Jorge Rodriguez Gerada namerava v Ljubljani risati od zore do mraka, njegovo napredovanje pa je odvisno tudi od same površine pročelja, ki je precej groba, ter vremena. Foto: Kino Šiška
Jorge Rodriguez Gerada namerava v Ljubljani risati od zore do mraka, njegovo napredovanje pa je odvisno tudi od same površine pročelja, ki je precej groba, ter vremena. Foto: Kino Šiška
Jorge Rodriguez Gerada
Jorge Rodriguez Gerada je lani v Barceloni upodobil ameriškega predsednika Baracka Obame. Projekt Pričakovanja je ustvaril iz 650 ton barvnega peska, pri uresničitvi pa mu je pomagalo 150 pomočnikov. Foto: Jorge Rodriguez Gerada
Jorge Rodriguez Gerada v Ljubljani

Umetnik, ki je poznan po risanju monumentalnih portretov neznanih ljudi z ogljem na zidove javnih zgradb, se te dni ustavlja v Ljubljani. Medtem ko bodo lahko Ljubljančani spremljali, kako na pročelju občine Šiška (na tisti strani, ki gleda na Celovško) nastaja velika podoba, pa je drugo delo umetnika mogoče spoznavati na razstavi, ki je na ogled v Centru urbane kulture Kino Šiška.

Umetnik naj bi delo ustvarjal približno od pet do šest dni (odvisno tudi od vremena), s tem pa bo nastalo še eno delo v seriji Identitete, s katerimi se Jorge Rodriguez Gerada ukvarja osem let. Kot je pojasnil, dobiva projekt vse večje razsežnosti, Ljubljana pa je do zdaj najmanjše mesto, v katerem bo Gerada narisal portret monumentalnih dimenzij na pročelje javne zgradbe.

Podoba kot izginjajoči spomini
Pred novim poglavjem projekta poišče umetnik najprej primerno zgradbo nato pa tudi osebo, ki jo bo portretiral. Pri tem je pomembno, da se portretiranec identificira s svojim okoljem. Tudi izbor tehnike upodobitve ni naključen, saj oglje iz dneva v dan bledi, dokler povsem ne izgine, tako kot spomini.

Protagonist zavzame oglasni prostor
Z nastankom monumentalnega portreta zavzamejo portretiranci javni prostor, ki nam je bil ukraden z oglaševalci in njihovimi nasičenimi oglasnimi panoji. Ti onesnažujejo naše identitete z neposrednim vzbujanjem potrebe po popolnosti. Jorge Rodriguez Gerada s svojim delom postavlja most med tistimi, ki hodijo v galerije in tistimi, ki nikoli ne prestopijo njihovega praga. "Ker njegove akcije pritegnejo pozornost medijev, se pojavljajo v dnevnem časopisju in ne v strokovnih revijah," pojasnjuje.

Leta 1966 na Santa Clari na Kubi rojeni umetnik se je v ZDA preselil leta 1970. Med študijem je ustanovil skupino Artflux, ki je delovala od leta 1989 do leta 1992, po razpadu pa se je preimenovala v Škržatni zbor umetnikov. Jorge Rodriguez Gerada živi danes med New Yorkom in Barcelono. Oblikoval je vrsto oglasnih panojev, sodeloval na številnih razstavah in pri gverilskih akcijah.

Jorge Rodriguez Gerada v Ljubljani