Kultura
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 16 glasov Ocenite to novico!
Leonardo DiCaprio in Leonardo da Vinci
Leonardo DiCaprio bo v prihajajočem filmu upodobil svojega soimenjaka Leonarda da Vincija. Foto: AP
Walter Isaacson: Leonardo da Vinci
Film bodo posneli po knjižni predlogi Walterja Isaacsona, ki bo izšla oktobra. Foto: Amazon

Dodaj v

Leonardo DiCaprio kot Leonardo da Vinci, po katerem je dobil ime

Snemanje filma o življenju renesančnega genija
13. avgust 2017 ob 11:30
Los Angeles - MMC RTV SLO

Po bitki med dvema hollywoodskima studiema, kateri si bo pridobil pravice za biografijo Leonarda da Vincija, ki jo je napisal Walter Isaacson, je sedaj na obzorju film o tem renesančnem geniju, ki ga bo upodobil soimenjak Leonardo DiCaprio.

Zdaj že urbana legenda pravi, da se je DiCapriova mama še med nosečnostjo odločila sina poimenovati Leonardo, ker naj bi malček v trebuhu prvič brcnil, ko si je v enem od italijanskih muzejev ogledovala sliko Leonarda da Vincija.

Dobrih štirideset let kasneje pa sta se za odkup avtorskih pravic s sedemmestnimi zneski v preteklih dneh potegovala studia Paramount in Universal, pri čemer si jih je na koncu zagotovil slednji. DiCaprio pa ne bo zgolj nastopil kot Leonardo, temveč bo z Jennifer Davidsson zasedel tudi producentsko mesto prek njune produkcijske hiše Appian Way, poroča portal Deadline.

Avtor več biografskih uspešnic
Avtor knjige, ki bo oktobra izšla pri založbi Simon & Schuster, Walter Isaacson je znan tudi po biografiji Steva Jobsa, po kateri je Danny Boyle posnel film z Michaelom Fassbenderjem v naslovni vlogi. Gre za nekdanjega urednika revije Time, ki je tudi avtor knjižnih uspešnic o Benjaminu Franklinu in Albertu Einsteinu. Po slednji je National Geographic posnel televizijsko serijo Genius (Genij), v kateri je Einsteina upodobil Geoffrey Rush, serija pa je bila deležna tudi nominacije za nagrado emmy.

Po besedah založnika se je Isaacson pri pisanju svojega zadnjega dela opiral na Leonardove zapiske, da je pristneje stkal pripoved, ki povezuje njegov pristop k umetnosti in znanosti z njegovo nenasitno radovednostjo in domišljijo.

Italijanski ustvarjalni genij in glavni predstavnik renesančnega univerzalnega človeka, ki združuje umetnost in znanost, Leonardo da Vinci, se je rodil leta 1452 v kraju blizu Vincija v Toskani. Ta slikar, kipar, arhitekt, inženir in izumitelj je bil nezakonski sin firenškega notarja Piera da Vincija. Zanimivo je, da se v sodobnem času dolgo ni vedelo, kdo je bila Leonardova mati in obstajale so mnoge špekulacije o njeni identiteti.

V tem letu objavljena prelomna odkritja
Letos pa je Martin Kemp z Oxfordske univerze razkril svoje odkritje, da je bila Leonardova mati revna sirota Caterina di Meo Lippi, ki je živela v propadajoči kmečki hiši v bližini Vincija in se je z vsega 15 leti usodno zapletla s 25-letnim ambicioznim notarjem. To in še nekatere druge ugotovitve, povezane s tem renesančnim genijem, je Kemp spomladi objavil v knjigi Mona Lisa: The People and the Painting, ki je nastala v soavtorstvu z Giuseppom Pallantijem.

Med Leonardovimi najbolj znanimi slikarskimi deli so Madona z otrokom (okoli 1474), Sv. Hieronim (okoli 1480), Dama s hermelinom (1485), freska Zadnja večerja v samostanu Santa Maria delle Grazie v Milanu (1495-97) in Mona Liza (1503-06). Zapustil je številne znanstvene zapiske, napisane v zrcalni pisavi. Kot slikar je bil po eleganci forme in umirjeni harmoniji barv pravo nasprotje Michelangela Buonarrotija, drugega velikega renesančnega umetnika in sodobnika.

