Pooblaščenca za vodenje SSG-ja Trst naj bi pripravila načrte za izhod iz krize gledališča. Foto: MMC RTV SLO
Pooblaščenca za vodenje SSG-ja Trst naj bi pripravila načrte za izhod iz krize gledališča. Foto: MMC RTV SLO
SSG Trst
SSG bo v novi sezoni razpolagal s proračunom v višini 1,5 milijona evrov, kar je pol milijona manj od lanskega proračuna. Foto: MMC RTV SLO

Skupščina Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu je na seji soglasno imenovala pooblaščenca, ki bosta do 30. junija 2010 vodila izredno upravo gledališča, poskrbela za potek sezone in pripravila temelje za sanacijo ustanove.

Skupščine so se udeležili predstavniki ustanovnih članov SSG - občine Trst, pokrajine Trst, dežele Furlanije - Julijske krajine in društva Slovensko gledališče. Andreja Berdona, tudi deželnega podtajnika stranke Slovenska skupnost (SSk), sta predlagali krovni organizaciji Slovencev v Italiji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO), Paola Marchesija, ki je član nadzornega odbora tržaškega opernega gledališča Giuseppe Verdi, pa je predlagala občina Trst.

Kot poroča Primorski dnevnik, bosta Berdon in Marchesi morala do 30. junija zagotoviti podpis pogodb, in to najpozneje do 1. decembra letos, in začetek gledaliških dejavnosti, obenem bosta morala poskrbeti za potek sezone in nastaviti temelje sanacijskega načrta, s katerim naj bi se gledališče izvilo iz sedanje krize.

Proračun: 1,5 milijona evrov
SSG bo v novi sezoni razpolagalo s proračunom za 1,5 milijona evrov: 250.000 evrov bo prispevala dežela FJK, 500.000 evrov bo prišlo iz sredstev zaščitnega zakona za Slovence v Italiji (zakona št. 38 iz leta 2001), 380.000 iz italijanskega sklada za prireditve Fus, 30.000 evrov bo prispevala pokrajina Trst, 130.000 evrov Republika Slovenija, 100.000 evrov krovni organizaciji SKGZ in SSO, na 110.000 evrov pa računajo od prihodkov gledališča.

Občina Trst sicer ne bo prispevala denarnih sredstev, je pa odpisala izplačilo obresti na posojilo gledališču za leti 2008 in 2009, kar znaša okrog 120.000 evrov.

Nižja sredstva, a brez primanjkljaja?
Časnik navaja še besede predsedujoče ponedeljkovi skupščini ustanovnih članov SSG-ja, tržaške pokrajinske odbornice za finance Marielle De Francesco, da bodo v novi sezoni finančna sredstva sicer nižja, ne bo pa ustvarjen primanjkljaj. V lanski sezoni je sicer gledališče razpolagalo z dvema milijonoma evrov, ustvarilo pa je okoli 400.000 evrov primanjkljaja. De Francescova je zagotovila, da ne bo krčenja delovnih mest, vendar bo vsaj v obdobju izrednega upravljanja pooblaščencev čas zaposlitev krajši.

Zadovoljstvo ob ponedeljkovi odločitvi skupščine, da imenuje pooblaščenca, sta v skupnem sporočilu za javnost izrazila predsednika SKGZ-ja in SSO-ja, Rudi Pavšič in Drago Štoka. Prepričana sta, da bosta Berdon in Marchesi v dogovorjenem roku izpeljala vse nujne korake za začetek redne gledališke sezone in krenila na pravilno pot reorganizacije osrednje gledališke hiše Slovencev v Italiji, za kar sta si krovni organizaciji prizadevali od samega začetka krize SSG.