"Glejte, to sem že rekel, in še bom povedal, z novicami o knjigah se ne grem igric." Foto: EPA

Knjige so iz enega dela v drugega vse bolj kompleksne in terjajo neznansko količino pisateljske zbranosti. Oboževalci se morajo zavedati, da so te pošasti po dolžini enakovredne dvema ali trem romanom drugih pisateljev.

Martinova založnica Jane Johnson
Martin uspeh serije Igra prestolov pripisuje temu, da je zapolnila določeno nišo - fantazijske serije za odrasle. "To je ena izmed prvih televizijskih serij, ki v gledalcu vzbudi občutek čudenja, kar doseže najboljša fantazijska literatura. Nikoli ne veš, kaj vse se lahko še zgodi." Foto: HBO

Namesto tega se bodo morali oboževalci zadovoljiti z ilustrirano izdajo treh že znanih zgodb, ki se odvijajo v svetu Zahodnega (Westerosa). Kompilacija Vitez iz sedmih kraljestev (A Knight of the Seven Kingdoms), zbirka treh uradnih "predzgodb" serije Pesem ledu in ognja, je postavljena v čas okoli sto let pred krvavimi dogodki osrednje pripovedi, torej v čas, ko je na železnem prestolu še vladala hiša Targaryen. Ilustrirana izdaja v knjigarne prihaja oktobra letos.

Nova prestižna izdaja
Martinova založnica Jane Johnson oboževalce "tolaži", da jim bo branje nove izdaje ponudilo cel kup novih namigov. "Novele je s črno-belimi grafikami v klasičnem slogu ilustriral Gary Gianni. To bo res krasna knjiga." "Duhovite, inteligentne zgodbe ponujajo vpogled v potek osrednje zgodbe z vidika viteza Duncana Visokega in njegovega oprode - ki je pomembnejši, kot se zdi na prvi pogled. Kratke zgodbe so bile doslej izdane v ločenih antologijah, nikoli pa skupaj, zato bo to še posebej lepa izdaja," povzema The Guardian. Zbirka Vitez iz sedmih kraljestev je v slovenščini dosegljiva v prevodu Boštjana Gorenca.

Vseeno pa je Johnsonova morala priznati, da The Winds of Winter, naslednjega romana v seriji, ki jo je HBO na male zaslone prenesel kot Igro prestolov, ni v njihovem knjižnem programu za letošnje leto. "Nobenih podatkov nimam o datumu, ko bo knjiga končana," pravi. "Knjige so iz enega dela v drugega vse bolj kompleksne in terjajo neznansko količino pisateljske zbranosti. Oboževalci se morajo zavedati, da so te pošasti po dolžini enakovredne dvema ali trem romanom drugih pisateljev."

"Ko bo končana, bom povedal, da je končana. Brez igric."
Bralci po Zimskih vetrovih sprašujejo, že odkar je Martin leta 2011 izdal peti roman svoje neverjetno uspešne sage, A Dance with Dragons (Ples z zmaji), njihov apetit tešijo le občasne objave odlomkov nadaljevanja na pisateljevi spletni strani. Martin je moral razburjene duhove miriti že decembra, ko je na spletu napovedal promocijo "12 dni božiča", zaradi česar so ljudje nemudoma začeli ugibati, da bo knjiga izšla v prazničnih dneh. "Nekako, od nekod so se pojavile govorice, da gre za odštevanje ... ne do božiča, ampak do izida Zimskih vetrov ali pa vsaj do objave datuma izida," je zapisal na blogu.

"Žal. Ni res. Glejte, to sem že rekel in še bom povedal, z novicami o knjigah se ne grem igric. Vem, koliko ljudi čaka, kako dolgo že čakajo in kako nestrpni so. Z Vetrovi se še ukvarjam. Ko bodo končani, bom to objavil tukaj. Ne bo treba dešifrirati skrivnih sporočil ali skritih namigov, objava bo jasna in nedvoumna. Ne bom se oziral na to, da bi knjiga izšla na božič, valentinovo ali Lincolnov rojstni dan, ne bo z Jezusom vstala od mrtvih na veliko noč. Ko bo končana, bom povedal, da je končana, na kateri koli dan to pač bo. Ne vem, kako naj to povem še jasneje."

"George R. R. Martin ni vaša kuzla"
V preteklosti je Martinu v zagovor zaradi kritik na račun počasnega tempa pisanja priskočil stanovski kolega, prav tako avtor fantazijskih romanov Neil Gaiman. "George R. R. Martin ni vaša kuzla," je na blogu pisal leta 2009, ko so bralci zahtevali Ples z zmaji. "To je koristen podatek, mogoče je to tudi koristno izpostaviti, ko se zalotite pri premišljevanju, da je George morda dejansko vaša kuzla in bi moral ta hip tipkati točno to, kar hočete brati. Ljudje niso stroji. Pisatelji in umetniki niso stroji."

Knjige so iz enega dela v drugega vse bolj kompleksne in terjajo neznansko količino pisateljske zbranosti. Oboževalci se morajo zavedati, da so te pošasti po dolžini enakovredne dvema ali trem romanom drugih pisateljev.

Martinova založnica Jane Johnson