Minister Žekš pravi, da bi bila ukinitev tržaškega gledališča za zamejstvo katastrofa. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Minister Žekš pravi, da bi bila ukinitev tržaškega gledališča za zamejstvo katastrofa. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
SSG Trst, gledališče
Slovenskemu stalnemu gledališču v Trstu huda finančna stiska ne dopušča začetka nove sezone.

Kot je povedal Žekš, je SSG kot vrh kulture v zamejstvu izjemno pomemben, a ne bi bilo prav, da bi ga financirala Slovenija, saj je tržaško gledališče del italijanske mreže gledališč. Slovenija ima po ministrovih besedah kljub krizi toliko denarja, da bi lahko sofinancirala gledališče, a to ne bi bilo prav. Slovenija za zdaj krije okrog 10 odstotkov proračuna gledališča, ki po ministrovih besedah zadostuje za kritje manjšinskega dela.

Se obetajo novi predstavniki?
Minister Žekš je tudi dodal, da je v zvezi z neizpolnjevanjem obveznosti italijanskih oblasti (predvsem Občine Trst in tržaške pokrajine) pisal predsedniku Furlanije - Julijske krajine Renzu Tondu in ga prosil, da posreduje pri italijanskih oblasteh.

Minister Žekš, za katerega bi ukinitev gledališča za zamejstvo pomenila katastrofo, je še povedal, da razmišljajo o spremembi statuta SSG-ja. Po zdajšnjem statutu imajo trije italijanski ustanovitelji le enega predstavnika v upravnem odboru; meni, da bi lahko imenovali še kakšnega predstavnika.

Tržaško gledališče del slovenskega prostora
Alenka Pirjevec pa je opozorila, da približno deset igralcev ne bo moglo podpisati pogodb, ker ni zagotovil za finančna sredstva. Poudarila je, da ne gre le za manjšinsko, pač pa slovensko vprašanje in še dodala, da v SSG-ju delujejo tudi slovenski državljani, razpeti med Ljubljano in Trstom; tako slovenski režiserji, scenografi in glasbeniki. "Tržaško gledališče je sestavni del slovenskega gledališkega prostora," je poudarila in dodala, da se za to kot predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije zavzema za sistemsko ureditev položaja, saj se zgodba po njenih besedah že leta ponavlja.