Letos se je NagiB odločil za nov format sodobne plesne prakse in koncept festivala zamenjal s konceptom Parkourja. Foto: www.plesnaizba.si
Letos se je NagiB odločil za nov format sodobne plesne prakse in koncept festivala zamenjal s konceptom Parkourja. Foto: www.plesnaizba.si

Do takrat bo na osmih lokacijah po Mariboru plesne dogodke ustvarjalo deset koreografov s svojimi sodelavci. Ker bo proces ustvarjanja odprt za javnost in jo bo tudi aktivno vključeval, bi ga po besedah vodje festivala Petre Hazabent lahko označili tudi kot dvotedenski plesni dogodek. Namesto predstavitve statičnega niza že narejenih predstav organizatorje letos zanima odnos med prizoriščem kot lokacijo oziroma mestom, umetniškimi praksami in fenomenom občinstva.
Uvodni večer je torej namenjen vadbi v metodi gibanja Parkour, ki se osredotoča na hitro in učinkovito premikanje med ovirami, disciplina, ki uči, kako se kreativno gibati skozi svoje okolje oziroma mesto. V umetniškem smislu se koncept Parkourja uporablja kot metoda nakazovanja poti skozi umetniški dogodek, ki poteka na različnih lokacijah. Na festivalu gostujejo umetniki Coraline La Maison in Guillaume Marie iz Francije, Mala Kline, Tina Valentan, Luka Martin Škof, Maja Lamovšek in Jasmina Križaj iz Slovenije, Fanni Futterknecht iz Avstrije, Michele Rizzo iz Italije in Cristina Planas Leitão iz Portugalske.
Posebnost letošnjega festivala bodo večurni dogodki na različnih prizoriščih - poleg Vodnega stolpa Plesna izba Maribor, Kino Udarnik, Fotografski muzej, Salon Rotovž, Narodni dom, Razstavišče Urban, Paviljon v parku in II. Gimnazija.
Nagib Parkour, ki ga organizira Plesna izba Maribor, sodi pod okrilje projekta Premik v Maribor, ki ob Nagibu zaobjema še projekte Modul Dance, Platformo sodobnega plesa in Osvetljeni, Premik pa sodi letos tudi pod Evropsko prestolnico kulture.