Oder
Zadnjih 20 let je bil Gašper Tič član ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega. Foto: MGL
Pred nekaj meseci je premiero doživel Tičev avtorski muzikal Trač ali mnogo hrupa za nič, navdihnjen s Shakespearom, ki ga je pod okriljem 'domačega' MGL-a ustvaril v sodelovanju Davorja Hercega in Jake Ivanca. V glavni vlogi nastopa Tanja Ribič. Foto: BoBo
Gašper Tič, Samorsatniki
V Samorastnikih v režiji Eve Nine Lampič. Foto: Marjan Mutić/MGL
Gašper Tič
Igralec se je ukvarjal tudi s pisanjem, gledališko režijo in pedagogiko. Foto: Jože Suhadolnik/MGL
Svetovalec
Tič je igral tudi glavno vlogo v dramskem prvencu režiserja Mileta Koruna Svetovalec - Katalog burleskinih dialogov v režiji Nine Rajić Kranjac. Predstava MGL je uvrščena v tekmovalni program letošnjega Borštnikovega srečanja. "Ta vloga se zdi kot sežetek vseh njegovih gledaliških in tudi življenjskih izkušenj," so zapisali v MGL. Foto: MGL / Aljoša Rebolj

Gledališčniki in televizijci pretreseni ob smrti Gašperja Tiča

Na TV Slovenija vodil oddaji za otroke
19. junij 2017 ob 09:00,
zadnji poseg: 20. junij 2017 ob 22:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

V nedeljo je slovensko javnost obšla vest, da je pri 44 letih umrl gledališki in filmski igralec, režiser in voditelj televizijskih oddaj Gašper Tič.

Gašper Tič se je rodil 7. maja 1973 v Kopru. Študiral je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. V svoji igralski karieri je bil najbolj zvest ljubljanskemu Mestnemu gledališču, kjer je bil zaposlen od leta 1997.

V gledališču so ob njegovi smrti zapisali, da globoko pretreseni žalujejo "ob izgubi dragega prijatelja in kolega". Izjav za javnost ne dajejo, so pa s svojega sporeda za nocoj umaknili tudi predstavo Pes, pizda in peder po besedilu Gregorja Fona in režiji Primoža Ekarta, v kateri je Tič nastopal.

Do petka, 23. junija, je v foajeju gledališča med 15. in 18. uro za javnost odprta žalna knjiga. Pogreb bo v četrtek, 22. junija, ob 13. uri na pokopališču v Kopru, žalna slovesnost pa v petek, 23. junija, ob 19. uri na velikem odru MGL-ja.


Pokloni gledaliških kolegov
V MGL so zapisali, da Tič ni bil zgolj igralec, temveč vsestransko nadarjen ustvarjalec, ki je ob igranju tudi pisal in režiral in se pri tem aktivno ukvarjal tudi z vlogo in pomenom umetnosti in kulture v sodobni družbi.

Spomnili so, da se je v zadnjih letih uveljavljal tudi kot novo, sveže komedijsko pero. Tič je bil eden izbranih "svečenikov komedije, ki je vedel, da je enako plemenito zbujati smeh kot solze". Komedija tudi pri njemu "ni vzklila samo iz prirojenega smisla za humor, pač pa iz žalosti in ogorčenja nad neskončnostjo človeške neumnosti in zamirajočo empatijo".

"Eden od tistih igralcev, ki z odra žarčijo"
V MGL menijo, da je bila Tičeva odrska igra, igra s svetlobo: "Svetlobo, kot vemo, opisujemo kot žarke, kot valovanje in kot delce. Tič je bil eden redkih igralcev, pri katerem opisovanje ene dimenzije njegove igre, povzroči, da spregledamo druge kvalitete njegove ekspresije. Bil je eden tistih igralcev, ki z odra žarčijo, njegove odrske osebe so bile mračne, svetle, trepetave kot plamen sveče, iskrive, nekatere napolnjene z bliskovitimi reakcijami, tipološkimi in psihološkimi transformacijami, druge spet so svetlo bleščale in prežarile ves prostor."

