Številčna ekipa, ki stoji za trilogijo 585 teorija. V tej najdemo zgoščenko, dvd in knjigo, ki ni le zgodba o Zlatku, ampak tudi oris pojma urbane kulture kot žive tvorbe. Foto: MMC RTV SLO
Številčna ekipa, ki stoji za trilogijo 585 teorija. V tej najdemo zgoščenko, dvd in knjigo, ki ni le zgodba o Zlatku, ampak tudi oris pojma urbane kulture kot žive tvorbe. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko in Optimisti
Podobo knjige sta zasnovala oblikovalec Janez Vidrih in slikar Jaša Mrevlje. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko prelista po knjigi
Zlatko in Optimisti nastopijo v Kinodvoru

Pravzaprav ne gre le za knjigo, ampak sta ob to priložena še zgoščenka in DVD-posnetek nastopa Zlatka in Optimistov v oddaji Izštekani na Valu 202. Trilogija je nekakšen preplet svetovnega, krajevnega in osebnega prostora v eno zgodbo. In zakaj tak naslov knjige? 585 je številka, ki označuje zlato, ki ga najdemo tudi v Zlatkovem imenu.

Knjiga ponuja več kot le Zlatkovo zgodbo, saj prinaša nekakšen oris urbane kulture kot žive tvorbe. V njej najdemo Zlatkovo poezijo, s katero se je ukvarjal že v srednješolskih letih, pozneje pa to prepletel z ritmom hip hopa.
Drugi o Zlatku
Od septembra leta 2007 spremljevalci slovenske rapscene Zlatka dobro poznajo, saj je do zdaj nanizal tri albume - Svet je lep, Zlatko in prijatelji in Svet je lepši. Da bi bil stik z avtorjevim pesnjenjem čim bolj pristen, je to podano v faksimilni obliki. Tako so v knjigi zajete njegove besede, natanko take, kot jih je prvič navrgel na papir. Svoje misli pa so Zlatku poklonili tudi drugi avtorji, in sicer Andrej Karoli, Jure Longyka, Matjaž Brulc, Marija Remškar in Goran Vojnovič.

Avtor romana Čefurji raus! mu je posvetil zapis, ki ga je poimenoval, Zlatko, sin Fužin. V tem je med drugim zapisal: "Z Zlatkovimi platami in rimami se na Fužine vrača žlahtno ulično prepucaštvo, jača se rahlo zamrla identifikacija s prostorom, ki je zdaj končno postavljen na raperski zemljevid. Fužine ponovno postajajo tough, in to na najprimernejši, če že ne na edini primeren način."

"Zlatko JE to, kar govori. Nič ni vmes, nobene računice, nobene distance. Vse, kar počne, je to, da hodi po svetu z odprtimi očmi. In o njem govori. Na prvo uho je prostodušen in lahkoten, nepozornega poslušalca lahko zavede, da je vse skupaj le zabava. Ko te ujame v svoje rime, pa ne moreš več ven. Zlatko preprosto šteka. In čuti," pa je o raperju v spremni besedi med drugim zapisal Jure Longyka.

Želite svoj izvod knjige? Najdete ga tukaj.

Vizualna podoba javnega prostora
Posebno omembo zasluži tudi vizualna podoba knjige, ki sta si jo oblikovalec Janez Vidrih in slikar Jaša Mrevlje zamislila kot nekakšen kolaž, ki spremlja Zlatka in Optimiste po urbanem okolju. "585 teorija je primer realnejšega zaobjetja vizualnega in zvočnega polja iz katerega sodobni avtorji črpamo "osebne teorije" s katerim soustvarjamo javni prostor," sta zapisala ustvarjalca, ki delujeta znotraj Pushbang Predictions.

V oddaji Izštekani so Zlatko in Optimisti z gosti med drugim zaigrali skladbe Zamuvi ga z mano, Poznaš ta zvok, Cukrčk, Oprosti, madam Da te spomnm mal, Beat box, Ta šit, Dragi Dalaj in druge, na odru pa so se jim pridružili Murat, Juliette Justine in Tina Marinšek. Neobičajen izdelek je pospremila tudi neobičajna predstavitev, ki si je niso zamislili kot pogosto suhoparnega nizanja podatkov o plošči in knjigi, ampak so glasbeniki na balkonu Kinodvora pustili, da glasba spregovori sama zase.
M. K.





Zlatko prelista po knjigi
Zlatko in Optimisti nastopijo v Kinodvoru