Foto:
Foto:
Stvaba ljubljanske opere in baleta
Sezona 2005-2006 v SNG-ju Opera in balet Ljubljana je prinesla kar nekaj kadrovskih menjav. Foto: RTV SLO

Solist ansambla SNG-ja Opera in Balet Ljubljana v sezoni 2005/2006 bo prevzel delo Darinke Lavrič Simčič, ki je svoj odhod napovedala že lani decembra, ko je podala nepreklicno odpoved. Otrin, sicer sodelavec mariborskega baleta, bo do konca mandata ravnatelja ljubljanske opere in baleta Kristijana Ukmarja pripravljal program prihodnje sezone.

Eden najboljših slovenskih baletnikov
Leta 1975 rojeni Jaš Otrin je baletno šolanje sklenil z diplomo baletne akademije v Münchnu, do zdaj pa je na številnih evropskih odrih odplesal vse velike vloge klasičnega baleta. Izvrstne interpretacije so mu prinesle številna priznanja. Zadnjo odmevnejšo nagrado je prejel lani, ko je Društvo slovenskih baletnih umetnikov Otrina in balerino Uršo Vidmar za vlogi Princa in Pepelke v predstavi Pepelka razglasila za najboljši baletni par leta 2004.

Pestro življenje ljubljanske opere in baleta
Menjava umetniškega vodje baletnega ansambla je le ena od mnogo peripetij, ki so zaznamovale sezono 2005/2006 SNG-ja Opera in balet Ljubljana. Oktobra lani je tako Kristijan Ukmar na mestu ravnatelja ljubljanske opere in baleta zamenjal Boruta Smrekarja, ki ga je razrešilo ministrstvo za kulturo. Februarja letos je ustanovo zapustila še dramaturginja Klavdija Zupan. Zupanova je v obrazložitvi odpovedi zapisala, da je čutila nezaupanje vršilca dolžnosti ravnatelja opere in baleta Kristijana Ukmarja.