Kultura
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 10 glasov Ocenite to novico!
Zlatko in Optimisti
Številčna ekipa, ki stoji za trilogijo 585 teorija. V tej najdemo zgoščenko, dvd in knjigo, ki ni le zgodba o Zlatku, ampak tudi oris pojma urbane kulture kot žive tvorbe. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko in Optimisti
Podobo knjige sta zasnovala oblikovalec Janez Vidrih in slikar Jaša Mrevlje. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Zlatko prelista po knjigi
VIDEO
Zlatko in Optimisti nasto...

Dodaj v

Teorija in poezije zlatega Zlatka

Od prvih pesnitev do Izštekanih
15. junij 2009 ob 14:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Glasbenik Zlatko pravi, da je vsebina knjige, ki jo je predstavila ZKP RTV Slovenija, nastajala, odkar se je rodil. Njegovo zgodbo lahko danes prebiramo pod naslovom 585 teorija.

Pravzaprav ne gre le za knjigo, ampak sta ob to priložena še zgoščenka in DVD-posnetek nastopa Zlatka in Optimistov v oddaji Izštekani na Valu 202. Trilogija je nekakšen preplet svetovnega, krajevnega in osebnega prostora v eno zgodbo. In zakaj tak naslov knjige? 585 je številka, ki označuje zlato, ki ga najdemo tudi v Zlatkovem imenu.

Knjiga ponuja več kot le Zlatkovo zgodbo, saj prinaša nekakšen oris urbane kulture kot žive tvorbe. V njej najdemo Zlatkovo poezijo, s katero se je ukvarjal že v srednješolskih letih, pozneje pa to prepletel z ritmom hip hopa.

Drugi o Zlatku
Od septembra leta 2007 spremljevalci slovenske rapscene Zlatka dobro poznajo, saj je do zdaj nanizal tri albume - Svet je lep, Zlatko in prijatelji in Svet je lepši. Da bi bil stik z avtorjevim pesnjenjem čim bolj pristen, je to podano v faksimilni obliki. Tako so v knjigi zajete njegove besede, natanko take, kot jih je prvič navrgel na papir. Svoje misli pa so Zlatku poklonili tudi drugi avtorji, in sicer Andrej Karoli, Jure Longyka, Matjaž Brulc, Marija Remškar in Goran Vojnovič.

Avtor romana Čefurji raus! mu je posvetil zapis, ki ga je poimenoval, Zlatko, sin Fužin. V tem je med drugim zapisal: "Z Zlatkovimi platami in rimami se na Fužine vrača žlahtno ulično prepucaštvo, jača se rahlo zamrla identifikacija s prostorom, ki je zdaj končno postavljen na raperski zemljevid. Fužine ponovno postajajo tough, in to na najprimernejši, če že ne na edini primeren način."

"Zlatko JE to, kar govori. Nič ni vmes, nobene računice, nobene distance. Vse, kar počne, je to, da hodi po svetu z odprtimi očmi. In o njem govori. Na prvo uho je prostodušen in lahkoten, nepozornega poslušalca lahko zavede, da je vse skupaj le zabava. Ko te ujame v svoje rime, pa ne moreš več ven. Zlatko preprosto šteka. In čuti," pa je o raperju v spremni besedi med drugim zapisal Jure Longyka.

Želite svoj izvod knjige? Najdete ga tukaj.

Vizualna podoba javnega prostora
Posebno omembo zasluži tudi vizualna podoba knjige, ki sta si jo oblikovalec Janez Vidrih in slikar Jaša Mrevlje zamislila kot nekakšen kolaž, ki spremlja Zlatka in Optimiste po urbanem okolju. "585 teorija je primer realnejšega zaobjetja vizualnega in zvočnega polja iz katerega sodobni avtorji črpamo "osebne teorije" s katerim soustvarjamo javni prostor," sta zapisala ustvarjalca, ki delujeta znotraj Pushbang Predictions.

V oddaji Izštekani so Zlatko in Optimisti z gosti med drugim zaigrali skladbe Zamuvi ga z mano, Poznaš ta zvok, Cukrčk, Oprosti, madam Da te spomnm mal, Beat box, Ta šit, Dragi Dalaj in druge, na odru pa so se jim pridružili Murat, Juliette Justine in Tina Marinšek. Neobičajen izdelek je pospremila tudi neobičajna predstavitev, ki si je niso zamislili kot pogosto suhoparnega nizanja podatkov o plošči in knjigi, ampak so glasbeniki na balkonu Kinodvora pustili, da glasba spregovori sama zase.

