Scimonejeva komedija Praznovanje 'slika' običajno delavsko družino, v kateri se zaplete zaradi praznovanja obletnice poroke. Foto: SNG Drama Ljubljana
Scimonejeva komedija Praznovanje 'slika' običajno delavsko družino, v kateri se zaplete zaradi praznovanja obletnice poroke. Foto: SNG Drama Ljubljana
Smešni preciozi
V Molierovih Smešnih preciozih se Comedie-Francaise predstavlja v malce bolj nekonvencionalni podobi. Foto: SNG Drama Ljubljana
Gostovanje Comedie-Francaise v Ljubljani

SNG Drama Ljubljana je odstopila sloviti Comedie-Francaise (drugič se bo to zgodilo v četrtek ob 18.00). Eno najstarejših in najznamenitih gledališč na svetu je trenutno na svoji najdaljši turneji do zdaj. V enem večeru so odigrali tako sodobno kot klasično dramo - Praznovanje Spira Scimoneja in Molierove Smešne precioze.

Comedie-Francaise se je na turnejo podala novembra lani znotraj Evropske kulturne sezone, akcije v okviru zdaj že preteklega francoskega predsedovanja Evropski uniji. Obsega deset vzhodnoevropskih držav, novih članic EU-ja, na programu sta dve enodejanki, Praznovanje sodobnega italijanskega avtorja Spira Scimoneja in Molierovi Smešni preciozi. Prvo je režiral Britanec Dan Jemmett, drugo Bolgar Galin Stoev.

Scimone je vzhajajoča zvezda novega dramskega gledališča v Italiji in bo prav ob tej priložnosti prvič predstavljen v Sloveniji, je na novinarski konferenci povedala dramaturginja v ljubljanski Drami Diana Koloini, ki je poskrbela za slovenski prevod.

Z Molierom povezani že od časa Ludvika XIV.
Smešni preciozi so ena manjših, a kljub temu zelo znanih Molierovih iger. Govori o dveh mladenkah, ki prideta s podeželja v Pariz, kjer se zapleteta v burko, ki ju osmeši. V Drami vsekakor z nestrpnostjo pričakujejo, kako jo bodo odigrali umetniki gledališke hiše, ki je s tem dramatikom neločljivo povezana že vse od svojih začetkov leta 1680, ko jo je ustanovil Ludvik XIV.

Kot je povedala igralka Catherine Hiegel, ki nastopa v prvi, bodo gledalci videli zelo sodobni uprizoritvi, takšen je bil tudi njihov namen - prikazati sodobnega avtorja in sodobno branje gledališke klasike. V Sofiji, Bukarešti, Varšavi, Bratislavi in Budimpešti, kjer so jih že videli, so jih po njenih trditvah prekrasno sprejeli, zlasti so bili presenečeni nad Smešnimi preciozi, ker da so pričakovali "bolj konvencionalno Comedie-Francaise".

Po 44 letih spet pri nas
Predstavi igrajo v francoščini in sta simultano prevajani. Po mnenju, ki ga je igralka izrazila pred predstavo, bosta "dokazali, da so v 44 letih kar precej napredovali". Toliko je namreč minilo, odkar je ansambel gostoval na slovenskih tleh, zato je "bil že čas, da se vrnejo".

Devet igralcev z ekipo bo nato iz Ljubljane odšlo v Prago in Gdansk, turnejo pa bodo v začetku februarja sklenili v baltskih državah.

A. K.

Gostovanje Comedie-Francaise v Ljubljani