Poklicna gledališka dejavnost se je na Ptuju končala leta 1958 (v istem času so ukinili še gledališči v Kopru in Kranju), nato se je po dolgih letih ljubiteljskega in nato polprofesionalnega delovanja nadaljevala od leta 1995. Foto: Mestno gledališče Ptuj
Poklicna gledališka dejavnost se je na Ptuju končala leta 1958 (v istem času so ukinili še gledališči v Kopru in Kranju), nato se je po dolgih letih ljubiteljskega in nato polprofesionalnega delovanja nadaljevala od leta 1995. Foto: Mestno gledališče Ptuj

To gledališče deluje brez lastnega igralskega ansambla, kljub temu pa se v zadnjih letih ponaša z nekaj pomembnimi nagradami stroke. V novo gledališko sezono se podaja s šestimi novimi predstavami, sezono pa bo septembra odprlo s komedijo Visoka napetost. Pet od šestih predstav bo tudi zaradi pomanjkanja programskih sredstev nastalo v koprodukciji, edina samostojna bo črna komedija Mehanični levi, ki bo nastala v priredbi in režiji Marka Čeha.

Uvodna predstava sezone bo nastala v koprodukciji z zavodom Javšnik & klapa, režiral pa jo bo kar direktor ptujske gledališke hiše Srpčič, ki se tudi sicer vsako sezono loti vsaj ene predstave. Septembra bo najprej v ljubljanskem SNG-ju Drama, oktobra pa tudi na Ptuju premierno uprizorjena koprodukcija Veliki brat, ki se je bo po motivih znamenitega Orwellovega romana 1984 režijsko lotil Jaka Andrej Vojevec.

Novembra bodo premierno uprizorili otroško predstavo Iune Ornik z naslovom Luna, ki jo bo v sodelovanju z gledališčem Lalanit in Društvom likovnih ustvarjalcev Ljubljana režirala Barbara Bulatović, istega meseca pa bo najprej v Ljubljani, nato pa tudi na Ptuju premiera teatralnega talk showa z naslovom Kako ostanem lepa in svobodna, ki ga bodo pripravili skupaj s Kulturno-umetniškim društvom S. N. G. in Cankarjevim domom.

Leto 2017 bodo marca začeli s samostojno predstavo Mehanični levi, zaključili pa s prvo uprizoritvijo komedije Stenica Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega. Ta bo nastala v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj v režiji Jerneja Lorencija. Po Srpčičevih besedah gre prav pri zadnjem za najobsežnejši projekt v prihajajoči sezoni.

Zvezde pod zvezdami na gradu Vurberk
Letošnje poletje bo še drugič zapored prineslo festival Zvezde pod zvezdami, ki pa ga bodo tokrat izvedli na gradu Vurberk. Prva predstava bo na sporedu 23. junija, in sicer komedija Najstarejša obrt, ki so jo premierno izvedli že leta 2013, 25. junija bo gostoval Matjaž Javšnik s komedijo Striptiz. Naslednje dva dni, 26. in 27. junija, bosta na vrsti še ponovitvi letošnje zadnje premiere Cucki.

Nezadostna podpora občine
V uvodnih Srpčičevih besedah je zaznati tudi nekaj kritičnih besed do ustanoviteljev gledališča, ptujske občine, ki njihovega kakovostnega dela ne spremlja z zadostno finančno podporo. Za programske stroške letno prejmejo okoli 40.000 evrov, kar po njegovem mnenju zadošča kvečjemu za dve manjši predstavi in morda še eno cenejšo otroško, naredijo pa jih šest, zato so obsojeni na koprodukcije.

Njihov skupni proračun, ki pa zajema tudi financiranje investicije v gledališko zgradbo, bo letos padel globoko pod 600.000 evrov, poleg mestne občine del denarja v vrednosti 130.000 evrov za program prispeva država, približno 180.000 evrov pa pridobijo na trgu. Letno ptujsko gledališče obišče okoli 50.000 ljudi.