Na letošnjih Dubrovniških igrah bo v 47 dneh na sporedu več kot 70 dramskih, glasbenih, baletnih in folklornih prireditev ter likovnih in fotografskih razstav ter filmskih projekcij. Foto: dubrovnik-festival.hr
Na letošnjih Dubrovniških igrah bo v 47 dneh na sporedu več kot 70 dramskih, glasbenih, baletnih in folklornih prireditev ter likovnih in fotografskih razstav ter filmskih projekcij. Foto: dubrovnik-festival.hr
Michel Houellebecq
Da so predstavo Osnovni delci vendarle vključili v program, so vplivala predvsem dodatna ponujena sredstva za policijski nadzor. "Na koncu se je svet festivala odločil, da glasuje za uprizoritev, še posebej po tem, ko sta mestna občina Dubrovnik in ministrstvo za kulturo zagotovila dodatna sredstva," je o takratni odločitvi povedala festivalska predstavnica za stike z javnostmi Karla Labas. Foto: EPA

Poletne igre bodo odprli z dvigom festivalske zastave Libertas pred cerkvijo svetega Vlaha ob verzih Himne svobode Ivana Gundulića, dogajanje pa bo potekalo do 25. avgusta na 20 lokacijah v starem mestnem jedru.

V soboto se bo začel glasbeni program s koncertom hrvaškega tenorista Domagoja Dorotića in baritonista Leona Košavića ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije, ki mu bo dirigiral Uroš Lajovic. V glasbenem programu iger bodo med drugimi vrhunskimi imeni nastopili tudi Slovenski oktet, Kvartet Tartini in pianist Bojan Gorišek.

Po lanski premieri bodo tudi letos uprizorili neobaročni balet Nevarna razmerja koreografov in režiserjev Valentine Turcu in Lea Mujića, nastal v koprodukciji z SNG-jem Maribor in Festivalom Ljubljana. Na festivalu bo gostoval tudi mariborski balet s koreografijama Edwarda Cluga Stabat Mater in Rekviem za 2 stola.

Celotni program festivala si lahko pogledate tukaj.


Cirkus okoli uprizoritve Houellebecqovega dela
Premierni dramski program letošnjih iger bodo 20. julija na trdnjavi Lovrjenac uvedli s predstavo Osnovni delci po romanu francoskega pisatelja Michela Houellebecqa v režiji Ivice Buljana. Predstavo so zaradi varnostnih pomislekov sprva umaknili s programa iger, a so jo po številnih zahtevah hrvaške in svetovne javnosti nanj znova uvrstili. Tako kot ves letošnji festival bodo predstavo spremljali okrepljeni varnostni ukrepi.

Premierno uprizoritev bo doživela tudi predstava Dubrovniška trilogija avtorja Iva Vojnovića, v režiji Staše Zurovca. Nastopili bodo številni hrvaški gledališki igralci vseh generacij. Gre za eno od predstav, za katero bodo zagotovljeni podnapisi v hrvaškem in angleškem jeziku na mobilnih telefonskih aplikacijah.

Iger se bo udeležil tudi Rade Šerbedžija, ki bo spomnil na svojo nepozabno izvedbo Hamleta iz 70. let prejšnjega stoletja. Nastopil bo v glasbenem programu z znanim kitaristom Miroslavom Tadićem. Med gosti bo tudi francoski esejist in filozof Pascal Bruckner, ki se bo predstavil na knjižnem večeru. V sklopu programa Pisatelji na igrah bodo na festivalski ladji uprizorili njegov roman Lunes de fiel (slov. Grenki mesec). Omenimo pa še, da bo Bruckner prav tako gost letošnjega Slovenskega knjižnega sejma v Ljubljani.