Turandot je zadnja opera italijanskega skladatelja Puccinija, ki jo je zaradi skladateljeve prezgodnje smrti leta 1924 dokončal Franco Alfano. Foto: Tiberiu Marta
Turandot je zadnja opera italijanskega skladatelja Puccinija, ki jo je zaradi skladateljeve prezgodnje smrti leta 1924 dokončal Franco Alfano. Foto: Tiberiu Marta

V predstavi, ki jo bodo uprizorili danes in jutri, bo v naslovni vlogi nastopila Rebeka Lokar, Liu bosta upodobili Sabina Cvilak (8. julija) in Andreja Zakonjšek Krt (9. julija), Timur bo Valentin Pivovarov, Calaf Renzo Zulian. Nastopili bodo še Darko Vidic, Dušan Topolovec, Martin Sušnik, Emil Baronik, Jaki Jurgec in Bogdan Stopar ter baletni ansambel in operni zbor ob spremljavi Simfoničnega orkestra SNG Maribor.

Puccini je zgodbo o lepi, toda kruti kitajski princesi Turandot, ki svojim snubcem, med drugim neznanemu tatarskemu princu Calafu, zastavi tri uganke, pospremil z bogato orkestrirano glasbeno teksturo. Iz te izstopajo predvsem solistične točke princese Turandot in sužnje Liu ter ena najslavnejših tenorskih arij v izvedbi princa Calafa, Nessun dorma.

Z mistiko prežeti glasbeni svetovi
Turandot ni le Puccinijeva zadnja opera (zaradi skladateljeve prezgodnje smrti leta 1924 jo je dokončal Franco Alfano), ampak je tudi delo, ki predstavlja konec in zadnji pravi vrhunec obdobja velike italijanske operne tradicije belcanta. Skladatelj je s tem opernim delom, v katerem na novo zaživi duh starodavne Kitajske, evropskemu občinstvu približal še neslišane eksotične in z mistiko prežete glasbene svetove.

Festival Opera in piazza je posvečen legendarnemu tenorju Giuseppeju di Stefanu, koncerte ter operne in baletne predstave pa vsako leto obišče na tisoče gledalcev.