Medtem ko je pred tremi leti v galeriji Microscope s porodom ter bivanjem pred porodom in po njem predstavila
Medtem ko je pred tremi leti v galeriji Microscope s porodom ter bivanjem pred porodom in po njem predstavila "čudoviti življenjski performans, ki je … večinoma skrit pred očmi javnosti", in napovedala tudi umetniško spremljanje svojega materinstva, bo zdaj pred obiskovalci razkrila svoje odvajanje od tablet, ki jih zadnji dve leti in pol jemlje zaradi poporodne depresije. Foto: EPA

V svojem šesttedenskem performansu bo prenehala jemati mešanico zdravil – antipsihotikov, antidepresivov in tablet proti anksioznosti – ki jih je pred dvema letoma in pol začela jemati zaradi poporodne depresije. S projektom želi prek osebne zgodbe nasloviti problematiko farmacevtske industrije in ameriškega zdravstvenega sistema ter predstaviti različne načine spopadanja z boleznijo, poroča Huffington Post.
Osvetliti področje mentalnega zdravja
V newyorški galeriji Microscope, kjer je pred tremi leti v okviru performansa Birth of Baby X povila dobre štiri kilograme težkega fantka, bo zdaj mogoče spremljati njeno postopno odvajanje od tablet. S projektom Mad Meds želi Kotakova preizkusiti alternativne pristope zdravljenja brez zdravil, saj je bila njena izkušnja pacientke pod nadzorom psihiatrične bolnišnice zelo travmatična.
V središču dve razvijajoči se instalaciji
V galeriji so razstavljeni tudi fotografije, videodela in instalacije, v središču pa sta dve razvijajoči se instalaciji, All The Meds I Didn't Take (Vsa zdravila, ki jih nisem vzela), Fabergovo jajce, napolnjeno z zdravili, ki jih je že opustila, ter instalacija All the Meds I Took (Vsa zdravila, ki jih jemljem), zlat medicinski kabinet, napolnjen s praznimi škatlicami tablet, ki jih Kotakova v svojem procesu postopnega opuščanja zdravil za zdaj še vedno jemlje.
Čeprav se zaveda, da se s takšnim pristopom loteva potencialno ogrožajočega vedenja za svoje zdravje, želi osvetliti problematično, pogosto tudi tabutemo mentalnega zdravja. Skozi svoje delo želi deliti lastno zgodbo, pri tem pa še posebej izpostavlja žensko občinstvo. "Ženske z izkušnjo težav v mentalnem zdravju želim spodbuditi, da bi delile svoje zgodbe," pravi.
Lastno življenje kot model za drugačne oblike vedenja
Kotakova je kot svoj umetniški "material" vedno uporabljala lastne življenjske izkušnje. "S svojimi performansi razmišljam o sebi kot o nosilcu drugačnih modelov vedenj, ki bi druge spodbudili, da bi si lahko zamislili in tudi sami naredili kaj takšnega," oziroma preizkusili različne možnosti, je razložila. V tem pogledu razume tudi svoj tokratni projekt Mad Meds, saj je prepričana, da družba ljudem ne ponuja dovolj modelov ali načinov, kako se varno odpovedati zdravilom.
Vprašanje o umetniški vrednosti in sporočilu na splošno
Njeno delovanje je izrazito provokativno, ne le ko govorimo o "umetniškosti" tega, ampak tudi z vidika varnosti in sporočila, ki ga posreduje. Tako se pri tokratnem projektu pojavljajo tudi očitki, da vsiljuje predpostavko, da je mentalna bolezen "prevara, ki so si jo izmislili zdravniki, in sramota za tiste, ki zdravila potrebujejo za svoje delovanje, kar ohranja stigmatizacijo teh bolezni", kot je opozorila Sophie Weiner iz AnimalNY.