Po besedah Lenarta Šetinca je bilo zagotovitev novih prostorih nujna za normalno hranjenje gradiva. Foto: Arhitekturni vodnik
Po besedah Lenarta Šetinca je bilo zagotovitev novih prostorih nujna za normalno hranjenje gradiva. Foto: Arhitekturni vodnik
Majda Širca
Majda Širca vidi rešitev težave arhivov predvsem v digitalnem razvoju. Foto: MMC RTV SLO

Odprtja se je udeležila tudi ministrica za kulturo Majda Širca, ki je med drugim poudarila, da so prav arhivi pomembne zakladnice zgodovine, a so ne glede na to zadnja leta vprašanja hrambe knjižničnega in drugega gradiva ostajala odprta. "Celoten problem arhivov, digitalnih in fizičnih, je naletel na velik nerazvoj," je še dodala in se zavzela za obnovo arhivov. "Gremo v adaptacijo Roške, ptujskega, mariborskega in še kakšnega drugega arhiva, predvsem pa stavimo na projekt digitalnega razvoja."

Kot pomembni pridobitvi nacionalne knjižnice so opozorili na nov računalniški center in komunikacijsko vozlišče, saj se tako obseg kot pomen digitaliziranega gradiva povečuje, knjižnica pa mora zagotavljati ustrezne pogoje za varno in dolgotrajno ohranjevanje digitalnega gradiva.

Novi prostori računalniškega centra zagotavljajo zaščito pred elektromagnetnimi vplivi, e-emisijami, udari strele, aktivno protipožarno varovanje, protivlomno in tehnično varovanje, ustrezno klimo ter avtonomijo delovanja ob izpadu električne energije. Novi center informatike je pomemben pogoj za uspešno delovanje Digitalne knjižnice Slovenije, trenutno najpomembnejšega projekta slovenske nacionalne knjižnice.

Zagotovitev novih prostorov je bila nujna
Lenart Šetinc
, v. d. ravnatelja NUK-a, je spomnil, da je nacionalna knjižnica pred desetletjem delovala v katastrofalnih pogojih. Gradivo je bilo razpršeno po različnih lokacijah, njegova hramba pa ni bila vselej primerna, gradnja NUK 2 pa se je odmikala. "Ukrep, da poiščemo nove prostore, je bil nujen, da bi lahko gradivo normalno hranili. Tako smo pridobili Leskoškovo 12, investicijo, ki smo jo speljali v enem letu in na kateri smo zagotovili - poleg 8.000 kvadratnih metrov, ki jih premore NUK, - še 6.000 kvadratnih metrov prostorov za hrambo knjižničnega gradiva," je še pojasnil.

V NUK-u so v bližini trgovskega centra BTC poleg računalniškega centra pridobili še prostor za pridobivanje in obdelavo gradiva, sodobno restavratorsko delavnico z laboratorijem, pisarniške površine, veliko predavalnico in dve veliki klimatizirani skladišči s skupno kapaciteto več kot 1,5 milijona knjig. Knjige so razporejene po 45 kilometrih tekočih metrov polic.

Dve pomanjkljivosti
Po Šetinčevih besedah sta ostali še dve pomanjkljivosti. Prva je, da so gradivo in zaposleni na dveh sorazmerno oddaljenih lokacijah, kar pomeni precej logističnih težav, druga pa, da kapacitete prostorov, ki jih ima NUK na Turjaški in Leskoškovi, zadostujejo samo še za nekaj let. "Žal bo treba leta 2012 iskati nove začasne ali trajne rešitve za hranjenje gradiva slovenske kulturne dediščine in za normalno delo NUK-a," je še povedal v. d. ravnatelja nacionalne knjižnice.