Bono je Hirsta k sodelovanju prepričal s pomočjo izdatnih količin bordojca. Na sliki je med dobrodelneža 'ujeta' igralka Kim Catrall. Foto:
Bono je Hirsta k sodelovanju prepričal s pomočjo izdatnih količin bordojca. Na sliki je med dobrodelneža 'ujeta' igralka Kim Catrall. Foto:
Damien Hirst, HIV Aids, Drugs Combination
Slike bodo do dražbe na ogled v New Yorku. Na fotografiji je delo Damiena Hirsta HIV Aids, Drugs Combination. Foto: EPA

V bistvu me je povabil na jahto, me do konca napil in me prosil za pomoč.

Damien Hirst o pogajalskih 'taktikah' Bona Voxa
Damien Hirst, All You Need Is Love
Vse, kar potrebuješ, je ljubezen - in veliko denarja, če si želiš srce Damiena Hirsta. Foto: EPA

Dražba, ki bo potekala pod okriljem znamke Red, ki jo je ustanovil prvi mož U2 in aktivist Bono, je napovedana za 14. februar. Več kot šestdeset umetnikov, med njimi tudi zelo slavni, na primer Jasper Johns, Jeff Koons, Tracey Emin in Anthony Gormley, so za to priložnost darovali svoja dela, ki bodo (po skromnih ocenah) prislužila vsaj 28 milijonov dolarjev.

Dražbo organizirata Bono in enfant terrible britanske umetnosti, "konzervator" morskih psov Damien Hirst. Slednji je za dražbo prispeval tudi sedem svojih del, med njimi slavno omarico s pisanimi tabletami in kapsulami, naslovljeno Where There's a Will, There's a Way (Kjer je volja, se najde pot). Že samo to delo ima izklicno ceno šest milijonov dolarjev; podobna stvaritev, Lullaby Spring (Uspavanka pomlad), je bila lani na dražbi prodana za 20 milijonov dolarjev.

Kako posle sklepajo veliki?
Bono in Hirst sta na idejo prišla pred dvema letoma, ko sta se srečala na počitnicah v južni Franciji. "V bistvu me je povabil na jahto, me do konca napil in me prosil za pomoč," se spominja Hirst. Sam je nato poslal (na roko napisana) pisma petdesetim umetnikom in jih prosil za kakšno njihovo delo. "Zdelo se mi je, da bo prav osebni pristop prevesil tehtnico. Bila je vaja v prefinjeni umetnosti zbujanja slabe vesti."

Tudi Kate Moss v bikiniju je - umetnost
Veliko sodelujočih umetnikov je za dražbo ustvarilo nekaj novega, večinoma na eno od obeh predlaganih tem, ljubezen ali rdeče (Red). Kontroverzna Tracy Emin je bila tokrat nežna (naredila je neonski napis I Promise to Love You), Marc Quinn je daroval Red Sphinx, kip Kate Moss v bikiniju (in v provokativnem položaju za jogo), sloviti subverzivni grafitar Banksy pa je daroval tri dela, med drugim tudi Keeping It Spotless, "iznakaženo" Hirstovo sliko.

"To niso zaloge iz pozabljenega kota skladišča, s katerih bi za dražbo obrisali prah," opozarja Hirst. "Odziv umetniške srenje pusti preklemansko dober vtis." Najbolj pa verjetno izstopa prav njegovo delo All You Need Is Love, ogromno srce, posejano z metulji in označeno z izklicno ceno 1,5 milijona dolarjev.

Ko je dražba pritegnila nekaj pozornosti medijev, se je pridružilo še več znanih imen, na primer režiser Julian Schnabel, ki je prispeval portret pokojne Benazir Buto.

In kje bosta očeta projekta na valentinovo?
Hirst bo večer dneva zaljubljencev tako preživel v New Yorku, "zabubljen v baru čez cesto od Sothesbyja", Bono pa začetka norije ne namerava zamuditi. "Ne bom sicer vihtel kladivca, bom pa navijal iz občinstva. Tukaj gre za edinstven dogodek, nesveto združenje trgovine in aktivizma, kulture in politike. To je tudi način, da ohranimo zanimanje ljudi."

Ana Jurc

V bistvu me je povabil na jahto, me do konca napil in me prosil za pomoč.

Damien Hirst o pogajalskih 'taktikah' Bona Voxa