Ljubljanska operno-baletna hiša bo zaprta dve leti. Foto:
Ljubljanska operno-baletna hiša bo zaprta dve leti. Foto:
Romeo in Julija, SNG Opera in Balet Ljubljana
Turek v Ljubljani
Ansambel ljubljanske operno-baletne hiše bo gostoval na odrih po Ljubljani. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana

Kristjan Ukmar, v. d. direktorja ljubljanske operne hiše, je v pogovoru za časopis Delo pojasnil, da imajo ustvarjalci za naslednji dve leti že zagotovljene nadomestne prostore za vaje. Ukmar se je odzval tudi na revizijski poročili, ki pričata o nepravilnostih in finančnem primanjkljaju v operni hiši v letih 2004 in 2005.

Revizijski poročili sta zgovorni
Povedal je, da sta revizijski poročili opozorili na nekatere pomanjkljivosti pri poslovanju zavoda v zadnjih dveh letih, med drugim na premalo določene procese letnega načrtovanja, spremljanja in ugotavljanja izidov, procese pri sklepanju delovnih pogodb in izplačevanju plač. Ukmar je povedal tudi, da sta revizijski poročili hkrati opozorili tudi na kršenje zakonitosti pri izvajanju javnih naročil in potrdili, da SNG Opera in balet Ljubljana konec leta 2005 v zaključnem računu za leti 2004 in 2005 izkazuje presežek odhodkov nad prihodki za 129,24 milijona tolarjev.

Odstop sveta ni bil obziren
Za primanjkljaj naj bi bil odgovoren ravnatelj zavoda, to je bil do lanskega oktobra Borut Smrekar. Ukmar meni, da svet zavoda nadzira zakonitost dela in poslovanje ter spremlja, analizira in ocenjuje delovanje zavoda. Člani sveta zavoda so sicer pred nekaj tedni podali odstopno izjavo, Ukmarju pa se to ne zdi "ne zdi korektno", saj so to storili, preden bi bil narejen načrt, kako zavod izkopati iz težav.

Število sedežev bo ostalo enako
O obnovi SNG Opera in balet Ljubljana je Ukmar povedal, da naj bi v dveh letih obnovili staro operno stavbo, pred avditorijem bodo zgradili dodatne prostore za občinstvo, poglobili in razširili bodo tudi oder. Število sedežev se ne bo povečalo, saj zaradi zahtev spomeniškega varstva odrska odprtina ne bo širša, dvorana pa ne bo večja. Prizidek z vadbenimi prostori za orkester, zbor, balet in soliste, s skladišči, z garderobami in upravnimi prostori bodo zgradili na zemljišču s Piccolijevo vilo. Dozidava in obnova bosta potekali hkrati, zato bo hiša medtem, torej dve leti, povsem zaprta.

Medtem se bodo veliko selili
Ansambel bo vadil in nastopal v Cankarjevem domu, na Gospodarskem razstavišču in v kulturnem domu Španski borci; koncerti bodo tudi v Slovenski filharmoniji, zunaj Ljubljane pa predvsem v SNG Maribor in SNG Nova Gorica. V katalogu, katerega izid je napovedan za prihodnji mesec, bo znano tudi več o premierah, ki jih načrtujejo med obnovo.

Otrina je predlagala baletna stroka
Ukmar je vodenje ljubljanskega baletnega ansambla aprila začasno zaupal baletniku Jašu Otrinu, za to pa se je odločil na predlog baletne stroke. Otrin je namreč eden redkih slovenskih baletnikov z visoko izobrazbo, kljub mladosti pa že deset let pleše po evropskih državah v vodilnih solističnih vlogah. Na vprašanje, ali se je prijavil na razpis za ravnatelja, pa je Ukmar odgovoril, da je to njegova osebna odločitev.

Še zadnjič, preden zabrnijo delovni stroji
V operi bodo pred zaprtjem uprizorili še zadnji ponovitvi na 114 let starem odru. La Boheme bodo uprizorili 20. maja, predstavo Veronika se odloči ..., s katero se bodo nekdanjim baletnim solistom zahvalili za prispevek slovenskemu baletu, pa 1. junija.