"Za njim ostaja neizbrisljiva praznina, saj nismo izgubili zgolj vrhunskega ustvarjalca, pač pa tudi očarljivega, inteligentnega, duhovitega in čutečega človeka, ki nas je ganil ali nasmejal do solz, predvsem pa nas je vse povezoval v eno veliko gledališko družino," so zapis ob nenadnem igralčevem slovesu sklenili v MGL.

Njegova igralska kolegica Tanja Ribič je v objavi na Facebooku dodala: "Kje je pravica, kakšna so pota in kakšni so nameni usode???? Gašpeeer!! Tako zelo te potrebujemo!!!!! Tako boli! Toliko, kot si nam ti dal ...! Tako siromašnejši bomo!! Ravno, ko te je končno pobožala sreča ... Samo, ljubezen do tebe ne bo nikoli umrla. Tudi hvaležnost. Tvoja Tanja."

Daljši zapis je pokojnemu kolegu namenil gledališčnik Nebojša Pop-Tasić, njegovo objavo v celoti prilagamo pod prispevkom, med drugim pa je zapisal tudi verze: "Ko odide nekdo s takim velikanskim srcem, v tem trenutku vsi MI ostanemo sami ... O, dragi Gašper, le upam, da ti naša samota dela družbo tam, kjer si zdaj. To bi nam bilo v tolažbo."

Veliko je nastopal tudi v drugih gledališčih: v ljubljanski Drami, koprskem in Tržaškem stalnem slovenskem gledališču. Navdušil je v številnih vlogah, za svoje gledališko delo je leta 2000 prejel Severjevo nagrado. Od lani je bil predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije, kjer so ob njegovi smrti citirali Salvatoreja Quasimoda: "Vsakdo sam stoji na srcu zemlje, s sončnim žarkom preboden: in je takoj večer."

Igralec se je ukvarjal tudi s pisanjem, gledališko režijo in pedagogiko, med drugim je v Šentjakobskem gledališču režiral igri Bog Woodyja Allena (2008), komedijo po motivih del različnih avtorjev Tičja kletka (2009) in nazadnje še satiro Daria Foja Ugrabitev (2012). "Bil je eden najbolj zaslužnih, da je Šentjakobski oder ostal na Krekovem trgu 2, zaradi česar mu je Šentjakobsko gledališče leta 2009 podelilo naziv častnega člana. Ohranili ga bomo v trajnem spominu," piše na spletni strani Šentjakobskega gledališča.

Z ženo Natašo ustvarila Ana Lizo
Nastopil je v več celovečernih filmih; posnel je številne kratke filme in radijske igre, dolga leta pa je sodeloval tudi z našo televizijo. Vodil je več silvestrskih oddaj, leta 2006 pa prejel viktorja za posebne dosežke za stvaritev Ana Lize, lika, ki ga je upodobila njegova nekdanja žena Nataša Tič Ralijan.

Televizijski prijatelj otrok
Gašper Tič je bil več kot 15 let prepoznavni obraz Otroškega in mladinskega programa na TV Slovenija. Med letoma 2000 in 2011 posnel 268 oddaj Iz popotne torbe; ko je nehal potovati po svetu, se je družil s Firbcologi. Z njimi je posnel 78 oddaj, so našteli v uredništvu. "Bil je izjemno zanesljiv in profesionalen sodelavec in vedno smo se veselili, ko je naše scenarije dopolnil, nadgradil s svojimi domislicami. Njegov humor je bil brezmejen in navdihujoč. V naših srcih in oddajah bo živel večno," so kolegu v slovo zapisali v uredništvu Otroškega in mladinskega programa. Za izvedbo in priredbo monokomedije Joj, tako sem prišel na svet pa je leta 1999 prejel nagrado zlata paličica.

