Za ta projekt se je povezalo šest leipziških institucij, med njimi tudi Muzej upodabljajočih umetnosti, ki je na posnetku. Foto: EPA
Za ta projekt se je povezalo šest leipziških institucij, med njimi tudi Muzej upodabljajočih umetnosti, ki je na posnetku. Foto: EPA
Grassijev muzej uporabnih umetnosti
Koncept "plačaj, kolikor želiš" bodo preverjali tudi v Grassijevem muzeju uporabnih umetnosti. Na posnetku je platno, ki ga pripisujejo flamskemu slikarju Paulu Vredemanu de Vriesu (1567-1617) in ga hranijo v tem muzeju. Foto: EPA

Kakšni so obeti tega pilotskega projekta, bodo pri obiskovalcih - ki se bodo torej sami odločili, kolikšno vsoto bodo plačali za vstop v muzej - preverjali med 1. in 3. decembrom, beremo na spletni strani mesta Leipzig.

Pri projektu sodeluje šest institucij, in sicer Grassijev muzej uporabnih umetnosti, Grassijev etnološki muzej dežele Saške, Grassijev muzej glasbenih inštrumentov, Muzej zgodovine mesta Leipzig, Muzej upodabljajočih umetnosti ter Galerija sodobne umetnosti.

Za mnenje povprašali obiskovalce same
Odločitev za izvedbo projekta je bila sprejeta po pozitivnem odzivu v okviru ankete, ki so jo lani izvedli med obiskovalci muzejev.

"V anketi smo obiskovalce mestnih muzejev v letu 2016 povprašali glede ideje, da bi jim ponudili "plačaj, kolikor želiš" dan. Večina anketirancev je glasovala za tak dan in tako gre zdaj posledično za pilotski projekt, s katerim preizkušamo to idejo še v praksi," je za portal Leipziger Internet Zeitung povedala tamkajšnja pooblaščenka za kulturo Skadi Jennicke.


Na nemških tleh že preizkušen koncept

Na te tri decembrske dni, ki bodo v znamenju "plačaj toliko, kolikor hočeš", se bodo posamezni obiskovalci torej sami določili, koliko bodo odšteli za vstopnino, skupine in vodeni ogledi so izvzeti iz tega projekta.

Po koncu pilotske faze dotični projekt čaka še evalvacija. V naslednjih nekaj tednih mora tudi mestni svet obravnavati in eventualno tudi odobriti ta predlog, ki so ga posredovali iz županovega kabineta. Sicer pa so v preteklosti ta koncept že preverili v nekaterih nemških mestih, kot sta Bonn in Duisburg, kjer so rezultate označili za pozitivne.