Gledališčniki bodo smeh letos izvabljali v Križankah, na Ljubljanskem gradu, na Celjskem gradu in Gradu Rajhenburg. Foto: Komedija pod zvezdami
Gledališčniki bodo smeh letos izvabljali v Križankah, na Ljubljanskem gradu, na Celjskem gradu in Gradu Rajhenburg. Foto: Komedija pod zvezdami
Uroš Fürst
Odprtje festivala so zaupali Jamskemu človeku, ki bo doživel 500. ponovitev. Foto: Siti teater
Borut Veselko
Pošteno se bo na Ljubljanskem gradu v soboto lagal Borut Veselko. Foto: Komedija pod zvezdami
Glasbena monokomedja: Od tišine do glasbe

Festival bo potekal med 26. in 31. avgustom v Križankah in na Ljubljanskem gradu ter na gradovih v Celju, Zagorju in Brestanici. Karavana smeha bo svojo pot začela nocoj ob 21.00 v ljubljanskih Križankah, kjer bo festival slavnostno odprla jubilejna, 500. ponovitev Jamskega človeka z igralcem Urošem Fürstom.

Je ženska. In je moški. In je jamski človek. Še vedno živ, aktualen in zabaven. Svetovna uspešnica avtorja Roba Beckerja se lahko ponosno pohvali z Guinessovim rekordom za največkrat odigrano monodramo na Broadwayu. Newyorški župan Giuliani je zahodno 44. ulico na Manhattnu preimenoval v Caveman Way, 18. julij pa razglasil za dan jamskega človeka.

Po desetih letih nabito polnih dvoran po vsem svetu je Jamski človek odkril tudi Slovenijo. Monokomedijo, nastalo v koprodukciji Gustav filma in islandskega Theatra Mogul, so lastniki avtorskih pravic ocenili kot najboljšo v Evropi. Od premierne uprizoritve aprila 2002 se je Jamskemu človeku nasmejalo že 150.000 Slovencev.

KRIŽANKE
Jamski človek, 26. 8. ob 21.00.
LJUBLJANSKI GRAD
Šef šefica, 27. 8. ob 21.00.
Učitelj, 28. 8. ob 21.00
Laži ampak pošteno, 29. 8. ob 21.00
Agencija za ločitve, 30. 8. ob 21.00.
Od tišine do glasbe, 31. 8. ob 21.00.
CELJSKI GRAD
Učitelj, 27. 8. ob 21.00.
GRAD RAJHENBURG
Švejk, 30. 8. ob 21.00.

ZAGORJE - Medijski grad
Šef šefica, 28. 8. ob 21.00


Vstopnice za Komedijo pod zvezdami prejmejo:
Med sodelujočimi v MMC-jevi nagradni igri smo izžrebali: Janeza Prezelja, Simona Logožarja, Jureta Janeta in Tejo Štefančič.

Trije večeri, tri premiere
V treh festivalskih večerih se bodo zvrstile kar tri premiere, vse nastale v produkciji Gustav filma. V komediji (Šef šefica) o odnosih na delovnem mestu se bosta za mesto šefa brez predsodkov pomerila Mojca Funkl in Jernej Kuntner. V vlogi učitelja se bo v monokomediji za enega učitelja in ves svet (Učitelj) predstavil večkrat nagrajeni avtor Aljoša Ternovšek. Premiero bo na festivalu doživela tudi monokomedija Švejk. Komedija z vojakom Švejkom - vedno zabavnim, navidezno naivnim, dobrodušnim vojnim veteranom vseh časov, ki se bo v vlogah pomembnih predstavnikov zgodovine tokrat predstavil v novi preobleki s Sašo Klančnikom.

Obiskovalci festivala Komedija pod zvezdami se bodo nasmejali tudi ob duhoviti uspešnici SiTiTeatra BTC, Laži, ampak pošteno z Borutom Veselkom, in ljubezensko-kriminalno komedijo Gledališča Koper Agencija za ločitve, ki se bo v izvedbi igralskega tandema Tič-Ralijan ljubljanski publiki predstavila prvič.
Glasbena monokomedija, ki navdušuje
Festival se bo slavnostno tudi končal. Sklepni večer bo pripadel še enemu jubileju, in sicer bo z glasbeno monokomedijo Od tišine do glasbe na oder že stotič stopil igralec in pianist Jure Ivanušič. Predstava, ki je svojo pot začela leta 2006 s premiero v mariborski Unionski dvorani, popelje "V eni uri od kamene dobe do Rolling Stonesov". Namenjena je prav vsem generacijam, na svoji poti pa navdušuje babice in dedke, starše, otroke in celo najstnike.
Letni odri bodo med festivalom zaživeli tudi na drugih slovenskih gradovih, na Starem gradu Celje, Medijskem gradu ter Gradu Rajhenburg. Smejalo pa se bo tudi v primeru slabega vremena, saj se bodo takrat predstave z grajskih dvorišč preselile na pokrite odre.

Mojca Prosenc

Glasbena monokomedja: Od tišine do glasbe