerja

V DC-jevem filmskem vesolju odslej dva Jokerja
11. julij 2018 ob 18:09
Ljubljana - MMC RTV SLO

Studio Warner je po mesecih ugibanj okrog "novega Jokerja" prižgal zeleno luč za snemanje filma, ki bo pojasnil poreklo in zgodnja leta poblaznelega Batmanovega sovražnika. Klovnovskega zlikovca bo igral Joaquin Phoenix.

Filmska revija poroča, da so vse potrebne pogodbe že podpisane, da se snemanje začne že septembra v New Yorku in da mora ekipa upravljati z razmeroma skromnim proračunom v višini 55 milijonov dolarjev. Todd Phillips, ki ga najbrž poznate predvsem po Prekrokani noči, bo film režiral in zanj napisal scenarij.

Uraden datum premiere še ni napovedan, kar je v čistem nasprotju z dosedanjo prakso - veliki studii datume premier svojih vodilnih blockbusterjev zakoličijo za več let naprej. (To je poleg nizkega proračuna še eno znamenje, da novi film o Jokerju ne bo sledil pravilom klasičnih filmov o superjunakih.) The Hollywood Reporter, ki je prvi poročal o snemanju, napoveduje, da bi film lahko v kinematografe lahko prišel že na koncu leta 2019.

Tudi Jared s polno paro naprej
Ob tem je treba povedati, da v DC-jevem razširjenem filmskem vesolju Jokerja še vedno igra oskarjevec Jared Leto, ki je imel v Odredu odpisanih v resnici precej majhno (in zasmehovano) vlogo. Kot zelenolasi in potetovirani norec se bo vrnil v nadaljevanju franšize - Gotham City Sirens. In ne samo to - po neuradnih vesteh studio pripravlja tudi samostojen film o Jokerju, ki ne bo imel nobene zveze s Phoenixovim Jokerjem.

Phoenixov Joker tudi ne bo imel vpliva na to, kaj se bo z Jokerjem dogajalo v vseh nadaljnjih filmih Batmanove franšize.

Phillipsov film bo po neuradnih podatkih nastal pod okriljem nove izpostave DC Comics, s katero bo studio Warner lahko širil svoj kanon: antologijskim likom bodo ponudili samostojne zgodbe, ki ne bodo del "osrednjega filmskega vesolja", ki so ga zgradili doslej. Ti filmi bodo lahko za odtenek bolj eksperimentalni in temačnejši v tonu kot osrednje franšize.

Gothamsko podzemlje sreča scorsesejevski New York
Kot soscenarist se je projektu pridružil Scott Silver; film bo predzgodba, ki bo skušala pojasniti, kako je Joker postal zločinec. Dogajanje naj bi bilo postavljeno v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, vizualno pa naj bi bil film bližji klasični kriminalni drami kot pisani, hiperkinetični stripovski adaptaciji. Razlog za to morda tiči tudi v tem, da je producent projekta nihče drug kot Martin Scorsese. Prvi uradni sinopsis obljublja "portret moža, ki ga družba ne upošteva; to ne bo samo študija značaja, ampak tudi svarilni zgled."

Zanimiv podatek je, da stripi ne ponujajo nobene uradne, dokončne različice dogodkov, ki naj bi pripeljali do nastanka anarhističnega blazneža, ki si pravi Joker (v Batmanu leta 1989 so trdili, da je bil Joker tisti, ki je ubil starše Brucea Wayna, kar pa je takrat stripovske poznavalce silno razburilo). Nekateri oboževalci se tudi zdaj že pritožujejo, da lik Jokerja ne potrebuje zgodbe o izvoru, češ da bi ga "počlovečila", kar pa je v nasprotju z njegovim kaotičnim bistvom.

Na ramenih velikanov
Antologijska filmska upodobitev Jokerja je najprej uspela Jacku Nicholsonu (leta 1989), nato pa še Heathu Ledgerju v Vitezu teme (2008), ki je v kinematografe sicer prišel šele po igralčevi prezgodnji in tragični smrti. Poleg Jareda Leta ne smemo pozabiti, da je bil Joker tudi zlobec v filmu Lego Batman (glas mu je posojal Zach Galifianakis) in klasični televizijski lik ob Batmanu Adama Westa (igral ga je Cesar Romero).

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
mr.cook
# 11.07.2018 ob 19:02
mr.cook
# 11.07.2018 ob 18:52
Phoenixu pisana vloga na kožo . . .
V filmu The Master je blestel . . .
ZRC
# 12.07.2018 ob 01:17
@Kobalt
Dark Knight po mojem skromnem mnenju ni niti Nolanov najboljši film (Memento, Inception), kaj šele vseh časov. Prva dva Botra, Shawshank redemption, Pulp fiction, Casablanca, Let nad kukavičjim gnezdom, Amadeus, Matrix, Psiho, Terminator, Gladiator, The Shinning, Alien, Vrtoglavica, Citizen Kane, Scarface, LOTR. Takole iz glave.
www
# 12.07.2018 ob 16:05
[Nihče ni boljši, je pa za omeniti Andrew Scott kot Moriarty v zadnjem Sherlocku.

