Zaprtje festivala kaže na še večjo zaostritev nadzora države nad svobodo izražanja, zaskrbljeno ugotavljajo zunanji opazovalci. Foto: EPA
Zaprtje festivala kaže na še večjo zaostritev nadzora države nad svobodo izražanja, zaskrbljeno ugotavljajo zunanji opazovalci. Foto: EPA

Festival je že v prejšnjih desetih letih obstoja večkrat doživljal motnje in pretrese, vključno s tem, da so jim odklopili elektriko. Sicer pa je bil ta festival edina priložnost za kitajske neodvisne režiserje, ki so svoje filme hoteli komu pokazati; zato je v očeh oblasti od nekdaj veljal za "sumljivega".

Vodstvo festivala je za tuje medije sporočilo, da so bili v zadnjih dneh pod močnim pritiskom, naj vse skupaj odpovejo; enkrat je v medijih celo zakrožila vest, da se je to tudi zgodilo. Nekaj vodilnih predstavnikov festivala je bilo tudi pridržanih na policiji.

Na otvoritveni dan je v pekinškem predmestju Songžuang, kjer bi se festival moral začeti, vhod zaprlo približno dva ducata možakov, ki so približno 30 filmskim avtorjem in obiskovalcem preprečili vstop, je poročala tiskovna agencija AP. Ti "varnostniki", ki so trdili, da so tamkajšnji prebivalci, so prisotnim medijem preprečili dogajanje fotografirati ali posneti.

Kitajska vlada ima načeloma objave v medijih pod ostrim nadzorom, do neodvisnega filma, v katerem bi se lahko znašla kritika režima in partije, pa je skrajno sumničava. Predsednik Ši Džinping je po prihodu na oblast še zaostril represijo kritikov oblasti, kar je pomenilo tudi aretacijo na stotine blogarjev.