Za Leonarda da Vincija je bilo značilno, da je po načelu "znati opazovati" proučevanje narave in eksperiment utemeljil kot izhodišče umetniškega in znanstvenega dela ter s tem pomembno vplival na duhovni razvoj zahodnega sveta v novem veku. Umrl je v Franciji pri starosti 67 let.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
ST11
# 13.08.2017 ob 12:02
Najprej mi je bil zgolj "pretty face", ki bo najbrz izginil v poplavi sebi podobnih, toda od filma Krvavi diamant iz leta 2006 naprej eden najljubsih igralcev, kar mi z vsako novo vlogo to znova in znova potrjuje.

//povsem osebno mnenje.
janezjanez
# 13.08.2017 ob 13:11
Se srinjam ST11.

Meni je Loe tak novi Jack Nicholson. Vecni zpalejivec, uzivac,... Med drugim zelo dober igralec z zelo dobrimi filmi.
Cini Minis
# 13.08.2017 ob 14:31
Ali pa leta 93 What's Eating Gilbert Grape ko igra prizadetega otroka. Res velik talent.
Cini Minis
# 13.08.2017 ob 14:29
Meni je pa najbolje odigral v The Basketball Diaries že leta 95! Eden eden boljših igralcev.
elektrupunk
# 13.08.2017 ob 14:15
ST11 ..bolj se ne bi mogel strinjat. Vrhunski igralec..in kar mal težko migre iz jezika da v podobni luči vidim tudi Brad Pitt-a ..kolker mi je na začetku bil "dečko za babe" se je izkazal z parimi izvrstnimi vlogami..ma kakšen kiks kdaj vmes, ampak načeloma fura dobre vloge..Tako kot Leo..
kiliboy
# 13.08.2017 ob 14:31
Bi znal biti tole hud film. Odličen igralec, ki z leti postaja vse boljši. Komaj čakam, da grem v kino si ogledat.
politik kritik
# 13.08.2017 ob 14:12
Bistvo Di Capria je, da kolikor vem ni žid, in je tako pravi endemit v Hoolywoodu.
tuintam
# 13.08.2017 ob 20:50
Welcome to the Gigafactory...
sivi gandalf
# 13.08.2017 ob 15:27
sej je dober igralec, toda njegova kariera je je tako uspešna tudi ker se je zgodaj poslovil river phoenix, to je pač dejstvo
tuintam
# 13.08.2017 ob 13:30
Upam, da bodo v filmu vsaj bežno povedali, a je da Vinci doživel odkritje Amerike, da je sanjal o idealnem sodobnem mestu... Pa še marsikateri genij tistega časa. V naši zgodovini se tega enostavno ne omenja in se vsi ti ljudje izgubijo nekje v amorfni zgodovini, ki je pri nas zasledovanje oblastnosti. 'Hecno' je tudi, da mi imenujemo romaniko romanika, medtem ko ji anglosaksonski del reče normanski slog. S tem smo malo sicer res profitirali (obnova rimskega cesarstva in znanja), največ pa seveda izgubili. Ko ne najdemo povezav med vzhodom in med zahodom in se nekako ne počutimo del zahodne civilizacije, da bi se pomaknili v razvoju naprej. Nakar se obnašamo neodgovorno do nje. Pa čeprav je karantanska prisega usodno vplivala na razvoj zahodne civilizacije, na nas nekako ni (v upoštevanju družbe smo zaostali, dovolimo si, da is že oblast in upraviteljica Država vse prilasti in še vedno laično enačimo oblast in pa ljudstvo, kot kakšni otroci) ...
SsDrag
# 13.08.2017 ob 14:15
v redu igralec, a katastrofa od ambasadorja ZN za podnebne spremembe.

Če bi živel po smernicah strokovnjakov, ki se bojujejo za zmanjševanje izpusta toplogrednih plinov, bi njegov življenski slog prenehal obstajati. Predvsem se ne bi mogel več furati naokrog s svojim zasebnim letalom.
Kazalo