Alojz Rebula bo 90. rojstni dan praznoval 21. julija. Foto: MMC RTV SLO
Alojz Rebula bo 90. rojstni dan praznoval 21. julija. Foto: MMC RTV SLO

Alojz Rebula jesen življenja preživlja na domačiji soproge Zore Tavčar, kjer je njegov drugi dom. Različni poznavalci so podrobno razgradili njegovo pisanje. "Zanj književnosti ni samo slog, tehnika, ampak predvsem misel, globina, bivanjska pronicljivost, etika," je dejal Miran Košuta.

Pisateljev opus se giblje v trikotniku antika, krščanstvo in slovenstvo. Lotil se je tudi dolgo zamolčanih tem, ko so bili povojni poboji in pritisk Udbe na primorske duhovnike. "Doživel je hudo jezikovno travmo zaradi prepovedi slovenskega jezika, in to ga je zaznamovalo za vse življenje," je na srečanju dejala Marija Pirjevec.

V tem sta si s sodobnikom Borisom Pahorjem podobna, medtem ko sta si ustvarjalno in značajsko različna. "Z estetskega vidika Rebula prekaša Pahorja, z idejnega pa je, vsaj zame, Pahor bolj sprejemljiv," je o v razlikah med njima dejal Aleksander Skaza.

Skromni in vedno zadržani Slovenec še vedno piše. "Ko piše, kot je meni sam rekel, je najbolj srečen. In pozabi na vse svoje težave, na bolezni, na starost in skrbi, in to je tisto, kar ga drži pokonci," je dejala njegova hči Alenka Rebula.

Bliža se 90-letnica Alojza Rebule
Bliža se 90-letnica Alojza Rebule