Naomi Watts kot princesa Diana. Foto: Reuters
Naomi Watts kot princesa Diana. Foto: Reuters
Princesa Diana je veljala za modno ikono 90. let. Foto: Reuters

Tako kot številni, pa ne le Američani, natančno vedo, kje so bili, ko so izvedeli novico o smrti ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja ali zrušenju newyorških dvojčkov, večina Britancev ve, kaj so počeli, ko je odjeknila novica o smrti princese Diane leta 1997. Njeno življenje je od poroke s princem Charlesom potekalo pod žarometi, s svojo toplino in dostopnostjo pa je postala prava ikona, ki so jo oboževali tako mediji kot običajni smrtniki. Ni torej presenetljivo, da so razgibano življenje princese že večkrat prenesli na filmska in televizijska platna. Tokrat pa so, v filmu Olivierja Hirschbiegla, prvič v ospredju njena zadnja leta in tragična smrt. Film prihaja na velika platna septembra.

Kot je razvidno iz napovednika filma, se je Hirschbiegel osredotočil na zadnji dve leti življenja princese Di, predvsem na njeno humanitarno delo, pa tudi na njeno razmerje s kirurgom Hasnatom Khanom, piše britanska Guardian. Avstralska igralka se je s pomočjo maske učinkovito prelevila v najslavnejšo (bivšo) članico britanske kraljeve družine, ki še 16 let po smrti, umrla je v avtomobilski nesreči avgusta 1997, ni pozabljena.

Kakšna bo vsebina filma, je zgolj na podlagi napovednika nehvaležno napovedati, lahko pa razberemo osrednji poudarek filma: zadnja leta princesinega življenja so zaznamovale njena razmerja, ki so potekala pod budnim očesom javnosti, hkrati pa je skušala preusmeriti pozornost na svoje delovne obveznosti.

Britanska kraljeva družina znova v središču pozornosti
Kot ugotavljajo pri Guardianu, prihaja film na velika platna ravno v času, ko so oči svetovne javnosti uprte v britansko kraljevo. Kraljica Elizabeta II. je nedavno pranovala 60. obletnico vladanja, Dianin sin, princ William, pa z ženo Kate v kratkem pričakuje naraščaj. Mediji so obsedeni z nosečo Kate, ki s svojo preprostostjo v mnogočem spominja na Diano, sooča pa se s podobnimi pritiski, kot se je Diana ob poroki s princem Charlesom.

Zanimivo je, da se smrti princese Diane, za katero je bila usodna prometna nesreča v pariškem predoru, filmski ustarjalci še niso lotili. Se razlog za to skriva v dejstvu, da je bila doslej nedotakljiva? V bistvu niti ne. To je bila kakšno leto ali dve po smrti, potem pa je pač počasi tonila v pozabo. Kraljevi dvor, ki je bil v 90. letih, sploh ob njeni smrti, v veliki nemilosti javnosti, pa je počasi znova pridobival na priljubljenosti med državljani, vrhunec pa je gotovo doživel s poroko Williama in Kate pred dvema letoma.

Leta 1993 je Diano v televizijskem filmu, ki je temeljil na knjigi Andrewa Mortona, zaigrala sestra slavne Kristin Scott Thomas Serena Scott Thomas, najpristneje pa so okoliščine princesine smrti predstavili v Kraljici leta 2006. Film predstavlja odziv britanske kraljice Elizabete II, upodobila jo je izvrstna in z oskarjem nagrajena Helen Mirren, in britanskih oblasti na princesino smrt.

Množična histerija, in to v času, ko še ni bilo socialnih omrežij
Kot še pišejo v Guardianu, je smrt princese Diane predstavljala mejnik v industriji slavnih. Histerija ob smrti in v dneh po njej, vse do pogreba, ki ga je spremljajo na milijone ljudi, je potekala v času, ko še niso obstajali Twitter, Facebook in druga socialna omrežja, pa vendar je zajela malodane ves svet. Zanimivo bo videti, kako bo Hirschbieglu v film uspelo umestiti tudi ta vidik dogajanja.

Film so med drugim snemali tudi v Zagrebu, kjer je hrvaško narodno gledališče služilo kot britanska kraljevska opera, in Opatiji. Poleg Wattsove, ki je bila nominirana za oskarja in je nastopala v filmih, kot sta 21 gramov in Mulholland Drive, bo med drugimi igral tudi Naveen Andrews. Ta bo upodobil Khana, s katerim sta se razšla nekaj mesecev pred njeno smrtjo (po Khanu se je Diana videvala z Dodijem Fayedom, ki je skupaj z njo umrl v usodni prometni nesreči v Parizu). Andrews je znan tudi po vlogah v celovečercu Angleški pacient in televizijski nadaljevanki Izgubljeni.