VIDEO
Gašper Tič: In memoriam
VIDEO
V nasilnem dogodku umrl igralec Gašper Tič

A. K., M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 19.06.2017 ob 09:14
Že tako je življenje mnogo mnogo prekratko. Končati ga takole, je pa sploh tragično.
Bivši uporabnik
# 19.06.2017 ob 09:08
Katastrofa... Še v petek sem ga gledal v komediji Prevare. Bil je fenomenalen.
Binder Dandet
# 19.06.2017 ob 09:37
Kdo pa ne bo pretresen ob smrti ustvarjalca, ki je delal za otroke. Razumem, da preiskava poteka, ampak lahko bi za primer takšne javne osebe policija dala izjavo za javnost, da pojasni osnovne okoliščine. Bližnjim pa sožalje.
montebuba
# 19.06.2017 ob 09:23
Počivaj v miru...za vedno bo mi ostal v spominu Iz popotne torbe ! Talentiran preprost in zabaven..hvala Gašper.
Celine
# 19.06.2017 ob 09:45
Besede so premalo...poklon dragi Gašper.
beli golob
# 19.06.2017 ob 09:38
Groza, v današnjem času se nam dogajajo stvari za katere smo kot civilizirana družba mislili, da smo jih prerasli, da smo z demokracijo pripeljali nekatere vrednote. Žal, moramo priznati, da nam nekako ne uspeva, da nestrpnost in jemanje pravice v svoje roke pridobiva vse bolj na veljavi, Gašper, hvala ti za vse kar si dobrega storil za slovensko kolturo! Počivaj v miru in naj ti bo lahka slovenska zemljica.
Kekec99
# 19.06.2017 ob 10:01
Žalosten konec ene lepe zgodbe, moje sožalje. Počivaj v miru.
no more bolero71
# 19.06.2017 ob 10:12
ja to pa je tragedija...šok...
možak je bil res odličen umetnik,ustvarajalec za celotno populacijo od najmlajših naprej...

´´radi se imejte in veliko se smejte´´ je vedno rekel na koncu oddaje za otroke...

to bo nedvomno pustilo posledico v slovenskem gledališkem prostoru...
možak je ustvarjal...
bolečina je nedvomno silovita...praznina pa bo gromozanska...
to je dejstvo...pekoče dejstvo...

ni pravice na tem svetu...
jezen sem in šokiran...žalosten...
Emmure
# 19.06.2017 ob 09:59
neverjetno kaj se dogaja.
Sožalje svojcem in Počivaj V Miru.
UK4EVER
# 19.06.2017 ob 09:39
Naj počiva v miru
sssitrap
# 19.06.2017 ob 12:46
dobro poznam enega člana MGL-ja, in sodeč po njegovem pripovedovanju je bil gašper super človek, ampak še posebej v zadnjih letih zaradi mnogih osebnih stisk vse prej kot nasmejana in vedra oseba kakršno smo poznali s TV ekranov in odrskih desk. ta dogodek je žalosten tako zaradi izgube izjemno nadarjenega igralca, kot tudi zato ker si je nek 20-letni mulo s tem nespametnim dejanjem za vedno zaznamoval življenje.
zokizaver666
# 19.06.2017 ob 10:23
V MGL zahajam že vsaj četrt stoletja. Med glavnimi igralskimi "stebri" je bil tudi Gašper.
In kakorkoli obrnem - obisk v MGL ne bo več isto, kot je bil. Nepozabni Gašper bo hudo manjkal. Počivaj v miru, družini pa izrekam globoko sožalje.
Legstrong
# 19.06.2017 ob 13:44
Kaj pa mu je bil tale mladenič? Prijatelj,znanec,sosed ali kaj drugega.Dajmo glave pametne novinarske,dajte napisat.A bi to napisano čez par let ali bo ostalo uganka?
mismasmiki
# 19.06.2017 ob 10:53
Iz popotne torbe.... ah ti otroški spomini...
VanDame
# 19.06.2017 ob 14:26
"Legstrong: Kaj pa mu je bil tale mladenič? Prijatelj,znanec,sosed ali kaj drugega."

