Foto:
Foto:

Šest kratkih filmov o sodobni slovenski arhitekturi na hudomušen način prikazuje izjemne projekte priznanih in uspešnih arhitekturnih birojev. Režiserja Matjaž Ivanišin in Damjan Kozole in kurator Jeff Bickert so predstavili zgodbe arhitekturnih birojev: Bevk Perović arhitekti, Sadar + Vuga arhitekti, Dekleva Gregorič arhitekti, Maruša Zorec, ARK arhitektura Krušec, Jože Peterkoč in Martino Tepina.

Med 197 filmi iz 27 držav je žirija, ki so jo sestavljali Pedro Gadanho, kustos MoMa za arhitekturo, Guy Edmonds, filmski ustvarjalec, Manuel Mozos, filmski ustvarjalec, Joana Ferreira, producent C.R.I.M., in Marco Brizzi, arhitekt in kurator, lastnik Image archive, v kategoriji za najboljši mednarodni kratki film prvo nagrado podelila filmom Majhno in pametno (Small and Smart). Žirija je slovenskim ustvarjalcem nagrado podelila zaradi izvirnosti scenarija, zgodbe in kinematografske kakovosti.


Kot so zapisali na spletni strani muzeja, v pričujoči seriji kratkih filmov arhitektura oživi, se celo preobrazi skozi družbeno interakcijo, hkrati pa tudi sama deluje na način, da animira gledalce/uporabnike – arhitektura nastopa hkrati kot oder in igralec.

Spodaj si lahko ogledate nagrajene kratke filme.