Pesniški lutkovni kolaž vodi v svet senzoričnega, glasbenega in imaginativnega gledališča. Foto: Urška Boljkovac
Pesniški lutkovni kolaž vodi v svet senzoričnega, glasbenega in imaginativnega gledališča. Foto: Urška Boljkovac
Matija Solce (1981) je potujoči lutkar, igralec, glasbenik in režiser, ki pravkar končuje doktorski študij na praški gledališki akademiji DAMU. S svojimi predstavami iz kovčka in harmoniko je že nekajkrat obšel svet in igral za najrazličnejše občinstvo. Foto: Urška Boljkovac
Animirana poezija Srečka Kosovela

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) so na oder premierno postavili predstavo Matije Solceta Močeradek gre čez cesto, ki so jo ustvarjalci podnaslovili Ugledališčena poezija Srečka Kosovela. Predstava skuša, tako Solce, "zaobjeti gledalca" in ga postaviti v Srečkov plašč.

Impresija pred racionalnim doživetjem
"Želimo, da bi gledalec po svoje sprejemal impulze in potoval po svetu, kjer ni analitičnega reda ter je v ospredju atmosfera. Po svetu, kjer gre za impresije in občutja in ne za racionalne stvari," je poudaril Solce.

Po njegovih besedah so gledalci tudi soustvarjalci, kar vsakič znova ustvari drugačno predstavo. "Želimo zbližati ljudi med sabo in ustvariti občutek povezanosti med gledalci samimi," je dejal in dodal, da želijo, da bi prireditev zaživela bolj kot dogodek ali ritual kot pa predstava.

Kot so zapisali v gledališču, skuša predstava gledalce povabiti k čudenju, jih raznežiti in razigrati ter zazibati s preprostimi ritmi, ki jih ponujajo verzi.

Tjaša Koprivec, ki v predstavi nastopa kot gostja, je dejala, da je Srečko Kosovel pesnik, ki draži ogenj upora na najboljši mogoči način. "Njegova otroška poezija je kakopak drugačna, četudi zelo Srečkova. Impresija je čisto čustvo, je doživljajsko nadmočna, mestoma tiho zastrta in izjemno slikovita, četudi z besedami, ki se zdijo nadvse dostopne, pa vendarle vibrirajo vse naokoli in mnogo bolj, kot se zdi zgolj na prvi pogled. Zato je tudi njegova poezija za otroke hkrati tudi poezija za odrasle," je poudarila.

Dramaturginja predstave je Jelena Sitar Cvetko, likovno podobo je zasnovala Veronika Svobodova, scenografijo pa Primož Mihevc. Poleg Koprivčeve v predstavi nastopajo še Polonca Kores, Miha Arh in deklica Nika, ki je uradna skrbnica Močeradka, "ki pa je vendarle glavni igralec te predstave", je pojasnila Koprivčeva.

Interakcija zaželena
Koresova je dejala, da je princip predstave tak, da otroci veliko prispevajo k predstavi, saj jo lahko spremljajo, v njej sodelujejo in se čudijo. "Vsakič znova je zelo zanimivo, kako otroci reagirajo. Pri Solcetovih predstavah se zelo pozna, kakšna je njihova nrav. Popolnoma drugače izpade, kot pa če sedijo v dvorani in gledajo," je poudarila in dodala, da je predstava zelo intimna.

Animirana poezija Srečka Kosovela