Oder
(7)
Oliver Frljić
Britanski časnik izpostavlja, da je Oliver Frljić "eden najbolj protislovnih gledaliških režiserjev" na stari celini. Foto: Dubrovniške poletne igre

Dodaj v

The Guardian: "protislovni" Frljić v peterici najbolj vznemirljivih evropskih režiserjev

Izziva gledališko obliko in preiskuje njene meje
4. september 2018 ob 18:22
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Eden izmed najbolj izpostavljenih gledaliških režiserjev mlajše generacije na območju nekdanje Jugoslavije, hrvaški režiser Oliver Frljić, je eden petih najbolj vznemirljivih evropskih gledaliških režiserjev po izbori britanskega časnika The Guardian.

Poleg Frljića so v peterico uvrstili še Sussane Kennedy iz Nemčije, Juliena Gosselina in Caroline Guiela Nguyen iz Francije in režiserkaoizraelskih korenin, ki veliko ustvarja v Nemčiji Yael Ronen.

Eden najbolj protislovnih gledaliških režiserjev
Britanski časnik poudarja, da je Frljić "eden najbolj protislovnih gledaliških režiserjev" na stari celini. Dodaja, da Frljić do podrobnosti preučuje in na satiričen način prevprašuje politike držav nekdanje Jugoslavije, vojno dobičkarstvo, vzpon skrajnega desničarskega nacionalizma in krotkost demokracije.

"Šokira in povzroča prezir", še na svoji spletni strani piše The Guardian, ki je trditve podkrepil z opisom nekaterih scen iz Frljićevih predstav, kot je tista, ko je ženska iz vagine izvlekla zastavo.

Izziva gledališko obliko
Dodaja, da je ob vsem Frljićevem "neurejenem anarhizmu" njegovo gledališče premišljeno. Izziva gledališko obliko in preiskuje njene meje, piše lažne življenjepise svojih igralcev, povzema in kritizira druge predstave.

Omenja, da v Vinkovcih na vzhodu Hrvaške obstaja grafit "Smrt Oliverju Frljiću". Spominja, da so bili zaradi Frljića številni protesti in grožnje z nasiljem, kot tudi, da so nekateri festivali ostali brez finančnih sredstev. Politiki si močno prizadevajo, da bi Frljića odstranili s scene, piše časnik.

Preklet naj bo izdajalec svoje domovine
Ena prvih Frljićevih predstav, s katerimi je pritegnil mednarodno gledališko pozornost, je bila Preklet naj bo izdajalec svoje domovine leta 2010 v ljubljanskem Slovenskem mladinskem gledališču, za katero je dobil tudi dve Borštnikovi nagradi.

Na letošnjem filmskem festivalu v Sarajevu je Srbenka, hrvaški film o nastajanju njegove predstave, dobil nagrado srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film. Film režiserja in scenarista Nebojše Slijepčevića sledi nastajanju avtorske gledališke prestave, ki temelji na resničnih dogodkih iz leta 1991, ko so v Zagrebu pripadniki hrvaške vojske med vojno umorili 12-letno deklico srbske narodnosti Aleksandro Zec.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
KovacevaKobila
# 04.09.2018 ob 22:29
Kobila.... Spravil sosecelo na Jamie Oliverja, ker najbi kot bogataš "zlorabljal recepte revnih narodov" ....

Grozljivo. Ne vem, če bodo evropske kulture in dediščne preživele takšno nerazumno kritiziranje Jamieja Oliverja.
KovacevaKobila
# 04.09.2018 ob 21:00
Gre za odkrito levo liberalen medij, ki v vsakem clanku promovira unicenje evropskih kultur in dediščne

V vsakem članku? Nezaslišano! Kdo bi si mislil, da to počnejo tudi v rubrikah a la ‘Home & Garden’, ‘Love & Sex’, ‘Recipes’, ‘Cricket’ itn.
Ples
# 05.09.2018 ob 03:50
Čestitke Frljiću za njegovo delo. Daje misliti o stvareh, ki so pomembne. Čeprav to počne politično nekorektno. Kar je zabavno, mislim to, da ravno zaradi njegove politične nekorektnosti ni všeč ravno ljubiteljem politične nekorektnosti ...
Ampak, vedno je bistvena vsebina.
Pantha Rhei
# 04.09.2018 ob 21:08
Na tviterju spremljajte rubriko ‘So.Much.Guardian’ - krohot zagotovljen!
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 22:11
Kobila.... Spravil sosecelo na Jamie Oliverja, ker najbi kot bogataš "zlorabljal recepte revnih narodov" ....
Prismuknjeni so kot Mirovni inštitut
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 20:48
The guardian je nekaj kar bi v sloveniji lahko rekli mešanica Mladine in Dela.
Gre za odkrito levo liberalen medij, ki v vsakem clanku promovira unicenje evropskih kultur in dediščne: tako da njhova pohvala pomeni manj, kot če bi ti sosed reku da obvladaš.
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 20:45
The guardian je nekaj kar bi v sloveniji oahko rekli mešan
Kazalo