Max Sudhues: Sence prihodnosti Foto: Festival Svetlobna gverila
Max Sudhues: Sence prihodnosti Foto: Festival Svetlobna gverila

"Festival ima vsako leto novo temo in vedno znova je zanimivo videti, kako bodo umetniki odgovorili nanjo," je dejala beograjska umetnica Aleksandra Stratimirović, ki se predstavlja s projektom Moja svetla prihodnost in je sokuratorka festivala.

Svetlobno gverilo bodo odprli projekti Sence prihodnosti Maxa Sudhuesa, Svetla nova prihodnost Mirka Malleja in A.A.I., Sobežnosti Natalije R. Črnčec in Nine Šulin, Elektronska cerkev Marka Batiste, Straniščna šepetanja Zorana Srdića Janežiča in Jane Putrle Srdić, Angeli varuhi Maro Avrabou in Dimitrija Xenakisa ter Oblaki Tilena Sepiča.

Kot so zapisali organizatorji, razstavni projekti vabijo h kritičnemu razmišljanju o prihodnosti. V središču pozornosti bodo projekti domačih in tujih umetnikov različnih generacij, njihov skupni imenovalec pa je izraba takšnih in drugačnih elementov svetlobe.

Festival bo v okolici Trga Francoske revolucije in drugih koncih Ljubljane potekal do 10. oktobra. Na festivalu bodo poleg omenjenih na ogled še projekti umetnikov in skupin, kot so Artificiel, Sophie Guyot, Matej Stupica, IZLAND in jesusonecstasy, Martin Podlogar in Tomo Markovčič.

S svetlobno gverilo nad pereče teme
S svetlobno gverilo nad pereče teme