Lepo, da še kdo to opazi. Vsi govorijo o tandemu Cumberbatch/Freeman, manj pa se govori o - vsaj zame - super interpretaciji Moriartyja v tej nadaljevanki.

Joker ? Jared Leto me ni prepričal. Se pa sprašujem, kaj po bolj over the top/komični interpretaciji Nicholsona in bolj temačni upodobitvi Ledgerja sploh ostane drugim igralcem. Pa nič proti Joaquinu...
ms-601
# 12.07.2018 ob 10:57
Sicer pa DC lovi res zadnji vlak, Marvel je podpisoval igralce, režiserje in pisal scenarije za posamezne franšize filmov 10 let nazaj in danes imajo 10+ aktualnih solo likov, združenih po različnih skupnih filmih, od prevega Iron mana so filmi naredili 12 miljard dolarjev.

Podpis Phoenix pa je vsekakor vrhunsko, tip je joker že sam po sebi ;)
paladin111
# 12.07.2018 ob 09:38
Prvi odstavek malo offtopic, ampak: škoda ker niso v Batman Vs Superman za Lex Luthorja dali Kevina Speceya, ker je bil v filmu Superman se vrača iz leta 2006 ODLIČEN. Pustimo zadnja dogajanja v zvezi s Specyjem, kot Lex Luthor bi bil namreč odličen. Ne razumem, kako so producenti (ali režiser, ne vem), lahko dali vlogo Lexa Lutkorja Jessiju Eisenbergu. Absolutno premlad in premalo "žleht" za Lexa Luthorja.

Najboljši Jokerja sta bila Jack Nicolson in Heath Ledger. Jack Nicolson zaradi tega ker je bil klovnsko zloben, medtem ko pa Heath Ledger resnično psihopatski neuravnovešeni zlobnež. V Batmanovih filmih je pomembno, da sta dva zelo dobra igralca, če naj bo film uspešnica: rabimo tako dobrega Batmana, KOT TUDI Jokerja, za zagotovljen uspeh. In to je Dark Knightu uspelo.Dejansko bi se film Temni vitez moral imenovati The Joker, ker je Ledger naredil film dober.

Aja, Jared Leto je zelo povprečen Joker, medtem ko bi pa Joaquin Pheonix znal biti zanimiv.
Javorovina
# 12.07.2018 ob 01:30
Nihče ni boljši, je pa za omeniti Andrew Scott kot Moriarty v zadnjem Sherlocku.
Kobalt
# 12.07.2018 ob 15:53
@ZRC
Ja sej, stvar okusa. Sem pretiraval, ker mi je od "superjunakov" Batman najljubši, sploh pa je bil to po "Nicholsonovem" Batmanu "prvi" dober istoimenski film (Batman begins sem si ogledal šele po Dark knightu).
Od omenjenih jih pa kar nekaj nisem gledal, ali pa sem jih že pozabil. Drugi boter je mene že dolgočasil, Shawshank po neki lestvici najboljši film ever - meni osebno ne, ni pa zanič. Pulp, Terminator, Scarface so pa klasike.

Ostalo bom pa ob priliki pogledal. Hvala!
ms-601
# 12.07.2018 ob 10:50
hah zdej vidim, Todd Phillips ?
ms-601
# 12.07.2018 ob 10:48
nemoreš it mimo tega kok je Margot Robbie huda
lexani89
# 12.07.2018 ob 10:10
zmanjkuje idej za filme..drugače pa heath ledger še najbolš do zdaj
Lovec
# 12.07.2018 ob 09:39
Kje v Sloveniji sem že videl ta lik ?
dory
# 12.07.2018 ob 08:54
Pheonixu niti ne bo treba preveč igrat, da bo izgledal kot prepričljiv Joker. Tip mi je vedno deloval nenavadno, malo odmaknjeno in skrivnostno (v resničnem življenju - kolikor ga pač lahko vidim v intervjujih kot v likih v filmih). Dobra izbira. Leto se je deskreditiral že pri svojem naprezanju za lik, ki je potem zaradi tega propadel.
neradodareN
# 12.07.2018 ob 08:28
v stripu: "the killing joke" (alan moore) je lepo razložen nastanek Jokerja. Priporočam.
Javorovina
# 12.07.2018 ob 01:39
... Brokeback Mountain ...
Javorovina
# 12.07.2018 ob 01:34
Od filmov pa ima (meni) že Ledger kakšnega vsaj enako dobrega (Candy).
Kobalt
# 11.07.2018 ob 20:22
pozabil dodati: Zato so pričakovanja do Phoenixa in njegove personifikacije ogromna!
Kobalt
# 11.07.2018 ob 20:21
Bi me filmofili križali, če bi ocenil Temnega viteza (2008) za najboljši film vseh časov? Če ja, kateri bi bili po vašem mnenju pred omenjenim na lestvici?

Ledgerjev Joker je pa za moje pojme neponovljiv lik! Blizu mu pride Monaghanov Jerome/Jeremiah Valeska, sicer lik iz serije Gotham. To je kar se negativcev tiče. Sem morda izpustil katerega, ki je po vašem mnenju boljši?
Kazalo