M. K.

Izštekani 585 teorija
Izštekani 585 teorija
Izštekani 585 teorija
Izštekani 585 teorija
Prijavi napako
Komentarji
M-filter
# 17.06.2009 ob 09:55
Nevem, nisem še zasledil kumada, kjer bi Zlatko izpadu nevem kak gengstr. Ja govori o sociali v drugmu kumadu so pa bejbe. A če živiš v sociali pa tažavi z mamilami a pol ne more bit ženska pa kak večer luksuza. eni mal preveč fjakarsko gledate na vse.
Botox45
# 17.06.2009 ob 01:21
kolikor sem imel priložnost videti, se v videospotu, kjer živi po svojem sanjsko življenje, na koncu zbudi v domači postelji, ob maminem glasu, ki mu ggovori, da je treba v službo. torej? lepo bi bilo, ko bi malo manj srali in ne po nekih vzorčastih predosdkih kar butali ven kot na prava za bljuvanje teniških žoggic. evo, naključni komad. niti sluha o kakšnem ganstarstvu. pfuj, jebemti.nisem do konca, komad raztura. temu se reče družbena kritika, če niste čuli.
http://www.youtube.com/watch?v=hcApfe9jX
KE
tipkovnca111
# 16.06.2009 ob 13:52
Hmmm...pravzaprav sploh nevem čemu izdaja knjige? Sej je itak že v svojih komadih povedu to kar je napisan v knjigi. Reper se v komadih izraža v večih besedah kot katera koli druga glasba tko da tle res ni logike zakaj knjiga?mogoče zaradi slik ali gluhih ljudi v kar pa dvomm?
Če pa je to marketinška poteza pa lahko sklepam da verjetno tle ne bo nekega bajnega zaslužka ampak bo dobil še bolj na prepoznavnosti in tako posledično še bolj povnu klube,koncerte...
Sej,če nebi bilo recesije bi verjetno že vozu kšn reklamni avto z napisom svet je lep. Uglavnm človeku res prvoščm da bi od repa lahko tud živel ker je res produktivn.
sonce5
# 15.06.2009 ob 23:21
Enkrat Fuzinc,vedno Fuzinc :) sploh ce si svojo mladost prezivel v Fuzinah :)

Fantje hudi ste,ni kej. Sej sami veste,kar vas nezlomi,vas ojaca ;)
sqjam
# 15.06.2009 ob 21:19
Dejansko ne živi več na Fužinah :)
sonce5
# 15.06.2009 ob 20:39
Glavo gor,ne bit nor ;) Odlicno fantje...
Outlawz
# 15.06.2009 ob 19:52
Meni pa je cool. Muzika je itak domena vsakega poslušalca posebej, a Zlatko ima kr nekaj dobrih komadov, kjer ni ne duha ne sluha o vsem kar je bilo zgoraj našteto. Vedno znova poudarja te Fužine in tough attitude...včasih res zgleda, da je jezen na ves svet, ampak ok...muzika je kr dobra.
ofsajders
# 15.06.2009 ob 18:34
O takšnih, kot je on in 99 procentov slovenskih "raperjev, hip hoperjev" prepeva, Sikspack čakur..jaz sem gangsar...itd.bravo sikpack, zadel si v črno z ironizacijo slovenske hip hop scene, kjer so vsi tisto kar niso in kjer noben ni tisto kar bi naj bil, v njihovih "pesmih"..lol..
Vitamin
# 15.06.2009 ob 17:57
Pa on je ljubljanski- fužinski gangster...no. :)

Uglavnem v njegovih komadih lahko slište kako je on full hud in govori o razočaranem svojem življenju, kot mamilarski zasvojenec, o svojem težkem življenju in pluvanju po sodnih organih in policiji obenem pa so na enaki plati oz. zgoščenki komadi komercjalno usmerjeni z dekleti, šampanjcem in nekim bogatim življenjem v funky ritmih... zdej se pa naj že odloč, kaj bi rad svetu sporoču?
ofsajders
# 15.06.2009 ob 16:52
ha,ha raperji slovenski..smrc, smrc..težko otroštvo, pa mamile, pa nasilje, pa ..muhahaha..joj moj Bog, kdaj se bodo v realnosti zbudili, pa ta čaparska scena.
Svet je lep - Zlatko
Zlatko je lep - Svet

ha,ha,ha..
ms-601
# 15.06.2009 ob 16:28
Zlatko car
dominiq
# 15.06.2009 ob 16:24
Usmilite se nas prosim s tem wannabe Zlatkom.Lepo vas prosim.Obup za usesa.
Kazalo