Miroslav Krleža (1893–1981) je zgodbo drame Gospoda Glembajevi postavil v čas avstro-ogrske monarhije. Tokrat prihajajo iz Zagreba na oder Cankarjevega doma v baletnih copatkih ... Foto: Marko Ercegović / HNK
Miroslav Krleža (1893–1981) je zgodbo drame Gospoda Glembajevi postavil v čas avstro-ogrske monarhije. Tokrat prihajajo iz Zagreba na oder Cankarjevega doma v baletnih copatkih ... Foto: Marko Ercegović / HNK

Leo Mujić je ustvaril balet strasti. Sam Krleža bi bil zadovoljen!

Bojana Radović (Večernji list)
Leo Mujić
Leo Mujić, koreograf, režiser in avtor libreta za Gospodo Glembajevi, je takoj po dokončanem beograjskem baletnem konservatoriju Luja Daviča in diplomi na L’Ecole-atelier Rudra Béjart v Lozani stopil na pot solista v priznanih evropskih plesnih gledališčih. Kot koreograf je do danes sodeloval z najvidnejšimi evropskimi in hrvaškimi baletnimi hišami. Foto: HNK Zagreb

Prav Balet Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) iz Zagreba 16. oktobra s predstavo Gospoda Glembajevi gostuje v Cankarjevem domu. Koreograf, režiser in avtor libreta je Leo Mujić, ki je poskrbel tudi za glasbeni izbor. Pred to postavitvijo je Mujić za zagrebški Balet koreografiral že celovečerni balet Tišina mojega šepeta po motivih poezije Dobriše Cesarića in balet Ana Karenina po romanu Leva Tolstoja, ki je nastal na partituro Čajkovskega.

V najnovejšem projektu pa je torej posegel po hrvaški književnosti za upodobitev lastne vizije slovite Krleževe drame. Baletna produkcija Glembajevih ob glasbeni kulisi Ludwiga van Beethovna in Sergeja Rahmanina pomeni velik izziv za koreografa in njegovo umetniško ekipo ter za celotni ansambel, ki se je podal na zahtevno umetniško pustolovščino, so zapisali v Cankarjevem domu.

Odgovor na nagradno vprašanje Kateri dve drugi drami Miroslava Krleže poleg Gospode Glembajevih tvorita t. i. glembajevski ciklus? pošljite do srede, 11. oktobra, do 12. ure na mmc-kultura@rtvslo.si. Ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov! Za predstavo v ponedeljek, 16. oktobra, ob 19.30 podarjamo dvakrat po dve vstopnici.


Preobrazba žrtve v krvnika

Praznovanje tridesete obletnice Glembajeve banke služi kot izhodišče zgodbe, ko se družina po dolgem času zbere v palači starega Glembaja, glave dinastije in ustanovitelja banke. Na slavje pride tudi odtujeni sin Leone, ki se v Zagreb vrne po enajstih letih in se ne more upreti vzgibu po sarkastični kronologiji družinske zgodovine.

Leone je v nasprotju s svojim očetom slabič, dekadentni umetnik, ki se po enajstih letih blodenja po evropskih mestih zaradi materine smrti in očetove poroke z baronico Castelli vrne domov. Tu odkrije svet, poln intrig, laži, licemerja, vohunjenja in skritih zločinov. Zlo se prestavlja iz generacije v generacijo, njegova moč celo žrtve spreminja v krvnike. Igra se s podivjanim tempom in tragično silovitostjo zaključi s prelivanjem krvi.

Večplastna karakterizacija likov, prepletena razmerja med njimi, čustveni izbruhi, soočanja in intrige, podrobne analize in prerokbe o usodi majhnega naroda, so danes enako aktualni kot ob nastanku in so le nekatere značilnosti besedila, ki ponuja nepojmljive možnosti umetniške uprizoritve, so še zapisali v napovedi predstave.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.

Leo Mujić je ustvaril balet strasti. Sam Krleža bi bil zadovoljen!

Bojana Radović (Večernji list)