Za odgovore se obrni na dnevnik. Ne verjamem, da bo na tem portalu kdajkoli pisalo, ker je cenzura premočna. Včasih pa sem imel ta portal najraje od vseh slovenskih, sedaj pa so žal izgubili moje zaupanje z odnosom do nas, uporabnikov in s selekcioniranim izborom objavljenih novic.
Gašper pa naj počiva v miru, bil je velik igralec, zasebno pa ni našel miru.
bori
# 19.06.2017 ob 11:52
Zakaj so ljudje tako temni, ko sije sonce?
S. Kosovel
balrog
# 19.06.2017 ob 10:46
Prepir. Pretep. Zaboden. Mrtev na tleh. Kot v tragediji, ki bi jo lahko spisal veliki Shakespeare. Bil je največji, kako plehko se to sliši, zdaj, ko je mrtev. Osupli stojimo pred obličjem absolutnega Niča, dokončnostjo naše končnosti. Kako krhki in nebogljeni smo. Nič jemlje brez vprašanj, brez razlag, pojasnil.
SLOBloodPatriot
# 19.06.2017 ob 10:24
Zelo žalostno in tragično, da je nič kriv mlad človek moral umreti tako nasilne smrti. Bil je velik umetnik, dober igralec, tudi za otroke je delal lepe stvari. Vsekakor ga bomo zelo pogrešali. Gašper počivaj v miru.
Calendula
# 19.06.2017 ob 10:19
Moje globoko sožalje družini, sorodnikom, prijateljem, sodelavcem ... Gašper, neizmerno te bomo pogrešali.
semaino
# 19.06.2017 ob 10:47
Kako dolgo nasilje kipelo in vrelo bo iz ljudi?

Kako dolga cakalna je vrsta ljudi, dokler vsak stars svojega otroka ne nauci, da zivljenje durgega sveto in nedotakljivo naj bo?

Kako dolgo se, da vrne spostovanje se med ljudmi, tudi, ce med seboj ne strinjajo se?

Kdaj k pameti prisli bomo mi, da pazimo s kom druzimo se?

Kako dolgo se?

Upam, da z Bogom pomiril si se, zalujemo in pogresamo te.
zenga.zenga
# 19.06.2017 ob 13:47
snežinkica
Ironično, da se je ta tragedija zgodila ravno na dan, ko se je praznovalo ljubezen.
---
ja mogoče pa je bila ,, ljubezen ,, tudi vzrok - kdo bi vedel ...
Miki_Miki
# 19.06.2017 ob 11:46
Dimmukomun

Mater si ti smotan. Sej še policija ni povedala zakaj pa kako se je to naredilo. Takim kot si ti ni nič uredu. Novinarji ne napišejo novice 5 minut po dogotku se pizdite da so počasni, če pa napiše nepreverjeno novico, ki se kasneje izkaže za napačno se pa tudi pizdite u 3 p.m.
MarijaP
# 19.06.2017 ob 11:26
Tako žalostno. Tako prezgodaj. Pogrešali bomo tvoj vedri nasmeh, odlično igro na odru, tvoj večni Lepo se imejte in veliko se smejte. Vse lepo tja gor med zvezde, Gašper!
balrog
# 19.06.2017 ob 10:33
Usoda vzame brez vprašanj, brez pojasnil, brez razlag. Tisti, ki ostanemo smo osupli, pred to močjo Niča, Absoluta. Prepir. Pretep. Zaboden. Mrtev. Na tleh. Kot v tragediji, ki bi jo lahko spisal le največji Shakespeare. Kako plehko se sliši, da je bil največji, zdaj, ko je mrtev.
enajstica
# 19.06.2017 ob 11:41
S sinom sva te največkrat gledala pri Firbcologih, in uživala vsako minuto...
Lahko noč, maestro!!!
nina2000
# 19.06.2017 ob 15:49
Iskreno sožalje svojcem! Grozno. Za Gašperjem bo zagotovo ostala praznina. Kot igralec, kot kulturnik je bil edinstven. Upam, da se njegova družina čim bolj uspešno sooči z izgubo. Za otroke bo najtežje. Naj ohranita očeta v dobrem spominu, vse, kar se bo pisalo in ugibalo, je vredno bore malo. Absolutna resnica bo zelo težko prišla na dan. V usodnem trenutku sta bila le dva prisotna in eden je sedaj mrtev. Glede na predzgodbo nista bila tujca, prej prijatelja, pa čeprav ne iskrena. Več kot deset vbodnih ran - to je grozljivo veliko. Gašper, upam, da boš našel svoj mir in naklonjeno gledal na ta naš mali, minljivi planet.
#13
# 19.06.2017 ob 14:48
Tragedija na Trubarjevi ali nadaljevanje afere na Oražmovi. Enak začetek poročanja oz. španovije med organi pregona in mediji.
Snežinkica
# 19.06.2017 ob 14:40
ja mogoče pa je bila ,, ljubezen ,, tudi vzrok - kdo bi vedel ...

