Kultura
(4)
false
Roman Polanski je obiskal tudi majhno vasico v bližini Krakova, kjer se je po pobegu iz geta skrival pred nacisti. Foto: EPA

Dodaj v

Polanski na snemanju dokumentarca o holokavstu na Poljskem

Prvi obisk po poljski zavrnitvi izročitve ZDA
18. oktober 2017 ob 11:12
Krakov - MMC RTV SLO, STA

Z oskarjem nagrajeni francosko-poljski režiser Roman Polanski na Poljskem sodeluje pri snemanju dokumentarca o svojem življenju. Spremlja ga prijatelj iz otroštva in priznani poljski fotograf Ryszard Horowitz.

Devetletni Roman Polanski in triletni Ryszard Horowitz sta se med drugo svetovno vojno spoznala v judovskem getu, ki so ga nacisti ustvarili v krakovski četrti Podgorze. Umetnika sta za potrebe snemanja tudi obiskala geto in zelo ganjeni Polanski se je spominjal, da je bilo v tistem obdobju zanj najtežje živeti brez staršev. Sprva so iz geta odpeljali njegovo mater, nato še očeta.

Polanski je obiskal tudi vasico v bližini Krakova, kjer se je po pobegu iz geta skrival pred nacisti, Horowitz pa je obiskal stanovanje, v katerem je razvil svoje prve fotografije. Poljski fotograf je pri 78 letih danes med najmlajšimi ljudmi, ki so preživeli holokavst, njegovo zgodbo pa je Steven Spielberg predstavil v z oskarjem nagrajenem filmu Schindlerjev seznam, so zapisali producenti.

Producentka Anna Kokoszka-Romer je povedala, da je film zanje velika odgovornost, saj bodo protagonisti v njem obujali svoje zelo osebne spomine. "Toliko zgodb imata povedati in včasih jima je kar težko prisluhniti," je dodala. Režiser dokumentarnega filma o Polanskem Mateusz Kudla pa je povedal, da imata oba protagonista kljub težkim zgodbam, ki ju nosita v sebi, izjemen smisel za humor.

Prvi obisk Poljske po zavrnitvi izročitve ZDA
Horowitz danes živi in dela v New Yorku. Ob začetku snemanja je povedal, da se s Polanskim v Krakovu nista srečala že od njegovega odhoda v ZDA, in dodal, da je odtlej minilo že skoraj 60 let. Prav tako se Polanski prvič mudi na Poljskem, odkar je lani tamkajšnje vrhovno sodišče zavrnilo njegovo izročitev ZDA.

Odvetnik Polanskega Jan Olszewski je izrazil veselje, da je lahko režiser končno obiskal Poljsko in da sodeluje pri zanj tako osebnem projektu.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
politik kritik
# 18.10.2017 ob 11:35
Sam zase vem, da se od 6 do 12 leta življenja bolj malo spomnim... Še tisto kar pa se pa je povsem iz otroške perspektive. Podobno je verjetno s Polanskim, pa vendar bo posnel film po "resnični zgodbi" in za odraslo občinstvo.

Skratka bedarije... Bi pa tudi Polanski moral malce podobno odgovarjati kot Weinstein.
vojislav-novak
# 18.10.2017 ob 11:58
Zaporu za posilstvo se še vedno izmika. Sramota!!!

Tu se vidi, kakšna je na sodobnem zahodu enakost pred zakonom. Navadnega delavca bi, če bi bil samo obtožen posilstva, nemudoma vrgli iz službe, izločili iz vseh socialnih krogov, ga ostracirali na vse mogoče načine, mu onemogočili gibanje itd. Če bi bil pa obsojen, tako kot tale Polanski, bi bil pa brez milosti vržen v zapor.

Tale Polanski pa ni navaden delavec. Tale Polanski je holivudski bogatun. In za holivudske bogatune veljajo drugačna pravila, kot za nas, navadne delavce. Holivudski bogatun je lahko *OBSOJEN* posilstva, pa še vedno paradira okoli, daje intervjuje, snema filme o svoji mladosti in se šopiri na vse mogoče načine. In nihče ga ne bo zaprl. Nihče ga ne bo preganjal. Ker so pravila za holivudske bogatune drugačna, za tegale Polanskega ne bo prostora v zaporu. Tale Polanski bo do svoje naravne smrti paradiral okoli in se šopiril s svojim denarjem.

Toliko o enakosti pred zakonom.
Snežinkica
# 18.10.2017 ob 12:42
Zakaj se daje prostor novicam o delu predatorjev kot je Polanski? In potem se čudite, da jih je toliko in da nemoteno delujejo v okviru sistema.
enix
# 19.10.2017 ob 07:09
Polanski, Weinstein...to se dogaja v filmski industriji, tudi Eslo ni izjema...velja tudi za stranske vloge
Kazalo