Tokrat je že drugič, da je Botín skušal sliko spraviti iz Španije (in jo prodati?), a so mu tudi tokrat oblasti to preprečile. Foto: Reuters
Tokrat je že drugič, da je Botín skušal sliko spraviti iz Španije (in jo prodati?), a so mu tudi tokrat oblasti to preprečile. Foto: Reuters
Adix
64-metrska trijambornica je bila nedavno prenovljena in je plula pod britansko zastavo.

Lastniku Jamieju Botínu so sliko, ki jo cenijo na več kot 25 milijonov evrov, v preteklosti oblasti že prepovedali odpeljati iz Španije, letos pa je še sodišče razsodilo, da slika kot narodni zaklad ne sme zapustiti države.

Cariniki na Korziki so pred dnevi vseeno dobili namig, da velja preiskati 370-tonsko "superjahto" Adix, ki je bila zasidrana v Calviju.

Botina, člana španske družine, ki je ustanovila znano bančno skupino Santander, sicer takrat ni bilo na ladji z britansko zastavo, ki se je pripravljala na plovbo, so sporočili s carinskega urada. Zdaj Francija čaka še na uradno zahtevo po vrnitvi slike v domovino.

Prošnjo za izvoz slike je Botin dal že decembra leta 2012, ko jo je želel iz Valencie odpeljati v London in jo prodati s pomočjo dražbene hiše Christie's, a so mu to prepovedali na ministrstvu za kulturo. Letos je oblastem pritrdilo še sodišče.

Prelomno "gosolsko obdobje"
Španski izvedenci pravijo, da je slika "ena redkih, ki jih je umetnik ustvaril v svojem "gosolskem obdobju" (Gósol je vasica v Kataloniji, op. n.), ko je nanj močno vplivala umetnost Iberskega polotoka. To obdobje je imelo ključen vpliv ne le na kubizem, ampak tudi na nadaljnji razvoj slikarstva 20. stoletja."

Botín je sicer že leta 2004 odstopil kot podpredsednik banke Santander, ki jo je ustanovil njegov dedek, češ da je hotel "uživati v življenju". Na čelu banke je danes Ana Botín, Jaimejeva nečakinja, pred njo pa je bil njegov brat tisti, ki mu gredo zasluge za preobrazbo banke v orjaško ustanovo.

Ni znano, zakaj hoče Botin, čigar osebno premoženje je ocenjeno na dve milijardi dolarjev, sliko sploh prodati.