Za uvod v festival bo poskrbela zasedba Mi2. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Za uvod v festival bo poskrbela zasedba Mi2. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

10-dnevni kulturni festival, ki bo potekal na Dvoru Jezeršek in v Hribarjevi vili, bo postregel z obilico brezplačnih kulturnih dogodkov, odprla pa ga bo zasedba Mi2 v akustični zasedbi. Oder bodo zasedli še Don Mentony Band, Katalena, Severa in Gal Gjurin, Ansambel Ankaran in Vasko Atanasovski Trio. Obiskovalci se bodo lahko zapeljali tudi v "drive-in" kino, skakali gumitvist, festivalsko dogajanje pa se bo končalo s koncertom dua Bakalina.

Dogajanje na festivalskem odru bodo soustvarjali tudi domačini; Tim Kern bo z improligaško ekipo Šah Mt navzoče nasmejal z improvizirano komedijo, Matic Zorman, večkrat nagrajeni fotograf, bo skozi fotografije predstavil svoje doživljanje Gaze, Marjan Česen, oblikovalec stekla, bo sodeloval pri pripravi prireditvenega ambienta, poslušali pa bomo lahko tudi zasedbo cerkljanski Incident.

Festival kantavtorstva v Rušah
Festival je od svojih začetkov v Rušah do danes postal že vseslovenski in je v Ruše in širše po Sloveniji pripeljal mednarodno kantavtorsko srenjo. Zadnja leta se tudi vedno bolj povezuje z domačo in tujo literarno sceno. Uvedel ga bo koncert v dvorani CEZAM v Rušah. Na koncertu v dvorani CEZAM bodo drevi ob 20. uri nastopili kantavtorji po izboru selektorjev v tekmi za zlato, srebrno in bronasto kanto festivala. Predstavili se bodo tako mladi, še neuveljavljeni kantavtorji kot tudi stari mački tega žanra.

Za festivalske kante se bodo potegovali Sašo Sandič, Žak Stuhlač, Jure Novak & Uroš Buh s projektom Natriletno kolobarjenje, Primož Turk, duet Face, ki ga sestavljata Jasna Kmetec in Jure Bajt, Marko Grobler, Dražen Pavlič, Roman Zupančič, Jana Sen, Dani Bedrač & Mirko Videčnik - Sine in Matej Kermavner.

V ponedeljek se bodo v paviljonu v parku sredi Ruš predstavili danski in irski trubadurji John Baek in Svend Seegert ter Shane O Fearghail. V torek bo v paviljonu koncert bronaste, srebrne in zlate kante 2013. V sredo pa se bodo prav tako v paviljonu v Rušah pod naslovom Združene države poezije predstavili pesniki in glasbeniki iz različnih držav.

Nastopili bodo Baek, Seegert, poljski glasbenik in pesnik Lucjan Wesolowski, O Fearghail, Rezka Kanzian iz Avstrije, iz Slovenije Ivo Stropnik, Željko Perović in Bojan Sedmak ter iz Hrvaške Fikret Cacan.

V primeru slabega vremena bodo prireditve iz paviljona v parku preseljene v CEZAM, prireditev Združene države poezije pa v Dom kulture Ruše, so sporočili organizatorji.