V Ultronovi dobi se morajo Maščevalci spopasti z umetno inteligenco, ki jo je ustvaril eden izmed njih, Tony Stark. Foto: Kolosej
V Ultronovi dobi se morajo Maščevalci spopasti z umetno inteligenco, ki jo je ustvaril eden izmed njih, Tony Stark. Foto: Kolosej
Produkcija spektakla je stala okoli 200 milijonov dolarjev, zato neuspeh v kinodvoranah niti ni bil opcija. Foto: Kolosej

Tudi globalno je film - ujamete ga lahko tudi v slovenskih kinematografih - rušilna sila: po neuradnih ocenah je v prvih 12 dneh od različnih premier nagrabil že 627 milijonov dolarjev. S tem tempom bodo najbrž brez težav prekoračili milijardno mejo, še posebej, ker film 12. maja prihaja tudi na Kitajsko.

Lahko obranijo rekord pred Vojno zvezd?
A čisto na vrh se Iron Manu, Hulku, Stotniku Amerika in preostali druščini ni uspelo prebiti. Pred preteklim koncem tedna so številni medijski analitiki napovedovali, da bodo Maščevalci lahko podrli rekord, ki ga je leta 2012 z 207 zasluženimi milijoni postavil prav prvi del te iste franšize. A rekord za zdaj ostaja nedotaknjen - in najbrž varen, dokler konec leta na velika platna ne prileti sedmi del Vojne zvezd.

Morda gre "krivdo" iskati v za odtenek slabših recenzijah za Maščevalce 2, pa tudi v končnicah lige NBA in težko pričakovanem boksarskem dvoboju med Floydom Mayweatherjem Jr. in Mannyjem Pacquiaom.

Prestol trdno v Marvelovih rokah
Vseeno pa so prvi zaslužki Ultronove dobe dober pokazatelj, v kako trdnem primežu ima naveza Marvel-Disney kinoobčinstva po vsem svetu. Vse tri najdonosnejše filmske premiere v severnoameriški zgodovini so namreč Marvelovi filmi: Ultronova doba je zdaj na tretje mesto izrinila tretji del Iron Mana (174 milijonov dolarjev).

Kolektiv Marvelovih superjunakov za konkurenco ni pustil veliko prostora: daleč, daleč za njimi z dobrimi šesti milijoni dolarjev zaslužka sledi romantična drama Brezčasna Adaline. Ultronova doba je očitno nagovorila široko ciljno občinstvo: 59 % gledalcev je bilo moškega spola, 41 % je bilo starejših od 25 let, 12 % je bilo najstnikov in 22 % je bilo družin.