Matjaž Tribušon je žirijo prepričal z vlogo Charlesa Smitha, moškega v obleki, sicer predsednika ZDA v politični farsi November avtorja Davida Mameta. Foto: SNG Drama ljubljana/Peter Uhan
Matjaž Tribušon je žirijo prepričal z vlogo Charlesa Smitha, moškega v obleki, sicer predsednika ZDA v politični farsi November avtorja Davida Mameta. Foto: SNG Drama ljubljana/Peter Uhan
Kralj Lear; Pavle Ravnohrib, Draga Potočnjak, Romana Šalehar, Uroš maček
Romana Šalehar je navdušila tudi z vlogo Regan v Shakespearovem Kralju Learu. Foto: Slovensko mladinsko gledališče/Boštjan Pucelj

Za dosežke v ljubiteljskem gledališču je nagrajen Mario Dragojević iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana, nagrado za študenta dramske igre pa je prejel Jure Kopušar.

Če se Škofja Loka ponaša z eno najstarejših predstav, namreč Loškim pasijonom, pa za najstarejše ljubiteljsko gledališče v Sloveniji velja Šentjakobsko gledališče Ljubljana, ki letos praznuje 90-letnico delovanja, je pred podelitvijo Severjevih nagrad povedal predsednik upravnega odbora Sklada Staneta Severja Aleš Jan in s tem napovedal eno izmed podeljenih nagrad.

Severjevo nagrado za dosežke v slovenskem ljubiteljskem gledališču je žirija podelila ravno Mariu Dragojeviću iz Šentjakobskega gledališča Ljubljana, in sicer za vlogi Adenoida Hynkla oziroma Brivca v Malem diktatorju Andreja Jakliča in Tijane Zinajić ter za Agadorja v Tičji kletki v priredbi in režiji Gašperja Tiča. Malega diktatorja so po podelitvi ob obletnici gledališča tudi uprizorili na deskah Loškega odra.

Med nominiranimi poklicnimi igralci je žirijo v sestavi Damjana Černe, Branko Šturbej, Tea Rogelj, Alenka Bole Vrabec in Staša Mihelčič najbolj prepričal Matjaž Tribušon, igralec SNG-ja Drama Ljubljana, in sicer z vlogo Charlesa Smitha, moškega v obleki, sicer predsednika ZDA v politični farsi November avtorja Davida Mameta.

Med nominiranimi igralkami je s svojimi vlogami kot poklicna igralka žirijo najbolj prepričala Romana Šalehar iz umetniškega ansambla Slovenskega mladinskega gledališča, in sicer z vlogo Regan v Shakespearovem Kralju Learu in z vlogo Angelike Seibert v Mefistu Žanine Mirčevske po predlogi romana Klausa Manna, so zapisali v obrazložitvi.

Severjeva nagrada za stvaritve študentov dramske igre je letos pripadla Juretu Kopušarju za vlogo Tartuffa v istoimenski Molierovi komediji, ki jo je zasnoval v šestem semestru AGRFT-ja v Ljubljani.

Sklad Staneta Severja, ki je letos že 41. podelil nagrade, je bil ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca. Po njem imenovane nagrade vsako leto podelijo v Škofji Loki, kjer je Sever premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo, monodramo Fjodora Mihajloviča Dostojevskega Krotko dekle.