Zbiratelji se predvsem bojijo, da bi omenjen zakon povzročil upad zbirateljstva in prizadel  bolšji trg in antikvariate. Foto: MMC RTV SLO
Zbiratelji se predvsem bojijo, da bi omenjen zakon povzročil upad zbirateljstva in prizadel bolšji trg in antikvariate. Foto: MMC RTV SLO
Dediščina
Zakon o varstvu kulturne dediščine je v veljavi od 1. marca leta 2008. Foto: MMC RTV SLO

Peticijo, ki jo je od 25. februarja podpisalo več kot 2.600 zbiralcev in podpornikov, sta predala predstavnik Numizmatičnega društva Slovenije Urban Mate ter zgodovinar in zbiralec Jakob Marušič. Irglova je peticijo, ki se veže na nekatere člene zakona o varstvu kulturne dediščine, osebno prevzela in po besedah prvopodpisnika Mateta obljubila, da bo komisija za peticije zadevo obravnavala.

Po Matejevih besedah je težava v tem, da daje zakon o varstvu kulturne dediščine ministrstvu zelo visoka pooblastila, prav tako pa so težave pri interpretaciji ministrstva, kaj spada pod arheološke najdbe. Zakon kot prekršek na primer določa posedovanje arheološke najdbe brez potrdila o izvoru, po drugi strani pa ne določa, kaj je potrdilo o izvoru.

Dediščino bi bilo treba ocenjevati po vrednosti, ne po starosti

"Zakon je napisan tako splošno in široko, da pokriva cel kup zadev, ki bodo dejansko zakrile pravo kulturno dediščino," je dodal Marušič. Prav od tod izhaja opozorilo zbirateljev in numizmatikov ministrstvu, naj kulturne dediščine ne opredeljujejo po starosti, ampak po vrednosti." Mate je prepričan, da je zakon ponesrečen poskus, da bi neko evropsko uredbo prenesli v slovensko zakonodajo. "Trudili se bomo, da bomo strokovno pristopili k zadevi. Če bi rada ministrstvo ali zakonodajalec našo pomoč, bomo z veseljem sodelovali," dodaja.

Zbiratelji so izrazili strah, da bi povzročil zakon upad zbirateljstva, saj bo težko priti do predmetov. Bojijo se še, da bodo prizadeti bolšji trgi in antikvariati in da bo usahnilo sodelovanja med muzealci in zbiratelji ali naključnimi najditelji.

Numizmatično društvo Slovenije je dalo pobudo za oceno ustavnosti nekaterih najbolj spornih členov zakona o varstvu kulturne dediščine že decembra lani. Mate je izrazil upanje, da jim bosta ministrstvo in zakonodajalec prisluhnila, saj zbirateljstvo ni zločin, ampak kulturna dejavnost.

M. K.