Ravnatelj Mitja Bervar je bil še pred koncem pretekle sezone optimističen glede prihodnosti operno-baletne hiše, čeprav sta bili poročilo o opravljeni notranji reviziji zavoda za leto 2010 in mnenje strokovnih služb ministrstva za kulturo precej manj optimistični. Foto: BoBo
Ravnatelj Mitja Bervar je bil še pred koncem pretekle sezone optimističen glede prihodnosti operno-baletne hiše, čeprav sta bili poročilo o opravljeni notranji reviziji zavoda za leto 2010 in mnenje strokovnih služb ministrstva za kulturo precej manj optimistični. Foto: BoBo
Razrešitev ravnatelja Opere Mitje Bervarja

Sklep, da ministrstvu za kulturo predlaga razrešitev ravnatelja ljubljanske operno-baletne hiše, je svet zavoda, ki mu predseduje Janez Lotrič, sprejel s štirimi glasovi proti trem.
Predlog so člani sveta podali na podlagi odklonilnega mnenja neodvisne revizijske hiše KPMG, pred časom pa so mnenje z zadržkom podale tudi ministrske službe in interna revizija, poroča Dnevnik. Na ministrstvu za kulturo bodo predlog preučili in se odločili o nadaljnjih ukrepih.
Zunanjo revizijo je svet zavoda konec pretekle sezone naročil zaradi neustreznosti predstavitve podatkov notranje revizije. Na ministrstvu za kulturo so tedaj potrdili slabo finančno stanje zavoda in podatek, da je bilo na seji sveta zavoda že povedano, da so maja terjatve operne in baletne hiše znašale več kot milijon evrov. Nad številko je bila zaskrbljena tudi tedanja ministrica za kulturo Majda Širca, ki je predlagala svetu, naj temeljito razmisli o ukrepih.

Stališče vodstva ljubljanske Opere in baleta
Na sklep, sprejet na ponedeljkovi seji sveta, se je odzvalo vodstvo SNG Opera in balet Ljubljana, ki med drugim pojasnjuje, da je treba glede primanjkljaja opozoriti na podatke o podedovanem dolgu in podedovanih razmejenih stroških, ki so bistveno vplivali na tekoče poslovanje. "Ravnatelja Bervarja je pričakal ob prihodu v hišo dolg iz preteklega obdobja in sicer nepokrita Izguba še iz leta 2005 v višini 166.225 evrov, razmejeni stroški še iz leta 2008 v višini 557.416 evrov in neporavnane obveznosti do dobaviteljev v višini 224.061 EUR," piše v odzivu.

Že šesta sezona brez matične hiše
Vodstvo izpostavlja še, da je operno-baletna hiša začela že šesto sezono brez svoje matične hiše, zaradi česar ima močno okrnjeno tudi finančno delovanje, saj je brez prihodkov, ki jih omogoča lastni oder, gostovanje na drugih odrih pa pomeni stroške najema dvoran tako za vaje kot predstave. Vsa vaje in vsa produkcija se odvija v najetih prostorih, ki pomenijo velikanski strošek, ki ga v primeru lastne hiše ne bi bilo, še pojasnjujejo.

"Onemogočeno je kakršnokoli pridobivanje sponzorskih sredstev, ki so zlasti v teh kriznih časih zelo pomembna. Onemogočena je tudi vsakršna druga tržna dejavnost, npr. oddajanje dvorane, za katero vlada veliko zanimanje. Kljub temu, da so umetniški ansambli brez strehe nad glavo, smo v letu 2010 povečali obseg dela za 55%, ker smo pričakovali že večkrat napovedano selitev," piše vodstvo in dodaja, da je kljub vsemu prepričano, da je mogoče zagotoviti vzdržno poslovanje v primeru, da končno pride do selitve v obnovljeno hišo.

"Zavod je samo od maja 2011 zmanjšal odprte obveznosti s približno 1.200.000 evrov na 707.000 evrov oziroma za 41 odstotkov. V letu 2011 z rebalansom sprejetim v maju in ustreznimi ukrepi uspešno in načrtovano znižuje finančne obveznosti ." Vodstvo operno-baletne hiše pa je prepričano, da bo z vselitvijo v hišo, z že potrjenim programom in zdržnim poslovanjem v letu 2012 uredilo finančno stanje.

Razrešitev ravnatelja Opere Mitje Bervarja