Ljubezen ali denar sta poglavitna vzroka za prepire, ki se takole tragično končajo.
oliva
# 19.06.2017 ob 14:05
Ja, ne poznamo, eni bi pa kar prevzeli sojenje in izvedbo v svoje roke.
Storilec se je tudi sam prijavil policiji in počakal nanjo.
Meni se zdi to zelo strahotno za vse vpletene, tudi ta mlad tip je imel vse življenje pred sabo in tudi on svojce.
On še ni ničesar ustvaril in najbrž tudi ne bo - vse njegovo življenje bo imelo ta pečat.
In sam bo moral vse življenje živet s tem.
Dodatna teža, ker je šlo za znano in priljubljeno osebnost.

Ogromno je žrtev tu, kot jaz vidim.
vranek
# 19.06.2017 ob 12:48
Poklon! A vam ne pridd na misel, da se preiskave ne da javno objavljati!
DAbears
# 19.06.2017 ob 10:12
Jaooo to pa kje tragedija :(
Kokrat smo se ga v flexu nabutal res taprav veseljak
Pocivaj v miru ticek
Nelly25
# 19.06.2017 ob 16:06
No glede na verzijo ki trenutno krozi naokoli imam tudi jaz svoje mnenje. Dejansko resnico kaj se je dogajalo vesta samo dve osebi..od tega je ena mrtva. Ta ne more povedati svoje resnice. Medtem ko napadalec lahko siri okoli svojo verzijo. Edina stvar ki me tukaj malo moti je to da naj bi slo za samoobrambo...zakaj potem toliko vbodov?..Sama nisem noben policist ali preiskovalec..ampak to mi ne deluje kot samoobramba.
21.12.2012
# 19.06.2017 ob 12:00
Sožalje bližnjim.

Idiotsko je tako izgubiti življenje, se pa dogaja, žal. Po svetu in pri nas.
Največji hudič pa je, ker se vedno zgodi nekomu.
balrog
# 19.06.2017 ob 15:42
Večer je že vse objavil. Identiteto storilca, enostransko zgodbo, ki je razen storilca nihče ne more potrditi, vse pikantnosti, podrobnosti, domnevni vzrok za umor ..., samo to ni jasno, zakaj je morilec igralca desetkrat zabodel, če je šlo za domnevni silobran. Torej je storilec želel, da žrtev umre. Ni želel žrtve le onesposobiti. A ne gre z zakonom varovane podatke ? Če bi slovenski mediji objavljali s takšno vnemo tudi denimo podatke o premoženjskem stanju nosilcev slovenskih političnih funkcij.
kblaz50
# 19.06.2017 ob 13:18
moje sožalje družini.
bi pa rad vedel kdo se veseli tega dogodka.. sklepam glede na minuse ob izrekih sožalja in sočustvovanja..
Machete
# 19.06.2017 ob 13:03
oziris.va

Ne poznamo DRUGE PLATI medalje. Madonca no.
Ursula2012
# 19.06.2017 ob 15:48
ne vem no, če se braniš, pol udariš in bežiš, ne pa kolješ, znova, znova, znova, znova, znova...in ZNOVA
Snežinkica
# 19.06.2017 ob 14:57
Kje si to zasledila?

Zasledila sem TU.

Je pa res, da je to seveda njegova plat, žrtev ne more povedati svoje. In ne vem, če toliko vbodov (6) v resnici kaže na samoobrambo, ampak gotovo imajo forenziki metode, da to lahko ugotovijo.
Marko_Green
# 19.06.2017 ob 11:18
Vedno ko umre nekdo znan se pojavijo ljudje ki govorijo pocivaj v miru itd,a v realnosti vsak dan umre na tisoce ljudi pa nihce ne spregovori niti besede o temu.. Zalostno,vednra resnicno.
oziris.va
# 19.06.2017 ob 14:14
alcatraz
# 19.06.2017 ob 13:41

Ne poznamo DRUGE PLATI medalje. Madonca no.

Nobena plat kakršnekoli medalje ne opravičuje uboja!
NOBENA!


Ti poznaš situacijo? Ker jaz je ne. Le zakaj se je fantu/mlademu moškemu strgalo oz. zakaj je zgrabil za oster predmet? Samoobramba? Nenamerni uboj? Zakaj sta se sploh pretepala?

