Priporočamo
(9)
Janez Janša
Umetniki izpostavljajo, da gre za "izrazito živo" razstavo, kjer sta v središču odnos med osebnim imenom in identiteto in vloga institucij v posameznikovem življenju. Foto: Aksioma
Janez Janša
"Industrijsko narejen izdelek, namenjen množični proizvodnji, kot je, denimo, steklenica kokakole, dobi drug pomen, če na njem namesto kokakola piše Janez Janša," razmišljajo umetniki. Foto: Aksioma

Dodaj v

Trajajoči performans Janezov Janš tudi v Umetnostni galeriji Maribor

Gostovanje dela pregledne razstave preimenovane umetniške trojice
2. marec 2018 ob 10:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po predstavitvi desetletnega ustvarjanja Janezov Janš v Ljubljani bo razstava projektov, ki so sledili spremembi imena treh umetnikov, za mesec dni na ogled še v Mariboru. Del ljubljanske postavitve danes odpirajo v UGM Studiu v Mariboru, ujamete pa jo lahko do konca meseca.

Razstavo Janez Janša, ki je nastala v koprodukciji Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) in Aksiome, je kuriral neodvisni kustos Domenica Quaranta. Pred odprtjem ljubljanske postavitve je kustos o tej dejal, da gre za retrospektivno razstavo o raziskovanju pomena identitete v okviru birokratskega sistema.

Med zasebnim in javnim
Večina razstavljenih del se je porodila kot stranski učinek spremembe imena in s tem povezanih življenjskih dogodkov, ki so sledili. Umetniki so se leta 2007 včlanili v Slovensko demokratsko stranko (SDS) in uradno spremenili ime v ime strankarskega prvaka, tedanjega slovenskega premierja Janeza Janše. Preimenovali so se sicer iz osebnih razlogov, a ločnice med njihovim življenjem in umetnostjo so se začele zabrisovati na najrazličnejše nepričakovane načine. Od tedaj živijo svoja zasebna in javna življenja ter delajo posamično in skupinsko z istim imenom ter tako raziskujejo filozofske, psihološke, politične, biopolitične, zgodovinske, pravne, ekonomske, lingvistične in družbene implikacije spremembe imena.

Svoje življenje so ob tem spremenili v trajajoči performans, svojo umetnost pa v močno sredstvo za razmislek o ritualih in konvencijah in za razpravo o statusu in funkciji stvari, povezanih z identiteto, kot so podpis, potni list, osebna izkaznica ter kreditne in plačilne kartice.

Živa razstava del
Umetniki sami o postavitvi pravijo, da je to obenem retrospektiva in ni retrospektiva. Njena posebnost po njihovem tiči v tem, da imajo številna dela, akcije in geste odprti rok trajanja. "Niso neka dela, ki bi s tem, ko vstopajo v muzej, začela pripadati zgolj preteklosti, ampak tudi znotraj teh zidov živijo umetniško in še katero drugo življenje," je povedal Janez Janša in dodal, da je zato razstava "izrazito živa" v primerjavi z običajno muzejsko postavitvijo.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Latex
# 02.03.2018 ob 10:48
JJa nekateri ljubijo, drugi sovražijo. Toda v nečem bi morali biti vsi enotni, ta kraja davkoplačevalskega denarja je ogabna.
rumalina
# 02.03.2018 ob 11:42
Če res počnejo to kar pravijo, bi se lahko malo preimenovali v Milan Kučan. Aja sam pol nebi blo dnarcev.
rumalina
# 02.03.2018 ob 11:26
Po dvornih norčkih se dvor pozna.
zala10
# 02.03.2018 ob 10:55
In ne gre za majhne denarje. Milijoni evrov so v igri.
mičok
# 02.03.2018 ob 12:08
A denar pa jim diši
slovannn
# 02.03.2018 ob 17:19
Človek ne more verjeti kaj počnejo veliki umetniki in še dobro služijo, renico o njih se pa ne sme povedati. No, pač ne razumemo političnega pluvanja, kot umetnost. Ubogi tisti, ki se morajo delati , da to razumejo. Ni jim lahko, gre za psihično trpinčenje......................vse za ljubi kruhek........je pa grenak
Tajana16
# 02.03.2018 ob 11:59
JJ je najbolj donosen politik v Sloveniji. Prav zanima me , kdo ga bo nadomestil. Blaznica.
zamudnik
# 13.03.2018 ob 23:44
Če jim je zdaj žal, da so spremenili svoja imena, naj jih pa še enkrat. To njihovo jamranje je že prav dolgočasno.
Ribiič
# 10.03.2018 ob 21:30
Fantje so politično in ideološko korektni, črpajo državni denar, zganjajo afne in bodo kmalu prejemniki Prešernove nagrade.
Kazalo