Kaj je narobe v ljubljanski operno-baletni hiši? Foto:
Kaj je narobe v ljubljanski operno-baletni hiši? Foto:
Romeo in Julija, SNG Opera in Balet Ljubljana
Kako bo odstop članov sveta vplival na delo v ljubljanski operno-baletni hiši? Foto: SNG Opera in balet Ljubljana

Ministrstvo za kulturo je presenečeno nad vsebino odstopne izjave štirih članov sveta SNG Opera in balet Ljubljana.

Podpisniki mu očitajo, da so dogajanje v operno-baletni hiši lahko spremljali le kot opazovalci ter potrjevalci odločitev, na katere nimajo nikakršnega vpliva. Moti jih, da dialog med svetom in ministrstvom nikakor ni stekel, kar pa slednji zanikajo, saj je podpredsednica sveta tudi predstavnica in strokovna svetovalka ministrstva.

Nina Orel, predstavnica ministrstva za stike z javnostmi je pojasnila, da so naloge sveta zavoda opredeljene v 18. členu ustanovitvenega akta zavoda. Ministrstvo se ne strinja, da je položaj sveta zavoda slabo definiran, saj avedeni člen točno definira nejgove naloge, ki so: spremljanje, analiziranje in ocenjevanje delovanje javnega zavoda; predlaganje ustanovitelju revizijo poslovanja, ki jo lahko opravi tudi notranji revizor ustanovitelja; ocenjevanje delo ravnatelja; dajanje soglasja k strateškemu načrtu, programu dela, finančnemu načrtu, sistemizaciji delovnih mest, organizaciji dela, kadrovskemu načrtu, načrtu nabav in k zavodski kolektivni pogodbi ter nadzira njihovo izvajanje; dajanje soglasja k cenam storitev; potrjevanje letnega poročila zavoda; dajanje predhodno mnenje k imenovanju ravnatelja; sklepanje pogodbe o zaposlitvi z ravnateljem po predhodnem soglasju ministra; opravljanje drugih nalog v skladu z veljavnimi predpisi.

Ministrstvo za kulturo je opozarilo tudi, da so svet že lani pozvali k večji učinkovitosti, saj je bila njegova vloga zelo neopazna.

Ministrstvo se strinja, da položaj ni rožnat
Ministrstvo priznava, da položaj SNG Opera in balet ni rožnat. Trditve članov, da položaj zavoda ne odstopa od položaja drugih kulturnih ustanov, odločno zavračajo, saj se mu zdi primerjava stanja v SNG Opera in balet z ostalimi javnimi zavodi na način, češ da položaj v glavnem ne odstopa od položaja drugih kulturnih ustanov, površna in neresnična. Trditev sveta, da verjamejo, da je bila operno-baletne hiše na dobri poti, da se izkoplje iz težav, pa se jim zdi dokaz njihove arogance.

Za leti 2004 in 2005 sta bili narejeni revizijski poročili, ki opozarjata na finančni primanjkljaj. Vzroke za nastalo situacijo mora poiskati ministrstvo, ki mora ugotoviti tudi, kdo je odgovoren. Svet letnega poročila zavoda za leto 2005 ni želel potrditi, čeprav ga je potrdila neodvisna revizija. Kot trdi ministrstvo, je svet s tem dodatno otežil delovanje zavoda.

Kako ministrstvo vidi odstop in argumente zanj?
Svet naj bi po mnenju ministrstva z odstopom in argumenti priznaval, da je v njem nekaj zelo narobe. Člani so navedli, da so pričakovali vsaj minimalne napotke usmeritve za svoje delo, kar je ministrstvo komentiralo z besedami, da očitno svet slabo razume svojo funkcijo. Ministrstvo namreč ne sme in ne more usmerjati delovanja in odločanja svetov javnih zavodov, saj so ti neodvisni.