In ja, lahko se zgodi tudi komurkoli drugemu. Sploh, ko se pretepaš.
mbvana
# 19.06.2017 ob 13:24
Pa kaj je bilo tega treba...

Počivaj v miru, Gašper. Glede na to kako si odšel, ga boš še kako potreboval.
HULK008
# 19.06.2017 ob 11:44
Upam da bodo razkrili ozadje umora. Ponavadi gre v takih zadevah za denar ali droge. Pocivaj v miru in naj ti bo lahka slovenska zemlja. Ustvarjaj mojstrovine tam zgoraj.

Sozalje druzini in vsem njegovim blizjnim.
megan
# 19.06.2017 ob 16:50
Iz sosednjega članka: Za uboj je zagrožena kazen od pet do 15 let zapora

Če v Sloveniji nekdo zverinsko z nožem ubije drugega človeka lahko dobi največ 15 let zapora. Pa je redko kdo obsojen na polno možno kazen. Skoraj vedno so neke olajševalne okoliščine.
V Severni Koreji pa je bil človek obsojen na 15 let prisilnega dela, ker je iz stene snel politični propagandni plakat. ... Oboje je tutalno noro, absurdno, skregano z zdravo pametjo.

Smrt je nekaj, kar je za vedno. Ubitega ne bo nikoli več nazaj, bližnji bodo za vedno zaznamovani. Temu primerna bi morala bit tudi kazen za namerni okrutni umor - za vedno- torej dosmrtni zapor. Če gre za nesrečo ali malomarnost je drugo, ampak tu ni šlo. Ne vemo, zakaj je prišlo do prepira in ni važno. Opravičila za umor ni. Poleg tega, da mora bit morilec kaznovan, mora bit tudi umaknjen iz družbe, ker je nevaren. Kar zverinsko je ubil človeka s katerim sta se malo sprla ...
energetik10
# 19.06.2017 ob 14:24
me pa zanima kaj se je res dogajalo. kar tako nekoga zaklat se ne zgodi kar tako. velikokrat se je že zgodilo, da ljudje na malih ekranih niso isti kot v zasebnem življenju...samo razmišljam...
Snežinkica
# 19.06.2017 ob 13:57
Nobena plat kakršnekoli medalje ne opravičuje uboja!
NOBENA!


Kaj pa samoobramba? Storilec sedaj trdi, da ni on prvi posegel po nožu.
nonparel
# 19.06.2017 ob 13:37
Bil je številka ena, kar se tiče ustvarjalnega programa za naše otroke.
Zato ga bodo tudi naši otroci zelo pogrešali.
Če obstajajo nebesa za dobre ljudi, bo Gašper sigurno tam imel svoje zasluženo mesto.
veza
# 19.06.2017 ob 13:19
Dogodek zarezal globoke bo rane,
a takšna so naša uborna življenja,
le malo veselja, veliko trpljenja;
spomin pa ne mine, spomin nam ostane!
oliva
# 19.06.2017 ob 13:11
Se strinjam, @sssitrap.
Kako krhko je človeško življenje in dovolj je en samcat trenutek za toliko uničenih življenj.
juventina10
# 19.06.2017 ob 11:18
pretreseni smo tudi ostali ,meni se je zdel zeloooooo nadarjen človek, kje je pravica,da ti nekdo odvzame življenje,upam, da ta nevarni osebek ne pride več iz aresta,zat,o da pravica do življenja ne bo odvzeta še komu.
Binder Dandet
# 19.06.2017 ob 17:04
Zanimivo, da v tem primeru pa je dnevnik objavil ime osumljenca. Ne vem zakaj imajo meidji taksna dvojna merila. Une, ki so zarad naorpanih milijonov zensko 1 dan mucili, so pa skrivali do obsodbe menda. Sicer pa ne vem, kaj se nekateri cudijo. Gasper tic je bil uveljavljen ustvarjalec, ki je bil mehkega srca, sodec po javnih nastopih. Sveeda ljudi pretrese smrt taksne osebe v taksnih okoliscinah in se ugiba. Ni vsako ugibanje nespodobno.
Kazalo