Ena izmed prvih asociacij na Grossmanov festival so
Ena izmed prvih asociacij na Grossmanov festival so "krvave" podobe. Foto: Grossmanov festival
Grossmannov festival, Menahem Golan
V zadnjih letih je festival postal širša referenčna prireditev v mednarodnem prostoru. Foto: Grossmannov festival
Franco Nero in Enzo G. Castellari
Lanska častna gosta festivala sta bila Franco Nero in režiser Enzo G. Castellari. Foto: Tina Babič- Grossmannov festival

Letošnja izvedba festivala, ki sovpada s 150. obletnico rojstva Karola Grossmana, na festivalsko prizorišče v Ljutomeru ob ustaljenih sekcijah prinaša nekaj novosti: v sekciji Fantastična obzorja si bodo lahko gledalci ogledali kakovostnejše neeevropske filme, poskrbeli pa so tudi za najmlajše, in sicer z novo sekcijo Začarani kino za otroke in mladostnike.

Ob tem uvajajo še kategorijo Kino klopotec, v kateri bodo predstavili domače žanrske filme, in ob 40. obletnici izida prve številke francoske antologije fantastičnega stripa Metal Hurlant izvedli še poklon reviji.

Prvič simbolična vstopnina
Ob tem so organizatorji, ki letos uvajajo tudi simbolično vstopnino za projekcije, poudarili, da so kljub nižjemu proračunu festival, ki ga je revija MovieMaker Magazine uvrstila med pet najboljših filmskih sci-fi/horror festivalov na svetu, namesto na običajnih petih pripravili na šestih lokacijah v Ljutomeru.

V kategoriji Hudi maček se bo za naziv najboljšega celovečernega filma potegovalo pet filmov, med njimi nemški Samuraj in srbska Nimfa. Podelili bodo še nagrade Slakov hudi maček za najboljši kratki film, hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec ter nagrado Melies d'Argent, ki jo podeljuje Evropska federacija festivalov fantastičnega filma. Dobitnik nagrade bo nominiran za prestižno nagrado Melies d'Or, nagrado za najboljši evropski fantastični kratki film.

Častnega hudega mačka za življenjsko delo bo prejel srbski režiser Đorđe Kadijević, ki velja za prvega ustvarjalca grozljivke v nekdanji Jugoslaviji. "To bo verjetno tudi eno njegovih zadnjih gostovanj, ker je že precej v letih, tako da smo zelo počaščeni, da nas bo obiskal," je poudaril član organizacijske ekipe Tomaž Horvat.


Festival bo obiskal tudi Brecelj

Festival bo ob projekciji filma Priletni parazit obiskal tudi Marko Brecelj, ki bo sebe oziroma svoje stare pesmi po besedah organizatorjev prodajal za drobiž.

Pester spremljevalni program
Letošnji glasbeni program bo ponudil slovenske pankovske legende Niet, ameriški psychobilly trio Koffin Kats in pomurske veterane hardcora Odpisane. V sklopu festivala bodo odprli tudi razstavo skulptur srbskega umetnika Arpada Slančika in razstavo stripov Zorana Smiljanića.

Na ljutomerskih ulicah bodo zaplesali tudi četvorko zombie in pripravili vadbo zombie zumba ter filmske in animacijske delavnice.