S 65 glasovi za in nobenim glasom proti je državni zbor potrdil predlog novele zakona o Slovenskem filmskem centru. Foto: BoBo
S 65 glasovi za in nobenim glasom proti je državni zbor potrdil predlog novele zakona o Slovenskem filmskem centru. Foto: BoBo

Novela zasleduje Nacionalni program za kulturo (NPK) 2014-2017, ki predvideva uvedbo denarnih spodbud za tuje producente, ki bi svojo dejavnost izvedli v Sloveniji. Predvideno je povračilo stroškov v višini četrtine celotnih stroškov produkcije, sredstva za to pa bo ministrstvo za kulturo zagotovilo s posebno proračunsko postavko, ki bo - kot predvideva novela - odprta leta 2018, ko naj bi za to namenili milijon evrov.

Uvajanje prakse, ki jo že pozna večina držav EU-ja
Minister za kulturo Tone Peršak je na seji DZ-ja pojasnil, da Slovenija s tem uvaja prakso, ki jo večina evropskih držav ne le pozna, temveč tudi že s pridom uporablja. Ključna sprememba je, da država z naknadno spodbudo, ko so učinki že zagotovljeni, omogoči tujim producentom, da pridejo in izkoristijo danosti Slovenije. Država si tako omogoči prihodke za različne dejavnosti.

Poslanske skupine so tovrstno finančno spodbudo pozdravile, saj v njej vidijo tržni izziv za državo. Tako naj bi ta po njihovem mnenju pozitivno vplivala na storitveno dejavnost in z njo povezane poklice ter možnost za promocijo slovenskih naravnih in kulturnih danosti. Izrazili so tudi upanje, da bo ukrep pripomogel k novim delovnim mestom v filmski ustvarjalnosti.

Še nekaj manj zahtevnih sprememb
Z novelo zakona se usklajuje financiranje SFC-ja z določbami zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, v katerem se enako kot pri Javni agenciji za knjigo (JAK) opredeljuje narava transferjev proračunskih sredstev končnim uporabnikom. Poleg tega novela 11. člen zakona dopolnjuje z uporabo postopka javnega poziva in javnega kulturnega programa ter usklajuje določbo glede obvezne revizije letnega poročila SFC-ja.