V tekmovalnem programu 51. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo v Mariboru med 14. in 23. oktobrom, se bo pomerilo enajst gledaliških predstav. Izbor je opravila nova selektorica Petra Vidali. Foto: Festival Borštnikovo srečanje
V tekmovalnem programu 51. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo v Mariboru med 14. in 23. oktobrom, se bo pomerilo enajst gledaliških predstav. Izbor je opravila nova selektorica Petra Vidali. Foto: Festival Borštnikovo srečanje
Likovna podoba letošnjega Borštnikovega srečanja se med drugim poklanja Shakespearovi 400-letnici. Dizajn je delo večkrat nagrajenega mariborskega oblikovalca Nenada Cizla. Foto: Festival Borštnikovo srečanje
Borštnikovo srečanje
Sekcija V fokusu bo letos posvečena švedski dramatiki in gledališču. Da bi švedsko dramatiko nekoliko približali slovenskemu občinstvu, so na FBS prevedli štiri sodobne drame, ki jih bodo izdali v knjigi Sodobna švedska drama. Foto: Festival Borštnikovo srečanje

Izbor je opravila nova selektorica Petra Vidali, ki po ogledu 98 uprizoritev pretekle gledališke sezone v Sloveniji opaža izjemen poudarek na ženskah.

"Ne pomnim, da bi kdaj v toliko uprizoritvah gledali na odru (skoraj) samo igralke. Ne spomnim se, da bi bil položaj ženske kdaj tako v fokusu in da bi bilo fokusiranje uprizoritveno in pomensko tako raznoliko," je na današnji novinarski konferenci v Slovenskem narodnem gledališču Maribor povedala kritičarka in urednica kulturne redakcije časopisa Večer.

V primerjavi s prejšnjo sezono je zaznala manjše število uprizoritev v produkciji nevladnega sektorja. "Pri večini uprizoritev je evidentno, da nastaja v slabih produkcijskih pogojih, marsikdaj drži tudi to, da so slabe razmere slab izgovor za premalo domišljene izdelke, vseeno pa ne zmanjka presežkov," je dejala.

Onkraj klasičnih definicij "dobre" predstave
"Kdor prisega na klasično 'vrhunskost vseh elementov uprizoritve', bi bil v tej sezoni najbrž dokaj razočaran. Celovitih, kompleksnih uprizoritev (seveda z vrhunskimi elementi), ki spodmikajo naša že osvojena vedenja in videnja, ki na vznemirljive gledališke načine preverjajo naša stališča, pa je bilo dovolj. Program pokaže, da mislim, da se je v tej sezoni to dogajalo razkropljeno po gledališki mreži in da si primata nad presežnim ne more lastiti nacionalna gledališka infrastruktura,"
je sklenila.

Za nagrade Festivala Borštnikovo srečanje se bo letos pomerilo enajst od skupno mogočih največ 12 predstav.

Prešernovo gledališče Kranj nastopa z uprizoritvijo Pred upokojitvijo v režiji Mateje Koležnik, Mestno gledališče ljubljansko in Slovensko stalno gledališče Trst pa s Peerom Gyntom v režiji Eduarda Milerja. Tržaško gledališče je v tekmovanje vključeno še z Dogodkom v mestu Gogi v režiji Igorja Pisona.

Režiser Jernej Lorenci, ki ima v svoji zbirki že veliko Borštnikovih odličij, letos nastopa z avtorskim projektom Učene ženske po motivih Molierovih Učenih žensk v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča (SLG) Celje in Mestnega gledališča Ptuj ter Kraljem Ubujem SNG-ja Drama Ljubljana. SLG Celje je zastopano še z uprizoritvijo Rose Bernd režiserke Koležnikove.

Slovensko mladinsko gledališče je v tekmovalnem programu s predstavo Drame princes v režiji Michala Borczucha ter avtorskim projektom Republika Slovenija, ki je nastal v sodelovanju z Zavodom Maska. SNG Nova Gorica tekmuje z Ondino režiserja Janusza Kice, Mini teater Ljubljana in Mestno gledališče Ptuj pa s predstavo Glad v režiji Janeza Pipana. Letos se za nagrade Borštnikovega srečanja poteguje tudi Zavod Delak s projektom Projektator Dragana Živadinova.

Gostje iz tujine ...
Poleg tekmovalnih predstav bo na programu letošnjega Borštnikovega srečanja še šest drugih slovenskih gledaliških uprizoritev, v sklopu mednarodnega programa pa bo mogoče videti pet predstav iz Švedske, Poljske, Hrvaške in Nemčije po izboru umetniške direktorice festivala Alje Predan.

... in širjenje glasu o slovenskem gledališču
V fokusu se bodo letos posvetili švedski dramatiki in gledališču, po lanski pozitivni izkušnji pa bodo tudi letos mednarodni strokovni javnosti in tujim gledališkim kritikom ponudili na ogled vse predstave tekmovalnega in spremljevalnega programa. "Ostajamo promotorji slovenskega gledališča tudi navzven," je povedala Predanova.