Trideset barvnih fotografij različnih velikosti bo v Mali galeriji Cankarjevega doma na ogled do 4. septembra. Foto: Lado Jakša/Cankarjev dom
Trideset barvnih fotografij različnih velikosti bo v Mali galeriji Cankarjevega doma na ogled do 4. septembra. Foto: Lado Jakša/Cankarjev dom

Odprtje razstave, ki so jo v okviru 57. Jazz festivala pripravili v sodelovanju s Kulturnim društvom Bežigrad, je pospremila multivizija in Jakševa avtorska glasba. Fotografija vsestranskega umetnika Lada Jakše "se odstira na čarobnem robu ostrine in neostrine, zamika in zdrsa, nenavadnih pogledov in perspektiv, fotogeničnih in nefotogeničnih vsebin, od črno-bele, prek enobarvne do barvne slike", so zapisali ob razstavi.

Fotograf, ki je obenem tudi skladatelj in glasbenik, skuša s fotografsko sliko izraziti energijo, ki jo glasbeniki, posebno pihalci, izžarevajo med svojim muziciranjem ter seva v prostor okoli njih. V kalejdoskopu odrske osvetlitve ta barvni spekter na izvajalcih in okoli njih dobi še izrazito likovne razsežnosti, ki živijo tudi povsem samostojno zunaj odslikave konkretnih upodobljencev. Tako nastali svetlopisi učinkujejo kot likovne aluzije z zvoki in odzveni prežetega glasbenega ambienta, kot nekakšne večplastne partiture.

Poleg študija glasbe je Lada Jakšo začela kmalu zanimati tudi likovna umetnost, še posebej fotografija, pri kateri se, kot pravi sam, "z ostrenjem našega pogleda ostri pogled na sam pogled, na nas same in na svet okoli nas". Dialog med obojim, glasbo in likovno umetnostjo, je ves čas prisoten v njegovih fotografskih razstavah in fotomultivizijah ob sočasno izvajani avtorski glasbi. Kot fotograf je imel Jakša več kot 60 samostojnih fotografskih razstav doma in v tujini, njegova dela so v zbirkah številnih galerij po Sloveniji in Evropi.