Štefka Drolc in Ivanka Mežan, velikanki slovenske gledališke in filmske igre. Foto: BoBo
Štefka Drolc in Ivanka Mežan, velikanki slovenske gledališke in filmske igre. Foto: BoBo

Na dogodek so bili vabljeni vsi še živeči dobitniki in dobitnice Borštnikovega prstana, ki se bodo tako pridružili glavnima akterkama filma, prav tako dobitnicama Borštnikovega prstana Štefki Drolc in Ivanki Mežan.

Celovečerec, ki so ga snemali leto dni v Beli krajini, v ospredje postavlja pogovor in obujanje spominov Drolčeve in Mežanove pod velikim hrastom.

Premierno so ga prikazali 3. oktobra v ljubljanskem Kinodvoru. Projekciji v Mariboru bo sledil pogovor z ustvarjalci filma, ki ga bo vodil literarni in gledališki kritik Matej Bogataj.

Kdo bo letošnji dobitnik prstana?
Borštnikov prstan, ki velja za najuglednejšo slovensko nagrado za igralske dosežke, podeljujejo vsako leto ob koncu Borštnikovega srečanja. Prva si ga je leta 1970 nadela Elvira Kralj.

Potem ko je lani prstan prejela Milada Kalezić, je letos po pravilniku na vrsti za dobitnika igralec. Tega je izbrala žirija v sestavi Silve Čušin, Jerneja Lorencija, Dušana Mlakarja, Alje Predan in Iva Svetine. Kdo je letošnji lavreat, bo znano v petek.

Nagrada je dobila ime po slovenskem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku (1858-1919), ki velja za utemeljitelja sodobnega slovenskega gledališča.