Emil in detektivi (1929) so prva uspešnica nemškega pisatelja in pesnika Ericha Kästnerja (1899-1974), ki je slovenskim in mladim bralcem po vsem svetu znan vsaj še po knjigah Pikica in Tonček (1931), Leteča učilnica (1933) in Dvojčici (1949). Foto: LGL / Gregor Gobec
Emil in detektivi (1929) so prva uspešnica nemškega pisatelja in pesnika Ericha Kästnerja (1899-1974), ki je slovenskim in mladim bralcem po vsem svetu znan vsaj še po knjigah Pikica in Tonček (1931), Leteča učilnica (1933) in Dvojčici (1949). Foto: LGL / Gregor Gobec
Prizor iz predstave Ljubimo in nič ne vemo
Drama Ljubimo in nič ne vemo govori o dveh parih. Prvi par sta Hannah in Sebastian, ki se predstavljata kot prijatelja, čeprav sta v partnerski zvezi, kar je nekoliko nenavadno, saj načrtujeta otroka. Pri tem paru je poudarjen ženski lik: nekoliko zbegana učiteljica joge Hannah je tista, ki "nosi hlače", medtem ko je Sebastian brez službe in se posveča študiju zgodovine človeških kultur. Foto: MGL / Sebastian Cavazza
Prizor iz predstave Nora Gregor - skriti kontinent spomina
V vlogi Nore Gregor se bo predstavila Helena Peršuh, preostale vloge pa so oblikovali Dario Varga, Robert Prebil, Marjuta Slamič, Gorazd Jakomini, Ivan Godnič, Peter Harl, Lučka Počkaj, Alessandro Mizzi, Gerhard Balluch, Franz Solar in Silvana Rabitsch. Foto: SNG Nova Gorica/ David Verlič

Želela sem povezati vanjo tri narode, saj se je tudi Nora Gregor gibala v teh krogih. Predstava je zato trijezična, vanjo sem vključila slovenske, italijanske in avstrijske igralce.

avtorica in režiserka Neda Bric Rusjan o predstavi Nora Gregor - skriti kontinent spomina

V Novi Gorici pa se obeta premiera predstave z naslovom Nora Gregor - skriti kontinent spomina, ki jo spremlja še razstava, posvečena tej igralki.

Emil in detektivi je delo Ericha Kästnerja, ki ga odlikuje močan etični imperativ, saj nikakor ne gre za zgolj kratkočasno detektivko o lovu na roparja, ampak je predvsem zgodba o materialni oziroma zunanji revščini in notranjem bogastvu. Lutkovna predstava v režiji Ajde Valcl se naslanja na Kästnerjev humor in napeto detektivsko vzdušje, pridih časa dela pa je čutiti v kostumih, ki so zvesti modi s konca 20. let preteklega stoletja. Emil je izrazito pozitiven lik s poudarjenim občutkom za odgovornost, kar Kästner uporabi tudi za kritiko družbe, ki dovoljuje revščino in spodbuja delitev na revne in bogate. Berlinski fantje, ki pomagajo Emilu, v zgodbo vnašajo drugačen družbeni kontekst.

Avtorici dramatizacije sta Valclova in Simona Hamer, dramaturginja je Simona Hamer, scenografka in kostumografka Jasna Vastl, skladatelj Saša Lušič, avtor songov Robert Jukič, koreograf pa Sebastjan Starič.

Ljubimo in nič ne vemo - "zamrznjena" ljubezen v Mestnem gledališču ljubljanskem
Kot prvo predstavo nove sezone na mali sceni bodo drevi premierno uprizorili komedijo nemškega dramatika in romanopisca Moritza Rinkeja Ljubimo in nič ne vemo v režiji Mareta Bulca, ki je tudi avtor izbora glasbe. Besedilo sestoji iz desetih slik in ponuja soočenje digitalnega in analognega tipa ljudi ter ponuja širšo metaforo družbe in tako ubeseduje trk tradicije in sodobnosti.

Besedilo so krstno uprizorili pred dvema letoma v Frankfurtu, uprizoritev pa velja za najuspešnejšo igro omenjenega leta. Drama se vrti okoli dveh parov, ki živita v različnih državah in iz službenih razlogov skleneta pogodbo o začasni zamenjavi stanovanja. Tako igra govori o ljubezni, ki ji težko rečemo ljubezen, saj je ta pri protagonistih zamrznila - ni več žara, ni pristnih odnosov, vse je zgolj rutina. Uprizoritev po Bulčevem mnenju odlikuje dejstvo, da je v tej na videz dolgočasni situaciji vseeno ogromno živega. Ljubezen se prevetri, vsi liki pa na osebni ravni zaživijo novo življenje.

V predstavi igrajo Ana Dolinar Horvat, Matej Puc, Gaber K. Trseglav in Tjaša Železnik. Prevod je prispeval Milan Štefe, za vizualno podobo so poskrbeli scenograf Damir Leventić, za kostume Mateja Benedetti in za luč pa Aljoša Vizlar.

Obuditev Nore Gregor s koprodukcijsko predstavo v Novi Gorici
Prva premiera nove sezone, ki bo uprizorjena drevi, je Nora Gregor - skriti kontinent spomina, gre pa za projekt dveh slovenskih, italijanskega in avstrijskega gledališča. Igralka Nora Gregor, ki jo tako obujajo iz pozabe, je s svojo življenjsko usodo povezovala tri narode in s predstavo dobiva trajen spomenik.

Nora Gregor je zgodba o znani in priljubljeni, a na koncu pozabljeni gledališki in filmski igralki, ki se je rodila v Gorici, od koder je njeno družino pregnala prva svetovna vojna, ko je imela igralka 14 let. Življenje jo je najprej zaneslo v Avstrijo, od tam pa jo je zaradi ljubezni in poroke pot vodila v Francijo, Argentino in Čile.

Predstava Nora Gregor je sodobna zgodba o preteklosti in vplivih preteklih odločitev na sedanjost, je povedala avtorica in režiserka predstave Neda Bric Rusjan. Po predlogu za predstavo pred tremi leti je avtorica začela raziskovati, kar jo je pripeljalo do Igorja Devetaka in Kinoateljeja iz Gorice, kjer so igralkino zgodbo raziskovali že več kot 15 let.
Predstava Nora Gregor se prepleta s filmskimi vložki, vse besedilo pa je podpisano v drugih dveh jezikih. Predstavo bo mogoče videti tudi oktobra v Mladinskem gledališču v Ljubljani, marca 2015 v Trstu in maja 2015 v Gradcu.

Avtorica videa in filma je Pila Rusjan, dramaturgi Tomaž Toporišič, Christian Mayer in Ana Kržišnik, avtor glasbe Milko Lazar, koreograf Ivan Peternelj, scenografa Rene Rusjan in Boštjan Potokar, kostumografinja Nataša Recer, prevajalki pa Marinka Počkaj in Tesa Drev. Vlogo Nore Gregor bo odigrala Helena Peršuh. Premierno predstavo bo spremljalo tudi odprtje razstave "Nora, du bist ein Engel!", katere avtor je Igor Devetak, pripravljajo pa jo Kinoatelje Gorica, Zavod Kinoatelje Šmihel, SNG Nova Gorica in Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici.

Želela sem povezati vanjo tri narode, saj se je tudi Nora Gregor gibala v teh krogih. Predstava je zato trijezična, vanjo sem vključila slovenske, italijanske in avstrijske igralce.

avtorica in režiserka Neda Bric Rusjan o predstavi Nora Gregor - skriti kontinent spomina