Za zdaj edina uradna likovna podoba stripa, ki bo začel izhajati maja 2015. Foto: Dark Horse Comics
Za zdaj edina uradna likovna podoba stripa, ki bo začel izhajati maja 2015. Foto: Dark Horse Comics
Pisatelj se po dvajsetih letih spet loteva teme očetovstva, a tokrat z nasprotne strani "bojne linije". Foto: EPA
Uspešna ekranizacija romana je bila ključna stopnička v karieri Brada Pitta in Edvarda Nortona.
Palahniuk opozarja: dobili bomo nadaljevanje romana, ki ima drugačen konec kot film in "nič Brada Pitta".

Skoraj dvajset let po izdaji romana - Fight Club je kot knjiga izšel leta 1996, David Fincher pa je film po njem posnel leta 1999 - lahko maja naslednje leto pričakujemo stripovsko nadaljevanje v desetih delih. Palahniuk je nekaj takega sicer že lani namignil na konvenciji Comic-Con v New Yorku. "Zamočil sem in pred 1500 piflarji s telefoni izjavil, da bo nadaljevanje," je zdaj priznal za USA Today. "In potem sem se kar naenkrat znašel pod pritiskom, naj držim besedo."

Serijo bo izdala založba Dark Horse Comics, ilustriral pa Cameron Stewart. O sinopsisu je znano le: "Klub golih pesti se izmenično dogaja v preteklosti in prihodnosti. Zgodba se začne deset let po razpletu dogodkov izvirne knjige. Protagonist (Tyler Durden) je poročen s še vedno precej problematično Marlo Singer, s katero ima otroka, 9-letnega Juniorja. Pripovedovalec Juniorja pušča na cedilu na enak način, kot je njegov oče pustil njega."

V stripu se bo pojavila večina že znanih likov iz prvotne zgodbe o neimenovanem pripovedovalcu, čigar življenje prevzameta njegov nasilni id, anarhist Tyler Durden, in skrivni "krožek" ilegalnih uličnih pretepov. Organizacija Project Mayhem tudi v nadaljevanju še vedno obstaja in ima še vedno tudi zasajene kremplje v pripovedovalca, ki se napreza rešiti življenje svojega sina, ki se je znašel v nevarnosti.

Tyler je v vsakem od nas
Obenem bodo bralci dobili malo boljšo predstavo o tem, od kod zares prihaja Tyler. "Tyler je nekaj, kar morda obstaja že stoletja, in ni samo odklonska napaka v podzavesti enega samega človeka."

Obračun z očetom
Palahniuk pravi, da se mu je Klub golih pesti dolgo vrsto let zdel zaključena celota; s svežimi očmi je nanjo začel gledati šele, ko ga je vase potegnila stripovska skupnost. Takrat se mu je zazdelo, da bi pisanje lahko nadaljeval v novem formatu. "Cela knjiga je bila ena sama tirada proti očetom - o vsem, česar moj oče ni storil, ter o vsem, kar je moje vrstnike motilo pri njihovih očetih," se spominja zdaj 52-letni pisatelj. "Zdaj, ko sem se znašel v istih letih, kot jih je štel moj oče, ko sem ga razsuval, bi rad na vse skupaj pogledal z očetove perspektive in videl, zakaj se vzorec ponavlja."

O udomačenosti srednjih let
Vsako življenjsko obdobje pride v spremstvu lastnih težav. Ko je Palahniuk pisal Klub golih pesti, ga je mučila preobrazba iz ubogljivega otroka v diplomanta z ogromnim finančnim dolgom in še brez obetov za pisateljski uspeh. Zdaj je zanj seveda bolj aktualna kriza srednjih let, obdobje, ko si "do neke mere že uspel". "Še vedno nisi srečen, ampak iz drugih razlogov," je priznal v intervjuju za USA Today. "Pa tudi ideja, da si s tem, ko si zatrl svojo divjo, ustvarjalno plat - Tylerja v sebi - mogoče izgubil najboljši del sebe. Okej, tvoje življenje je stabilnejše in varnejše, ampak - ali je res boljše?"

Cameron Stewart k nalogi risanja stripa pristopa s stališča, da bo Klub golih pesti 2 "predvsem za tiste, ki smo prej videli film, v enaki meri nadaljevanje in metafikcijski komentar na kulturni odziv na Klub golih pesti 1". Likovno se ne bo oklepal realizma, pač pa se bo prepustil stripovskim konvencijam, češ da "je ta slog primernejši za zgoščenost zgodbe in njene absurdno komične elemente".

Project Mayhem cveti
Palahniuk je izdal še, da se pripovedovalec v stripu enkrat "za dobre stare čase" udeleži tudi enega od klubov golih pesti. "Poskuša se vrniti v to obdobje svojega življenja, a je vse skupaj pomilovanja vredna katastrofa. Ni več isti človek. Ampak poleg tega vidimo še, v kaj se je organizacija v njegovi odsotnosti razrasla in v kaj ga spet potegne."