Kultura
(4)
false
V neposrednem prenosu so doslej prikazali razglasitev zmagovalca in prevzem nagrade oskar v 24 kategorijah, po novem pa želijo nekatere za gledalce "manj privlačne" nagrade podeliti med reklamami. Foto: EPA
Gledališče Dolby
Jubilejna 90. podelitev nagrad Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti je potekala v gledališču Dolby v Los Angelesu. Foto: EPA

Dodaj v

Uvajajo krajšo podelitev oskarjev, z novo nagrado za popularni film

Gledanost upada že nekaj let
9. avgust 2018 ob 13:25
Los Angeles - MMC RTV SLO

Skoraj štiriurno podelitev oskarjev si je letos po svetu ogledalo "samo" 26,5 milijona ljudi, rekordno nizko število gledalcev, zato bo vodstvo akademije poskusilo z nekaj novimi prijemi.

Upadanje gledanosti organizatorji sicer zaznavajo že nekaj let.

Krajši neposredni prenos
Upravni odbor Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti je odločil, da bi uvedli sledeče spremembe – iz neposrednega prenosa bi deloma umaknili podelitev nekaterih nagrad, da bi bila prireditev za gledalce izza zaslonov bolj gledljiva, in uvedli bi novo kategorijo za izjemne dosežke v popularnem filmu.

V neposrednem prenosu so doslej prikazali razglasitev zmagovalca in prevzem nagrade oskar v 24 kategorijah, po novem pa želijo nekatere za gledalce "manj privlačne" nagrade podeliti med reklamami, nato pa med šovom prikazati zgolj izseke teh trenutkov.

Podelitev mesec prej
Za zdaj še ni znano, katere nagrade bodo predstavili na ta način. Da bi zvišali gledanost, načrtujejo tudi skrajšanje podelitve na tri ure, s konca februarja oziroma začetka marca pa si želijo prireditev v prihodnje prestaviti na začetek februarja.

"Nagrada popkorn "
Akademija je napovedala tudi uvedbo nove nagrade za popularni film. To naj bi bil njihov odgovor na kritike, da v zadnjem desetletju oskarje podeljujejo umetniškim filmom, ki ne dosegajo visoke gledanosti. Kritiki so to že označili za "nagrado popkorn", kar bi verjetno pomenilo, da bi bili v igri zanjo filmi, ki so v kinodvorane pritegnili največ gledalcev.

Iz sporočila akademije je mogoče razbrati, da naj bi spremembe začele veljati že na prihodnji podelitvi filmskih oskarjev, ki bo 24. februarja 2019, leta 2020 pa naj bi oskarjevce razglašali 9. februarja.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
nim
# 09.08.2018 ob 13:52
Zadnjih par let se nominira določeno raso in spol samo zaradi kvot, ne pa zaradi njihove kvalitete.
SpicyWeiner
# 09.08.2018 ob 14:36
Folk pač noče več gledati orgij levičarskih zblojencev iz Hollywooda
blazsef
# 09.08.2018 ob 17:38
Levičarskih zblojencev iz Hollywooda? Ta je pa dobra.

To je skoraj tako, kot če bi rekel desničarskih grobosti iz besedila slovenske himne. Ali nekaj takega.

V končni fazi pa velikih filmskih producentov najbrž sploh ne zanima te vrste orientacija, da je le cvenk na mizi, to je edino merilo, zato pa se tudi uvaja ta "kokice-nagrada".
nina2000
# 09.08.2018 ob 17:56
Kategorija za popularni film je bolj krik iz obupa, ker gledanost pada. Potiskanje "manj pomembnih" oskarjev med reklame pa še večja polomija. Kaj to pomeni "manj reprezentativni" oskarji? A so to oskarji za tehnične dosežke ter kratke filme? Beda od Hollywooda podcenjuje lastni tehnični sektor, zaradi katerega so njihove neskončne franšize sploh mogoče. Kdo pa jim bo narisal vsa ta umetna ozadja in leteče junake, če ne ravno ti "manj zanimivi" nagrajenci v tehničnih kategorijah? Gledanost oskarjev pa bo padala še naprej. Zakaj bi gledal v živo, če pa lahko gledaš naslednji dan klipe na YouTubu? Ali pa spremljaš preko FBja in Twitterja.
Kazalo